Milyen, amikor egy delfin mosolya mögött hatalmas lelki fájdalom húzódik meg?

Szabadságra születtek, ám rabságban élik le az életüket.

Delfin mosoly

Delfináriumba menni kívülről szemlélve a világ legártalmatlanabb programjának tűnhet. Kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelik a kedves, okos jószágok különféle produkcióiban, amit a jelek szerint utóbbiak is élveznek, hiszen folyamatosan ott ül a híres delfinmosoly az arcukon.

Mi van a delfinmosoly mögött?

A mosoly mögött azonban hatalmas fizikai-lelki fájdalom húzódik meg. Az állítólagosan boldog delfinek gyakran nem a szórakoztató intézményekben születnek, hanem természetes élőhelyükön, azaz a tengerben, és még gyerekként szakítják el őket szüleiktől, akiket lemészárolnak a húsukért. Életük hátra lévő részében - ami több évtized is lehet - aztán szabadságuktól megfosztva, számukra finoman szólva sem optimális tartási körülmények között kénytelenek szolgálni tulajdonosukat - azaz profitot termelnek számára különféle mutatványaik révén, amelyekre szintén nem éppen humánus módon tanítják be őket. Esetenként rabságban is képesek szaporodni - ami a "gazdinak" valóságos főnyeremény, hiszen nem kell drága pénzért újabb példányt venni, ám a betenyésztettség miatt a kicsik eleve deformitásokkal és betegségekkel terhelve jönnek a világra.

Mindeközben kihalhatnak

Mindeközben a kihalás szélére került a Mexikói-öbölben élő kaliforniai disznódelfin és az Új-Zéland vizeiben fellelhető maui delfin - utóbbiak egyedszáma 60 alá esett le. Ennek elsődleges oka a klímaváltozás, melynek következtében a világtenger hőmérséklete folyamatosan emelkedik, ami a delfinek táplálékául is szolgáló planktonok pusztulásához vezet. Számos delfin gabalyodik bele a halak elejtésére kifeszített hálókba, és sokan válnak a delfinvadászatok áldozatává is. A hatalmas mértékű pusztításra természetesen nem lehet válasz a delfináriumokban zajló szaporítgatás - már csak az említett beltenyésztettség miatt sem.

Jobb helyeken nincs delfinárium

Az elmúlt 30 évben 200 ezer négyzetkilométernyi tenger, óceán és parti régió került védelem alá. A tengeri élővilág megmentésért és óceánjaink ökológiai egyensúlyának megőrzéséért alakult Sea Shepherd Conservation Society (SSCS) tagjai pedig nem ritkán testi épségüket, sőt, az életüket is veszélyeztetik a delfinvadászokkal szembeni küzdelemben - ők védelmezik például a kaliforniai disznódelfineket is. Akadnak országok, ahol törvény tiltja delfináriumok létrehozását és működtetését - Magyarország is közéjük tartozik. Nagy-Britanniában a '90-es évek elején pedig a lakosság - miután kellő információ állt rendelkezésére az efféle műintézményekben uralkodó állapotokról - egyszerűen bojkottálta őket.

A probléma azonban továbbra is és folyamatosan aktuális - ám különösen azzá válik minden év szeptember elején, amikor kezdetét veszi a fél évig tartó delfinvadászat a japán Taidzsi környékén. Az aktivisták követelésének, miszerint tiltsák be a mészárlást, a japán hatóságok rendre ellenállnak, a helyi hagyományok tiszteletére hivatkozva. Idén eddig mintegy 150 igény futott be a delfinbrókerekhez a világ különböző pontjain lévő delfináriumokból - a statisztikák szerint pedig minden rabságra kiválasztott példány mellett további 17 életét kioltják.

Paul Watson kapitány, a Sea Shepherd alapítója négy évtizede küzd a tengervilág lakóiért. Mellette Kristóf Veronika, a Sea Shepherd magyar képviselője, hét antarktiszi bálnavédelmi kampány újságíró és vegán szakács önkéntese

Mindannyian tehetünk ellene

Az átlagember persze eszköztelennek érezheti magát, valójában azonban, ha közvetetten is, de tehetünk a helyzet ellen. Leginkább a kereslet megszüntetésével. Ha nem váltunk jegyet a delfináriumba, akkor nem támogatjuk, sőt, tulajdonképpen megnehezítjük az intézet üzemeltetését - ha elég sokan teszünk így, előbb-utóbb le is húzhatják a rolót. Richard O'Barry - delfinidomárból lett delfinvédő, a Delfinmosoly című könyv szerzője - felhívásának eleget téve a Sea Shepherd magyarországi egysége, a Sea Shepherd Hungary pedig idén is megrendezi a legnagyobb szabású nemzetközi állatvédelmi demonstráció budapesti eseményét a japán nagykövetség előtt. Ha szíveden viseled a delfinek sorsát, szánj rájuk egy fél délutánt az életedből!

Békés tiltakozás a taidzsi delfinvadászat ellen

Időpont: 2016. szeptember 1., 15:00-16:00
Helyszín: 1125 Budapest, Zalai út 7., japán nagykövetség
További információt ide kattintva találsz »

Fotó:
Paul Watson, Kristóf Veronika - Sea Shepherd Australia

Ezt is szeretjük