Kényszerbeteg lehet a gyerek, ha hisz a Mikulás létezésében
A szakértő álláspontja
A pszichológus szerint nem kellene hazudni a Mikulásról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakorló szülőként talán benned is felmerült már a kérdés, hogyan add a gyerkőc tudtára az igazságot a Mikulás-legendával kapcsolatban. Sajnos akármennyire óvatosan és tapintatosan is próbálod a témát megközelíteni, a csalódás gyakran elkerülhetetlen, így felmerül a kérdés, van-e egyáltalán értelme a hitegetésnek?

Clifford N. Lazarus, a psyhologycaltoday.com egyik pszichológus professzora is erre a kérdésre kereste a választ, ismerd meg az ő álláspontját!

Káros mágikus gondolkodás

A mágikus gondolkodás egy súlyos kognitív torzítás, amelyet sok gyerek egészen felnőttkoráig magával hordoz. A mágikus gondolkodású emberek hisznek például a varázslatokban, a rituálékban, a gondolatolvasásban, számos babonában és irracionális hiedelemben, ami akár kényszerbetegségekhez, illetve különböző pszichikus eredetű betegségekhez is vezethet.

Ennek fényében nem árt elgondolkodni azon - javasolja a pszichológus -, hogy jó ötlet-e elhitetni a gyerekkel a fehér szakállú, derűs öregember létezését, aki boldogan él az Északi-sarkon a feleségével és a manókkal, és aki évente egyszer, egy rénszarvasok által hajtott, a gravitációt meghazudtoló szánnal, minden gyereknek ajándékot visz.

Hiszen, ha a Mikulás igazi, akkor a mumus, az ágy alatt vagy szekrényben élő szörnyek hogyhogy nem léteznek? A felnőttek következetesen tagadják ezeknek a lényeknek a létezését, de a jóságos, varázslatos Mikulás valódiságát folyton megerősítik, ami ellentmondás - ha az egyik létezik, a másik miért nem? - teszi fel a kérdést Lazarus.

A bizalom kérdése

A férfi szerint a fenti gondolatmenet elsősorban a bizalmat teszi törékennyé. Úgy véli, a gyermek és a szülő szilárd bizalmi kapcsolatát aláássa, ha a hatalmas, gyerekkori fantázia megdől, és csak a megtévesztés gondolata marad utána. Szerinte az ártatlan gyerekkornak ezzel egyszer és mindenkorra vége szakad, ami marad, az sok csalódott, csüggedt gyerek, aki egész évben azért próbált jól viselkedni, hogy a Mikulástól megkapja a hőn áhított ajándékot.

A pszichológus ezért azt javasolja, hogy ne a Mikulás mítoszával próbáld megszerettetni a karácsonyi időszakot a gyerkőccel, hanem családi szertartásokkal, a szeretet kimutatásával, közös programokkal és mókázással. Mindemellett persze az ajándékozás is szerepet játszhat, sőt, szerepet kell, hogy játsszon az ünnepen, de mindezt úgy kell megszervezni, hogy ne egy kitalált alaktól várják a kicsik a csodát, állítja Lazarus.

Másik vélemény

A külföldi pszichológus véleményének megvan a maga racionális oldala, de megkérdeztük néhány gyakorló anyukát is - szerintünk helyes-e, ha a Mikulás létezésével hitegetjük a gyereket, és ha igen, hogyan lehet tapintatosan és lelki törés nélkül elmondani az igazságot.

Kati: - Annak idején komoly lelkiismereti problémát okozott, hogy mit mondjak a gyereknek Télapó-ügyben. Végül úgy döntöttem, nem fosztom meg az ünnep varázsától, így aztán hivatalosan a fehérszakállú hozta a szajrét karácsonyra. Öt-hat éves volt a lányom, amikor végre előálltam a farbával - akkorra már nagyon szégyelltem magam, hogy időről időre félrevezetem szegényt. Meglepő módon a legkevésbé sem viselte meg a kérlelhetetlen ténnyel való szembesülés.

- Akkor nincs nyuszi se, ugye? - kérdezte, láthatóan inkább csak a rend kedvéért. Végső soron mindegy volt neki, honnan származik az ajándék, sokkal nagyobb jelentőséggel bírt, hogy az időben és sértetlenül megérkezzen a rendeltetési helyére.

Közös programok

A közös programok segíthetnek, hogy a Mikulás kérdését a gyerkőc feldolgozza. Például csinálhattok közösen mézeskalácsot, ezt biztosan élvezni fogja!

Teri: - Én azt gondoltam, hogy jó, ha elmondom Lujzinak az igazat, amikor már nagyon gyanús lesz neki a dolog. Körülbelül ötéves volt, mikor kilogikázta, hogy valami nem stimmel a nyuszival kapcsolatban, akkor elmondtam neki, hogy tényleg mi rejtjük el az udvaron a tojásokat, de annyira kiakadt, nagyon csalódott volt, hogy megpróbáltam kimagyarázni az egészet, hogy nem is úgy gondoltam, meg csak vicceltem, és azóta is játsszuk a színjátékot, amiben ő is részt vesz.

Azt hiszem, a Mikulással, karácsonnyal is már nagyjából tisztában van, de szeretne hinni benne, ezért én nem fogok odaállni elé, hogy de az nem is úgy van. Szerintem majd fel fogja tudni dolgozni, ha kiderül, addig viszont van az ünnepben valami varázslatos, izgalmas, amitől nem szeretném megfosztani.

Ezt is szeretjük