Heti három pohár pezsgő nem csak a demenciát előzi meg: mutatjuk, még mire jó a kutatások szerint

Ki mondta, hogy pezsgőzni csak ünnep idején lehet? Ezentúl mi nem is akarunk mást inni!

unnep-szilveszter-pezsgo-buli-koccint
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mitől lesz csajos egy ital? Szerintünk biztos nem attól, hogy rózsaszín, mint a Szex és New Yorkban oly gyakran kortyolgatott Cosmopolitan koktél. Ha édes, ha ízes, ha illatos és csinos, akkor minket már le is nyűgözött!

Találtunk egy olyan italt, melyre talán nincs is jobb kifejezés, mint az, hogy minden érzékünkre hat. Ez egy édes és illatos pezsgőfajta, ami egy másfajta készítési folyamaton megy át, így nem utólag édesítik cukorral, hanem az édes szőlők eredeti zamatát őrzi a palack.

Miért olyan más?

Az asti technológia adja tehát ennek az italnak az eredeti édes, gyümölcsös ízét. A legtöbb édes pezsgővel szemben, melyeket száraz borból erjesztenek és rengeteg cukrot adnak hozzá utólag, ez a fajta ital az édes szőlők elsődleges zamatát tartja meg a technológiának köszönhetően. Így, amikor kinyitod a palackot, a gyümölcsös illat valósággal belengi a szobát.

Ami pedig szintén nem utolsó: a sok hozzáadott cukor híján másnap nem is csapja meg annyira a fejet. Alkoholtartalma is csupán 7%, ezért igen könnyed italról van szó. Az asti technológia Észak-Olaszországban honos, sokáig nem is használták máshol. Szerencsére ezt a technikát már itthon is elsajátította az egyik pezsgőmanufaktúra, így nem kell több ezret egyetlen palack ízes és csajos, asti technológiával készült pezsgőre költeni. 

Bár, az ünnep fogalma már akarva-akaratlanul is összekapcsolódott a pezsgődugó pukkanó hangjával, az asti technológiával készült pezsgő pont a könnyedsége miatt nyugodtan fogyasztható akár az otthon kényelmében egy romantikus vacsora mellett, egy nehéz nap után láblógatva, a kedvenc filmedet nézve vagy főzőcskézés közben. 

Az alkohol hatásai

Az alkohol hatásait régóta kutatják tudósok, és néha meglepő eredményre bukkannak. Ebben a cikkünkben a nyelvi készségekre gyakorolt hatásáról írtunk.

Az egészséges ital

Persze normális keretek között fogyasztva. 2013-ban dr. Jeremy Spencer, a Reading University kutatója patkányokon tesztelte a pezsgő hatásait. Néhányuknak hat héten keresztül mindennap pezsgőt adott, majd egy labirintusba helyezte őket. A teszt eredménye szerint azok a patkányok, akik nem kaptak pezsgőt, 50%-os sikert értek el a labirintusban, míg azok, amelyek kaptak, 70%-os sikert értek el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez volt az első kísérlet, amelyik megmutatta, hogy a pezsgő moderált fogyasztása jótékony hatást érhet el a kognitív funkciókat tekintve, mint amilyen a memória is. Dr. Spencer egy másik kutatási eredménye szerint a heti háromszor egy pohár pezsgő segíthet megelőzni olyan degeneratív agyi rendellenességeket, mint a demencia. A pezsgő egyébként a diétázók számára is opció lehet, hiszen egy pohár pezsgőben sokkal kevesebb kalória van, mint a fehér- vagy vörösborban.

Ezt is szeretjük