Így ellenőrizheted, hogy valódi-e a méz vagy hamisítvány: a méhészt kérdeztük a gyanús jelekről
Az ünnepek környékén sokkal több méz fogy, mint az év többi szakaszában, de hogy kerülhető ki a hamisítvány?

méz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A méz számos jótékony hatásáról ismert, fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket tartalmaz. Télen, különösen az ünnepek közeledtével, népszerű szereplője a konyháknak. Meleg teába keverve csillapítja a torokfájást, és a karácsony legkedveltebb süteménye, a mézeskalács sem képzelhető el nélküle.

A méz előállítása temérdek munkát és komoly szakértelmet igényel, ráadásul a méhészek az időjárási körülményeknek is igencsak ki vannak téve, hidegben és esőben kevésbé gyűjtenek a méhek, itthon nagy problémát jelent az akác gyakori elfagyása is. Mindez a méz árára is hatással van, nem csoda, hogy sok vásárló nyúl a boltok polcain sorakozó, importált, ám olcsóbb termékekhez, amelyekkel kapcsolatban viszont időről időre számos aggály felmerül, többek között a hamisítás is.

Nem kell félni a kristályosodástól

A mézhamisítás igen elterjedt jelenség, hiszen óriási üzleti potenciál van benne, jóval olcsóbb így a méz előállítása. Ráadásul az is kijelenthető, hogy a vásárló általában nem tudja megkülönböztetni, hogy eredetivel vagy hamisítvánnyal van dolga - ez egyébként még az avatott szemű méhészeknek sem mindig megy. 

A boltok polcain sokan a tiszta, kellemes árnyalatú, kristályosodástól mentes mézet keresik, úgy gondolják ugyanis, hogy ezek a jó minőségű méz jellemzői, a kristályosodást pedig egyenesen a hozzáadott cukor jeleként értékelik. Ugyanakkor például pont ettől nem kell tartanunk, hiszen ez egy természetes folyamat - vallja Járfás László, aki már több mint hatvan éve méhészkedik.

Szín, íz, állag

A hozzáértő szem meg tudja különböztetni egymástól az egyes mézfajtákat. Néhány dolgot viszont a fogyasztók is megjegyezhetnek, ez a magabiztosabb tájékozódásban is segíthet. A színre, az ízre és az állagra is érdemes figyelni, avatott be minket a méhész. Az akácméz világos színű, már-már jellegtelen ízű, sokáig, helyes tárolás mellett akár évekig is folyékony maradhat. Az állaga viszont attól is függ, hogy mennyi ideig maradt a kaptárban: minél később pergetik ki, annál sűrűbb. 

A repceméz és a napraforgóméz sötétebb, mint az akácméz, és gyorsabban kristályosodik, akár egy hónap alatt. A vegyes virágméz kristályosodása leginkább attól függ, hogy milyen virágokból gyűjtötték a nektárt a méhek. A virágokból nyert mézeknek van egy jellegzetes íze is, ami részben az adott virágra utalhat.

Gyanús, ha híg és nem kristályosodik

Gyanakvásra adhat okot, ha a méz a megszokottnál világosabb, hígabb, könnyebben feloldható a folyadékban, amihez keverik, virágmézek esetében pedig az is intő jel, ha a kamra polcán tartva hónapok alatt sem kristályosodnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hamisítási technikák rendkívül sokszínűek és persze egyre dörzsöltebbek, az állag mellett a színre is tekintettel vannak. Gyakori eljárás a méhek cukorszirupos etetése, ilyenkor a kaptárba tett cukorszirupot a méhek átdolgozzák magukon, tulajdonképpen mézet állítanak elő, amiből viszont hiányoznak a virágokról begyűjtött értékes hatóanyagok. Fontos megjegyezni, hogy ez nem jelent egyet a méhek téli etetésével. Előfordulhat továbbá, hogy a valódi, hazai mézet rosszabb minőségű, kínai mézzel vagy cukorsziruppal keverik. 

Járfás László a legtöbb szakemberhez hasonlóan azt javasolja, hogy a fogyasztók lehetőség szerint ismerősön keresztül, hazai kistermelőktől vásároljanak, így kerülhetik el leginkább a hamisítványokat. 

Margit néni mézeskalácsa

Az alapreceptet még édesanyjától leste el, aki annak idején belevágott a méhészkedésbe, így különösen értékes számára a ronggyá gyűrt, megsárgult papírdarab, amin gyöngybetűkkel írt lista látható. Margit néni szerint a recept puszedliként és mézeskalácsként is remekül beválik, ő maga viszont cukorbevonat helyett pedig inkább fél dióval díszíti fel a süteményeket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük