5 nap alatt söpörte el a forradalom Ceaușescut - ’89 karácsonya a szabadságról szólt Romániában
Ma 33 éve tört ki a forradalom Romániában.

GettyImages-200561835-001
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nicolae Ceaușescu 1967-től 1989-ig volt a Román Szocialista Köztársaság Államtanácsának második elnöke. Hivatali ideje alatt az ország lakosságának jelentős részét nyomorba taszította, miközben ő maga és felesége, Elena Ceaușescu uralkodókat meghazudtoló jómódban éltek.

Az 1989. december 15-én kitört forradalom azonban alig öt nap alatt megtörte az évtizedek óta tartó kommunista rendszert, és igazságot szolgáltatott a Ceaușescu házaspár tetteiért.

Nicolae Ceaușescu országa

Ceaușescu 1932-ben lépett be a Román Kommunista Pártba, mely akkor még illegális szervezet volt. A második világháború kitörését követően a Kommunista Ifjúsági Szövetség elnökévé választották az akkor 21 éves Ceaușescut. A kommunista hatalomátvételt követően 1947-ben már mezőgazdasági, majd 1950-től honvédelmi miniszterhelyettes lett. Haladt felfelé a ranglétrán, majd a korábbi román elnök, Gheorghiu-Dej halálát követően 1965-ben ő lett a kommunista párt főtitkára, 1967-ben az államtanács elnökévé, illetve államfővé választották. Feleségének, Elena Ceaușescunak a férjéhez hasonlóan teljhatalma volt: a Securitaténak, a román kommunista diktatúra titkosszolgálatának ő is éppúgy parancsolt, mint férje. Elena Ceaușescu személyéről sokat elmond, hogy középiskolai végzettség nélkül szerzett kémia doktori címet, snagovi nyaralójuk közelében falvakat dózeróltatott le, hogy nagyobb legyen a csend.

Nicolae és Elena Ceaușescu
Nicolae és Elena Ceaușescu
Fotó: David RUBINGER / Getty Images Hungary

Éhezés Romániában

Nicolae Ceaușescu 1965-től 1989-ig tartó diktatúrája alatt az ország elszegényedett, minden létező megtermelt dolgot az államadósság visszafizetésére fordítottak. Ezzel ugyan a diktátor megszerezte a nyugati országok vezetőinek szimpátiáját, ugyanakkor saját népétől alapvető cikkeket, élelmiszereket vont meg. 1988-ban már odáig fajult a helyzet, hogy a közértekben verekedés tört ki az élelmiszerekért. Ezt követően törvény útján szabályozták, hogy a különböző társadalmi rétegeknek mennyi élelmiszer jár.

Ceaușescu árvái

Ceaușescu szinte fanatikus módon vágyott rá, hogy egy minél nagyobb nemzet vezetője legyen, így már 1966-ban törvénybe lépett Romániában a hírhedt 770-es rendelet, mely nem pusztán az abortuszt tiltotta, de magát a fogamzásgátlást is. A rendelet eredményeképpen 1990-ig megteltek a romániai árvaházak, ahol a gyerekeket embertelen körülmények között tartották. Az egészségügy rettenetes helyzetéből adódóan - a kórházak megfelelő gyógyszerellátást sem kaptak -, a higiéniai és élelmezési problémáknak köszönhetően, az oltások azonos tűvel történő beadásából következően ezekben az árvaházakban elképesztő gyorsasággal terjedt HIV. Minderre csak a 90-es évek elején derült fény. Hogy mekkora volt a baj, jól mutatja, hogy az ezredfordulóig az európai gyerekeket érintő HIV-, illetve AIDS-megbetegedések 60%-a Romániában történt.

’89 karácsonya a szabadságról szólt Romániában

1989-re a kommunista rendszer minden országban recsegett-ropogott, egész Európán átfújt a rendszerváltás szele. A szikra, mely kirobbantotta a román forradalmat és a Ceaușescu házaspár kivégzésébe torkollott, december 15-én pattant ki. A román titkosrendőrség, a Securitate emberei kivonultak a temesvári református templomhoz, hogy Tőkés László lelkészt egy szilágysági kis faluba deportálják. Magyarok és románok élőláncot alkotva védték a lelkészi hivatalt és házat.

GettyImages-635233159
Fotó: Peter Turnley / Getty Images Hungary

December 16-án a tiltakozók egy része a közeli Mária térre vonult, villamosokat állítottak le, kommunistaellenes jelszavakat skandáltak, majd az egyre duzzadó tömeg elindult megostromolni a pártházat. December 17-én a katonaság tűzparancsot kapott, melynek eredményeképpen több mint száz fegyvertelen tüntető halt meg. Három nappal később azonban, december 20-án a katonaság megtagadta a tűzparancsot, Temesváron több mint tízezer ember éltette a szabadságot. December 21-ig már több erdélyi városban és a fővárosban is tömegek vonultak a kommunista rendszer és a Ceaușescu házaspár ellen tüntetni. Nicolae Ceaușescu Bukarestben tömeggyűlést szervezett, ám nem sokáig szónokolt az elnöki palota erkélyéről, mert hamar belátta, hogy az esemény a diktatúra elleni tüntetéssé változott. Ekkor már a katonaság is átállt a tüntetők oldalára, akik a televízió épületét is elfoglalták. December 22-én a diktátor és a felesége helikopterrel próbált menekülni a román fővárosból, a hadsereg azonban légtérzárat rendelt el, így le kellett szállniuk, gyalog indultak tovább. Târgoviște városában kapták el őket, és a helyi laktanyába szállították a Ceaușescu házaspárt.

A cikk az ajánló után folytatódik

December 24-én rögtönítélő bíróságot állítottak fel, december 25-én pedig minden vádpontban - népirtás bűntette, államhatalom aláásásának bűntette, felforgatás bűntette, állambiztonság veszélyeztetése céljából elkövetett ipari létesítmények megsemmisítése bűntette és a nemzetgazdaság lerombolása bűntette - bűnösnek találták és golyó általi halálra ítélték őket, melyet végre is hajtottak a laktanya udvarán. A Ceaușescu házaspár halálát követő napokban egy ország a szabadságot éltette, és a világ is felfigyelt rá. A forradalmat kísérő fegyveres összecsapások pedig megszűntek Romániában.

1956-os kvíz

Hazánkban 1956 októberében tört ki a forradalom, melyről a rendszerváltás óta már az iskolákban sem kell hallgatni.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük