Egy módszer, amivel boldog lehetsz: rengeteg embernek bevált!
Van, aki szerint boldognak lenni egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármennyire különbözzünk is egymástól, csaknem minden emberben közös, hogy valahol legbelül a boldogságot, általa pedig a teljesebb élet ígéretét keresi, ki így, ki úgy.

Ezt vallja legalábbis a vallások közötti párbeszéd, a társadalmi felelősségvállalás és a béketeremtés egyre nagyobb tömegeket megmozgató szószólója, az előbbiek ellenére is egyszerű és halk szavú bencés szerzetes, David Steindl-Rast testvér, arról azonban, hogy miként lehet elérni előbbit, meglehetősen markáns véleménye van.

A spiritualizmus és a tudomány, illetve a keresztény és a távol-keleti vallások közötti hídépítés terén nézeteivel komoly szerepet játszó barát szerint a boldogság korántsem vágyaink beteljesüléséből fakad, hiszen sokan vannak, akiknek mindenük megvan, mégis boldogtalanok, míg más a legnagyobb szerencsétlenségek közepette sem panaszkodik, sőt, megőrzi derűjét, és örül az életének, bármilyen is az.

David testvér szerint, bár a boldogság és a hála között szoros kapcsolat van, érdemes fordítani egyet a hagyományos képleten, amely szerint akkor lehetünk hálásak, ha boldogok vagyunk, hiszen az igazi, mélyen megélt boldogságérzet, amelyből nemcsak újabb vágyak fakadnak, a hála érzésének köszönhető. Ennek alapján pedig tulajdonképpen akkor vagyunk boldogok, ha életünket ez a hála járja át.

Természetesen léteznek dolgok, amelyekért nem lehetünk hálásak, ugyanakkor amellett, hogy észrevesszük, a nehézségek ellenére is mennyi jó vesz körül minket, és mennyi mindenünk van, akár amiatt is érezhetünk hálát, amiben előbbiek által fejlődhetünk.

Ahhoz, hogy mindezt a mindennapjainkba is beépíthessük, a szerzetes szerint elég egy egyszerű módszert követni: állj meg, nézz körül, majd menj tovább.
Az egyik legfőbb problémának ugyanis azt tartja, hogy végigrohanjuk szinte az egész életünket, és egy pillanatra sem pihenünk meg, hogy tudatos szintre emeljük mindazokat a csodákat, amelyekről úgy tartjuk, természetszerű velejárói az életnek, ahelyett, hogy ajándékként tekintenénk rájuk.

Ha azonban sikerül stoptáblákat beiktatni minden egyes napunkba, könnyebb lesz észrevenni, mekkora áldás, hogy kaptunk egy új napot, vagy éppen az, hogy van szemünk, amelyet kinyithatunk, és amellyel rácsodálkozhatunk a világra, illetve mindazon lehetőségekre, amelyekkel aznap vár ránk.

Ha így teszünk, David testvér és az általa életre hívott, egyre több tagot számláló világméretű mozgalom, a Network for Grateful Living, vagyis a Háló a Hálás Életért koncepciója szerint nemcsak a hála, ezáltal pedig a boldogság apróbb pillanatait élhetjük meg, de előbbi érzések szép lassan egész életünket átjárják, átszövik majd, végül körülöttünk is áldássá válnak.

Mindezt egyszerűen csak csendes erőnek nevezi, egyfajta erőszakmentes, egyéni és társadalmi szinten is öngyógyító folyamatokat generáló forradalomnak, amely által egyre több lehet a boldog ember - vagy nevezzük akár tudatosnak -, ami pedig egy napon akár a világot is képes lehet megváltoztatni. Hiszen nem lehet véletlen, hogy a béke világnapját is szeptember 21-én, éppen a hála világnapján ünneplik meg minden évben.

Ezt is szeretjük