Megvannak 2016 legfinomabb szaloncukrai!
Végigkóstoltuk a kínálatot
Értékeltük az ízt, csokibevonatot, desszertjelleget és ár-érték arányt.

nagykep?cikkid=167368&kep=szaloncukor-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Édes kötelességnek tettünk eleget a szerkesztőségben, amikor végigkóstoltunk tízféle szaloncukrot, hogy véleményezzük azok ízét és aromáját, csokibevonatát és állagát. Kritérium volt az ár-érték arány is, és feltettük azt a kérdést is, hogy enni- vagy díszítenivaló inkább az adott termék.

Az árukínálat ígéretesen bőséges, nem is volt lehetőség az összes piacvezető márkát megízlelni. A vakteszten, ahol csak a kilogrammra lebontott ár volt látható, a következő eredmények születtek.

A legfinomabb szaloncukrok 2016-ban

1. helyezett:Szamos Marcipán-válogatás - narancsos krémes - 5900 forint/kilogramm

A legjobban a Szamos narancsos szaloncukra ízlett a tesztelőknek. Az árát a legtöbben sokallták, de 20-30 dekagrammot mindenki vásárolna belőle, hogy nassolnivalóként odatehesse az ünnepi asztalra. Volt egy kollégánk, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy luxustermékről van szó. A Szamos másik íze, a feketeribizlis-marcipános a középmezőnyben végzett, ebből talán az a tanulság, hogy a karácsonyi ízekkel nem érdemes kísérletezni, a jól bevált hagyományos aromák a kedveltek.

2. helyezett: Szerencsi - alkoholos-meggyes marcipán - 5800 forint/kilogramm

A kollégák diós marcipánhoz hasonlították, így az íz elsőre nem tuti, de kiérezték belőle a jólesően elégséges alkoholmennyiséget is. Van, akit a Mozartkugelre emlékeztetett, így nem biztos, hogy a meggyes változat olyan, mint amit ígér, de abban a legtöbben egyetértettek, hogy nagyon finom.

3. helyezett: Milka - feketeerdő ízesítésű - 5700 forint/kilogramm

Többen megjegyezték, hogy a Milka népszerűségét az indokolja, hogy nem sokan gyártanak tejcsokoládé-bevonattal szaloncukrot. A csokiját selymesnek és lágynak érezték. Külön érdemként értékelték azt, hogy folyós töltelékű szaloncukor is van a piacon, és hogy nem lila a csomagolás, igaz ez csak a vakteszt után derült ki.

4. helyezett : Tesco - málnás, konzumjellegű kimért termék - 1000 forint/kilogramm

A málnás ízt mindenki felismerte, és többen ráakasztották a konzum jelzőt, ami a régi, retró szaloncukrok iránti nosztalgiát jelenti. Egy kolléganő a következőket írta róla: "Az Eperjó csokival kapcsolatban vannak hasonló élményeim. Pár éve imádtam volna, és az árát most is teljesen jónak tartom." A nosztlgia tehát tényleg megvan.

5. helyezett: Stollwerck zselés - 2400 forint/kilogramm - és Bonbonetti marcipános-meggyes - 3600 forint/kilogramm

Ez a két termék egymás mellett végzett. Ők a középmezőny felső kategóriái, ami azt jelenti, hogy megfizethető és egyben finom szaloncukorról van szó. Van, aki a zselést egyszerűen alapszaloncukornak nevezte, és mindenki dicsérte a kiérezhető citrusos ízvilágot.

6. Sereghajtóként végzett az Auchan kimért marcipános terméke - 800 forint/kilogramm - és a kókuszos Glória szaloncukor - 900 forint/kilogramm.

Ez mindössze annyit jelenthet, hogy a marcipán egy kényes töltelék, csak a legmagasabb színvonalú cukrászremeket fogadják el belőle a vevők. A kókuszosnak mindössze az lehetett a baja, hogy kiment a divatból.

Desszerttippek karácsonyra

A szaloncukrok mellé jó, ha finom, házi sütésű sütemény is kerül az asztalra. Összegyűjtöttük a legnépszerűbbeket.

Levontuk a tanulságokat

A Milka szaloncukrok stabilan hozzák az elvárt szintet, de sem többet, sem kevesebbet. A lila tehenes édesség az élmezőnyben végzett, noha ár-érték arányban mindenki túl drágának találta. A vele egy árkategóriába eső Szamost ugyanakkor gond nélkül megfizetné mindenki, mert kuriózumnak tartják az ízvilágát, állagát, aromáit. A csokoládébevonat minősége a Milkán és a Szerencsin volt a legjobb az ítészek szerint.

Általánosságban véve elmondható, hogy a középkategóriás ármezőnyből - 2500-3500 forint/kilogramm - hiányoznak az igazán ízletes szaloncukrok. Jól bevált és működő magyar szokás szerint az emberek alacsonyabb minőségű és olcsóbb szaloncukorral aggatják tele a fát, és a díszítésnél amúgy is inkább a díszekhez harmonizáló szín a mérvadó.

A drága és nívós szaloncukrokból azonban szívesen vásárolnak az általuk preferált ízben, de azt nem rakják a fára, hanem külön tálkában kínálják, mintegy desszertként. Ezért is telitalálat a Szamos több tucat ízből álló válogatása. A Stühmer ugyancsak készített az ünnepre ilyen szelekciót, amelyben 15 féle aromájú szaloncukor sorakozik, a szivárvány minden teljes színskálájában, és úgy tűnik, ez lesz a szezon slágere.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük