5 használható ajándékötlet karácsonyra, ha nem akarsz tárgyat adni

Egy kutatás szerint az élmények sokkal boldogabbá teszik az embereket, mint a tárgyak.

ajandek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ismét itt a karácsony. Ezzel együtt indul az ötletelés és talán a bosszankodás is, hogy mindenkinek megtaláld a tökéletes ajándékot. Nem egyszerű évről évre kitalálni, hogy a családtagok, barátok minek örülnének a legjobban, és azt is nehéz eldönteni, hogy élményt vagy inkább tárgyat ajándékozz.

Az elmúlt években egyre többen adnak élményt a különleges alkalmakra, aminek több oka is van. Egyrészt az ajándékozott egy közös programot tölthet el az ajándékozóval, a minőségi idő pedig egyre fontosabb napjainkban, ugyanis minden felgyorsult körülöttünk, folyamatos rohanásban vagyunk. Másrészről már kutatás is igazolja, hogy a legtöbben a tárgyaknak kevésbé örülnek.

Mit adj karácsonyra tárgyak helyett?

Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem professzora arra a következtetésre jutott, hogy az élmények sokkal boldogabbá teszik az embert, mint a tárgyak. Ennek pedig az a legfőbb oka, hogy egy ilyen folyamat több fázisból áll. Hiszen nemcsak magának a programnak örülsz, hanem a tervezgetés, készülődés is feltölt, de az élmény felidézése, az erről gyártott történetek is jó hatással vannak.

Az élmények beépülnek a tudatodba, életed részévé válnak, ezzel szemben a tárgyak által okozott boldogság egyszeri, és gyorsan elmúlik. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az újdonságok gyorsan elveszítik különlegességüket, és megszokottá válnak. Ha pedig valamit már megszoktunk, akkor mindig újabbat, sőt, jobbat keresünk. Ugyan a tárgyak is képesek a boldogság kiváltására, de ez csak egy ideig elég. Az alábbi összeállításban kaphatsz néhány szuper ötletet, ha idén inkább te is élményt tennél a fa alá!

Ezt is szeretjük