Mikor szokás kitenni a kis csizmákat a Mikulásnak? Nem 6-án érkezik az otthonokhoz
A Mikulás Magyarországon a hagyományok szerint nem 6-án érkezik.

GettyImages-1283685113
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden kisgyermek várva várja a Mikulást, aki egészen más időbeosztás szerint ügyködik az angolszász országokban, köztük Amerikában, mint Magyarországon.

Az Egyesült Államokban Jézuska helyett ez a pirospozsgás arcú, hosszú, fehér szakállú figura szállítja puttonyában a karácsonyi ajándékokat, és helyezi a fa alá december 25-én. Magyarországon viszont már a hónap elején meglátogatja a házakat.

Mikulásozás Magyarországon

Ahány ház, annyi szokás, de a hagyományok szerint az édességhozó apóka december 5-én este rejti el apró meglepetéseit az aznap kihelyezett csizmácskákba, cipőcskékbe. A gyerkőcök pedig másnap reggel, tehát december 6-án találnak rá.

GettyImages-98353651

Érdemes tisztázni az időpontokat, hiszen már egyre több háztartásban felcserélődtek, összekeveredtek a napok. Több variáció létezik, egyeseknél ugyanúgy 5-én este érkezik, de a gyerekek már akkor meg is kapják az ajándékokat, míg más helyeken 6-án este történik ugyanez.

Aki követné a régi szokásokat, azoknál idén december első vasárnapjának estéjén történjen a Mikulás-látogatás, és csak utána, azaz hétfő reggel fedezzék fel a kicsik, mi lapul kikészített cipőjükben vagy a piros színű zörgő zacskóban.

Gyerekként a Mikulás személye valós

Kicsiként a Mikulás tényleg létezik mindenki számára, a szülők pedig legtöbbször nem akarják még idő előtt „elrontani” a Mikulás-várás időszakát, ezért az éj leple alatt csempészik a kis ajándékokat, esetleg az aranyozott virgácsot gyermekeik lábbelijébe vagy a mikuláscsomagokba. A vállalkozó szelleműek még akár mikulásos álruhát is magukra öltenek, hogy a kíváncsi, leselkedő gyerekek is megbizonyosodhassanak létezéséről.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 20. században gyümölcsök, magvak is az ajándék részét képezték, mint a mandarin, az alma, a banán, a mogyoró és a dió. Ehhez társult hozzá a díszes szaloncukor, esetleg kojak nyalóka, téli fagyi, cukorka. Természetesen a rosszak is megkapták „méltó” büntetésüket, és a finomságok mellé - rosszabb esetben helyett - virgácsot, szenet vagy krumplit kaptak. Ma már számtalan édesség vagy egyéb apróság közül válogathatnak a szülők.

Így nézett ki a mikulásozás még a rendszerváltás előtt

Hajdanán a mikuláscsomagokban olyan különlegességek lapultak, amiket nem lehetett csak úgy beszerezni akármikor a boltban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük