Csak 6 szó az egész! 40 évesen ennyit üzennék a 20 éves önmagamnak

Nem ereszteném bő lére a mondandómat, de három tanácsot adnék magamnak.

40 éves vagyok. Sőt, ha pontosítani akarok, akkor 40 és fél - de úgy érzem, most vagyok a legjobb barátságban önmagammal. Valahogy nagyjából olyannak látom magam kívülről, mint amilyennek belül érzem magam. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is.

Ám nem hiszem, hogy amennyiben mindent elmondhatnék a 20 éves énemnek - ha történetesen összefutnánk a futurisztikus a 4-es metróban, ahol bármi megtörténhet -, akkor a felét is megértené annak, amit hall, hogy mi mindenen mentem keresztül addig, amíg olyan lettem, amilyennek most lát.

Így aztán, bár a zsebemben ott lenne a hosszú verziója is a sok bölcsességnek, amit magamban őrzök - és amit most megosztok veled, kedves olvasóm -, saját 20 éves önmagamra inkább csak ráadnék egy fehér pólót, amire ez a hat szó van rányomtatva: olvasgassa sokszor, és egyszer csak minden értelmet nyer. Meg kapna azért egy szelet csokitortát is, hogy hamarabb elmúljon a sokkhatás.

1. Légy önző!

Légy önző magad miatt! Bár sokszor hallod azt, hogy az önzetlenség jó, az önzőség rossz, valójában ez sem fekete-fehér. Mert az jó önzőség, ha magadra figyelsz, a saját igényeidre, és nem maradsz egy párkapcsolatban, ha már nem ad neked semmit. És lehetsz jól önző úgy is, hogy szombaton reggel elmész edzeni és a saját testeddel foglalkozol. Vagy ha veszel egy kis fagyit hazafelé.

Légy önző mások miatt! Mert bizony kellenek ezek az apróságok, amikor csak te vagy a középpontban, semmi és senki más - és éppen ettől az önzőségtől tudsz aztán önzetlenül mások felé fordulni, a gyerekeid, a szerelmed, a barátaid felé.

2. Ne félj!

Ne félj változtatni! Hányan vannak úgy, hogy beleragadtak valami rosszba, de félnek kilépni, mert szent meggyőződésük, hogy azután még rosszabb jöhet. Pedig muszáj elhinned, hogy egy válás után is van újrakezdés, egy szakítás után is jön új szerelem, egy rossz munka után is találhatsz olyat, amit örömmel végzel majd. Túl rövid az élet ahhoz, hogy ott és olyanokkal töltsd, amik és akik lehúznak téged, hiszen jár neked jár a boldogság, de azért tenni is kell.

Az élet tele van olyan dolgokkal, amikről nem is hiszed, hogy megtörténnek veled - de meg fognak. Most ott lapul a zsebedben a tanári diplomád, van egy párod, és a német az egyetlen idegen nyelv, amit beszélsz - azt gondolhatod, innentől minden megy a maga útján. Ám hidd el, a sors folyamatosan dob majd eléd olyan lehetőségeket, amikre most nem is gondolsz. A lényeg, hogy mit kezdesz velük.

Ne félj az érzésektől! Próbálj úgy élni, hogy ne utólag jusson eszedbe: ha mondtam volna neki, hogy "szeretlek", hogy "bocsáss meg", hogy "köszönöm" vagy hogy "nem", akkor most máshogy lenne! Ne legyenek az életedben mi-lett-volna-hák, ha érzel valamit, legyen az jó vagy rossz, azt ki kell mondani. Szeretni jó dolog, csalódni rossz, de a csalódástól való félelem ne akadályozza meg azt, hogy nem mersz szeretni és nem mersz a gondokról beszélni. Ne hordozd magadban a rosszat, mondd ki, merj szomorú lenni, dühös vagy hisztis, adj hangot annak, ha bánt valami - ember vagy, természetes, hogy mindenféle érzelem előtör belőled. Hidd el, ezektől vagy önmagad, és aki szeret, az ezekkel együtt szeret.

3. Légy kíváncsi!

Légy kíváncsi magadra! Ne gondold, hogy mindent tudsz arról, aki vagy. Lehetsz okos, de a tapasztalatot nem tudod sürgetni. Meg kell tudnod, hol vannak a határaid, mi az, amit magadévá tudsz tenni, és mi az, amit nem. És fogadd el, ha olyan tulajdonságokat is felfedezel magadban, amiket nem szeretnél látni, mert azt gondolod, mások kinevetnek érte. Ne foglalkozz vele, az is te vagy, és másoknak is vannak nemszeretem dolgai. Szeresd magad, mert akkor fogod elhinni, hogy más is szerethet téged. Senki nem tökéletes - és aki annak látszik, az a legkevésbé.

Légy kíváncsi a világra! Ne hidd, hogy ismered az embereket, inkább figyeld őket, beszélgess és tanulj. Csak nyisd ki a szemed a metrón vagy egy plázában, és nézd, ki mit csinál, merre tart és hogyan érzi magát. Jó dolog rácsodálkozni másokra, és felfedezni bennük egy kicsit magadból. És kövesd azt is figyelemmel, mi történik a világban, érdekeljenek az újdonságok, légy nyitott és próbálj ki új dolgokat. Sosem késő tanulni, és ez nem csak az agyadat tartja fiatalon, hanem kívülről is látszik.

És legfőképpen: élj a jelenben, ne bánkódj a múlton, ne tervezd meg túlzottan a jövőt. Csak élj, örömmel, merészen és kíváncsian - hiszen egy életed van, a halál elkerülhetetlen, de hogy addig mivel töltöd meg, rajtad múlik.

Ezt is szeretjük