Itt a nagy, karácsonyi társasjáték-ajánló! - Gondoltunk az egykékre és a legkisebbekre is

Lehet logikai, lehet kártyás, lehet stratégiai - társasozni szuper dolog, összehozza az egész családot! Ajánlunk néhányat, ami jól bevált, és szórakoztató.

IMG 6562
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt hiszem, semmi túlzás nincs abban, hogy a társasjátékok reneszánszát éljük. Mi is nagyon szeretünk játszani, majdnem olyan hosszú kívánságlistánk van itthon a vágyott társasokból, mint könyvekből.

Alig vártam, hogy a kislányunk akkora legyen, hogy le tudjunk ülni együtt játszani. A karácsonyi angyalok is mindig hoznak társast, és úgy látom, másokhoz is, legalábbis a minap elég sokan tébláboltak tanácstalanul a játékboltban a polcok előtt.

Összeállítottam egy listát azokról a játékokról, amik nálunk beváltak, és rögtön előrebocsátom, hogy a mi családunkban nem divat a kooperatív társasjáték, mi a véres küzdelmeket részesítjük előnyben, és szó nélkül szolgáltatjuk ki magunkat Fortuna istenasszony szeszélyeinek. A lista összeállításánál gondoltam arra is, hogy pénztárcabarát játékokat ajánljak. És hoztam egyszemélyes játékot is, gondolva az egykékre.

Twin It!

A Twin It! egy igazi merénylet a szemünk ellen. Amilyen egyszerű és gyors játék, annyira szórakoztató. A dobozban található négyzet alakú képeket - az egyszerűség kedvéért hívjuk őket kártyáknak - nagyjából annyifelé kell osztani, ahány játékos van. Egyvalaki fordít, a többiek meg figyelnek, és gúvasztják a szemüket, mint a bagzó macska. A játék célja ugyanis az első ránézésre nagyon hasonló kártyák között megtalálni a felfordított kártya párját, és higgyétek el, ez nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. És még rabolni is lehet!

Kinek ajánlom? Mindenkinek, fiúknak és lányoknak, gyerekeknek és felnőtteknek is, körülbelül ötéves kortól.

Hol lehet megvásárolni? Reflexshop

Color Addict

A Color Addict is egy kártyajáték. Nagyobb csavarral, mint egy jó thriller. A játék egyszerű. Vagyis annak tűnik. Szétosztjuk az összes lapot, felcsapunk egyet. A cél, hogy minél előbb lerakjuk az összes kártyánkat. Ehhez csupán arra van szükség, hogy színre színt vagy szóra szót rakjunk. Ami elég kalandos, mert ha a kártyára barnával van írva az a szó, hogy rózsaszín, akkor a szemünk és az agyunk megtréfál minket, szóval figyelni kell. A dolgunkat az sem könnyíti meg, hogy a kártyákon a feliratokon kívül még színes pacák is vannak, ezeket figyelmen kívül hagyhatjuk, de meglátjátok, ez nem is annyira könnyű. Gyors, szórakoztató játék, és további előnye, hogy olcsó, ami a társasjátékokra mostanában egyáltalán nem jellemző.

Kinek ajánlom? Hatévesen a kislányom már kente-vágta. Színtévesztők hátrányban, amúgy mindenki jól fog szórakozni.

Hol lehet megvásárolni? Minden nagyobb játékboltban.

Piou Piou

Ez az egyik kedvenc kártyajátékom. Garantált a hatalmas röhögés - és az összeveszések is. Ez ugyanis egy egymással kicseszős, rablós, versengő játék. Semmi mást nem kell tenni, csak megtojni és kikölteni három tojást. Minél gyorsabban, mert a tojásokra az ádáz róka leselkedik, és elrabolhatja őket. Ellene akkor tudjuk felvenni a harcot, ha van nálunk legalább két kakas. Tojásokat úgy tudunk tojni, ha összegyűjtünk egy fészket, egy kotlóst és egy kakast. És bejelentjük, hogy tojunk. Ezt kotkodácsolással kell.

