Sütés nélküli zserbógolyó: 50 perc alatt megvan, és elképesztően finom

Nem tudsz sütni? Az ünnepi süti kozmopolita változatát nem is kell!

Sütés nélküli zserbógolyó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnepi asztal egyik kötelező eleme a desszert, ilyenkor még azok is belevágnak valamilyen desszert elkészítésébe, akik egész évben kerülték a konyhát. Jó hír, hogy a nagyiféle zserbó modern változatát sütés nélkül, könnyedén elkészíthetjük akár napokkal a karácsonyi hajrá előtt. Bár a formája nem klasszikus, de ízben hozza mindazt, amit egy zserbótól elvárunk. Sőt egy kis változtatással az épp diétázó vendégeidet is meglepheted, ha a cukros hozzávalókat cukormentessel helyettesíted. 

zserbógolyó álló

Sütés nélküli zserbógolyó

Hozzávalók 13 darabhoz

  • 15 dkg puha aszalt sárgabarack
  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 0.5 dl rum
  • 5 dkg dióbél
  • 1 evőkanál vaj
  • 8 dkg étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalt sárgabarackot aprítsd nagyon kicsi kockákra, majd 25 percre áztasd rumba, és időnként keverd át. Közben a dióbelet vágd durvára, és tedd félre.

 

A rumba áztatott sárgabarackot alaposan nyomkodd ki, majd keverd össze a darált dióval és a porcukorral, és adj hozzá annyi baracklekvárt, hogy a massza összeálljon, és könnyen formázható legyen, majd gyúrj belőle dió méretű golyókat.

 

Vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét, add hozzá a vajat, és várd meg, míg felolvad. Utána vedd le a gőzről, és forgasd bele a csokimázba a zserbógolyókat, majd mielőtt megszilárdul rajtuk a csokibevonat, szórd meg őket durvára aprított dióval, vagy díszítsd egy negyed dióbéllel. A zserbógolyókat tálalásig tárold hűvös helyen.

Kóstoltad már a hagyományos zserbót almával? Málnalekvárral még különlegesebb lesz. 

 

(Fotó: Kiss Marietta Panka)

Ezt is szeretjük