Nagyon élvezetes játék, olyannyira, hogy a férjem elvitte a munkahelyi csapatépítőre. Mit nem adtam volna, ha látom, hogy harmincas-negyvenes férfiak önfeledten kotkodácsolnak!

Kinek ajánlom? Ötéves kortól mindenkinek, aki képes elviselni, hogy a megtojt tojásait bármikor elrabolhatják.

Hol lehet megvásárolni? Reflexshop

Make ’n’ Break

Ez egy építőjáték. Ketten, hárman vagy négyen játszatjuk. Van egy időfelelős, ő felhúzza az órát. A játékban levő pedig a rendelkezésére álló idő alatt megpróbálja megépíteni a kihúzott kártyalapokon levő építményt a színes fahasábokból. Klassz játék, mi találtunk ki új szabályokat is, a kislányommal nagycsoportos korától játsszuk, és nem untuk meg.

Kinek ajánlom? Ötéves kortól mindenkinek.

Hol lehet megvásárolni? Nagyobb játéküzletekben.

Cat Lady

Macskásoknak kötelező, a többieknek szórakoztató. A Cat Lady szettgyűjtős kártyajáték. Macskákat fogadunk be. Persze a háziállatokról gondoskodni is kell, úgyhogy össze kell gyűjtögetni számukra a megfelelő eledelt, játékot, és ez nem könnyű, hiszen játékostársaink minden kör végén meggátolhatnak minket ebben. A cél, hogy mindent gyűjtsünk össze, azaz a játék végén minél több pontunk legyen: a macskák legyenek jóllakottak, legyen minél több játékuk és jelmezük, és tartogassunk a kezünkben macskamentát is. Nagyon jópofa játék klassz grafikákkal. Van hozzá több kiegészítő is.

A játékszabály első olvasásra kissé bonyolultnak tűnik, de amikor elkezdünk játszani, kitisztul a kép.

Kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak is, nyolcéves kortól.

Hol lehet megvásárolni? jateknet.hu

Irány a Kincses Sziget!

Ha Pierrot egész életében nem csinált volna mást azon kívül, hogy megírja a Babaházak I. albumot, és elkészíti az Irány a Kincses Sziget! társasjátékot, nyugodtan hátra is dőlhetett volna azzal, hogy alkotott két olyan dolgot, amit csak azok tudnak, akiket a zseni szóval lehet jellemezni. Mint tudjuk, ezenkívül azért csinált mást is, szerencsére.

Szóval a társas, amit készített, fantasztikus. Egyrészt hihetetlenül jól néz ki. Másrészt nagyon jó az ötlet. És még játszani is élvezetes.

A legfeljebb négy játékos vérbeli kalózként indul meghódítani a tengereket. Az út viszontagságos, mindenféle kaland vár ránk. Ahhoz, hogy sikeresen hajózzunk, először is össze kell gyűjteni egy ütős csapatot. Mert nem csak igazgyöngyök, kincsek és kereskedők várnak ránk, a hajón zendülés törhet ki, sőt, a kalózok egymással is harcolnak, ütközet vagy párbaj vár rájuk.

Hihetetlenül összetett játék, de pont ezért nagyon élvezetes. A játékidő elég hosszú, a játék összetett, ezért inkább nagyobb (9-10 éves) gyerekeknek ajánlom.

Hol lehet megvásárolni? Nagyobb játéküzletekben és a privatemoon.com oldalon

Geomemorix

Nem szeretem a memóriatársasokat, de ezzel szívesen játszom. Van nyolc kör alakú lap, ezeket letesszük az asztalra képpel lefelé. A téglalap alakú kártyákból húzunk egyet.

Ezután megpróbáljuk a kör alakú lapokból megkeresni a húzott kártyán levő szimbólumot. Ha színesek a szimbólumok, pont annyit kell találnunk és olyan színben, ami a kártyán van. Ha fehérek a szimbólumok, csak a mintára kell figyelnünk. Annyi kör alakú lapot fordíthatunk fel, amennyit a téglalap alakú felhúzott kártyánk jelez.

Vigyázat, a soron következő játékos, ha jobban figyel, mint mi, dönthet úgy, hogy megpróbálja ő megkeresni a kártyánkon levő szimbólumokat.

A végén az nyer, akinek a legtöbb téglalap alakú kártyája van.

Kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak egyaránt, hatéves kortól.

Hol kapható? Djeco játékokat forgalmazó üzletekben.

Panic Lab

Gyors játék, amiben a játékosok egy időben, egymással versengenek azon, ki találja meg először a laboratóriumból megszökött amőbát. Az amőbák csöveken menekülnek, mutálódnak - azaz változtatják a színüket, alakjukat, úgyhogy nagyon kell figyelni.

Egyszerű, nagyon ötletes játék, amiben a gyerekek tönkreverik a szüleiket.

Kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak egyaránt, ötéves kortól.

Hol lehet megvásárolni? okosjatek.hu

Kalaha

A Kalaha az egyik legősibb, kétszemélyes játék, méltatlanul elfeledve. Pedig izgalmas és szórakoztató, szerintem minden gyereknek kell Kalaha.

Egyszerűnek tűnik, valójában egy komoly stratégiai játék.

A játékosoknak gyöngyöket kell leraknia. Először a saját térfélen a mező gödreiben hat golyó van. Ezután kell úgy lerakni a gyöngyöket, hogy a saját gyöngyöket olyan gödörben helyezzék el, ahol egy vagy öt gyöngy volt. Ha sikerül, felveheti őket.

Ha egy játékosnak már nincs annyi gyöngye a saját térfelén, hogy lépni tudna, a játék véget ér, a gyöngyöket az ellenfél kapja. A játékot az nyeri meg, akinek több gyöngye van.

A játéknak számos variációja létezik, sokféleképpen lehet játszani. Kiváló belépő a stratégiai játékok világába.

Kinek ajánlom? Mindenkinek, hatéves kortól.

Hol lehet megvásárolni? Szinte mindenhol, az ár a kivitelezéstől függően változik, vannak nagyon egyszerű és nagyon elegáns játékok is.

Smart Games IQ XOXO

Ez egy remek, egyszemélyes logikai játék. Van egy mező és 120 feladvány az egyszerűtől a komolyabb fejtörést igénylőig.

A játék lényege, hogy a sok színes elemből kirakjuk a feladványon szereplő ábrát. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy logikai puzzle-t. Ideális ajándék egykéknek, a másfél-két órás csend garantált.

Kinek ajánlom? Hatéves kortól bárkinek.

Hol lehet megvásárolni? Reflexshop

A cikk az ajánló után folytatódik

+ 1 Candy Land

A Candy Land társasjáték üzletekben már nem kapható, de használtan mindig rábukkanhatunk az online piacterek valamelyikén.

Mi is úgy kaptuk, annyit játszottunk vele, hogy a táblát már többször meg kellett ragasztani, most is a szentlélek tartja össze.

Klasszikus, színkártyát húzós, lépegetős társas, de a kártyák között vannak olyanok is, amik visszavisznek (vagy előrerepítenek) egy-egy mezőre. Nincs logika, koncentráció, még csak olvasni sem kell hozzá tudni. Ez egy olyan játék, ahol csak a szerencsére tudunk hagyatkozni. Kettő-négy fő játszhat vele, a cél minél előbb beérni a Cukorföldre.

Kinek ajánlom? Hároméves kortól mindenkinek. Ha meg akarod szerettetni a gyerekeiddel a társasozást, akkor vegyél neki Candy Landet. Kihagyhatatlan.

Hol lehet megvásárolni? Online piactér

A végére pedig egy tanács. Akkor vegyél társast a gyereke(i)dnek, ha valóban leülsz velük játszani. Csak azért, mert nincs semmi ötleted, és ez kézenfekvőnek tűnik, és mert belefáradtál a keresgélésbe, ne. Nincs annál frusztrálóbb, amikor a gyerek társast kap ajándékba, aztán nem játszik vele senki.

Fotók: Hódos Hajnalka

Azért nem kell túlzásokba esni, a legjobb játék úgyis a fakanál, anya rúzsa meg a döglött bogár!

 

Ezt is szeretjük