6 különleges, fűszeres, télillatú ital

Nincs is jobb, mint karácsonykor ünnepi italokkal kényeztetni magad. Íme, néhány varázsital, amit akár a fa alá is rejthetsz.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha igazán varázslatos karácsonyra vágysz, akkor az ünnepi menü elmaradhatatlan kelléke a megfelelő ital. Gondold csak el, milyen nagyszerű érzés lesz a szeretteiddel összebújni a fa alatt egy pohár forró, télillatú innivalóval, miközben bontogatjátok az ajándékokat.

Álomszép terítékek karácsonyra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha ezzel az élménnyel másokat is megajándékoznál, íme, három különleges italkeverék, mely meglepetésnek is kiváló. A kökényes gin, a málnás borpuncs és a mentás likőr mindenkinek mosolyt csal az arcára, a másik hárommal pedig a vendégeidet kényeztetheted.

Kökényes gin

Hozzávalók:

  • jó minőségű gin
  • 45 dkg kökény
  • 20 dkg porcukor
  • 2-3 csepp mandulaesszencia

A kökényszemeket szurkáld meg egy tűvel, majd egy literes üveget tölts meg félig a gyümölccsel, és add hozzá a porcukrot. Töltsd fel az üveget ginnel, és add hozzá a mandulaesszenciát.

A kökényes gin néhány hét után fogyasztható, de még finomabb lesz, ha legalább három hónapig érlelődni hagyja az ajándékozott. Szép, rubinvörös színű lesz az ital, ha az érlelés után leszűrik.

Málnás borpuncs

Hozzávalók:

  • 30 dkg fagyasztott málna, kiolvasztva
  • egy üveg rozé
  • negyed bögre málnalikőr

A málnát levével együtt turmixold krémesre, majd szűrőn nyomkodd át, hogy a magok ne kerüljenek bele a gyümölcspépbe. Egy kancsóban keverd össze a pépet és a likőrt. Ezután alaposan moss ki egy dekoratív üveget, és töltsd bele a puncsot. Jól lezárva, hűtőben tartva egy hétig eláll.

Mentás-csokis likőr

Hozzávalók:

  • fél liter minőségi vodka
  • 5 dkg holland kakaópor
  • egy vaníliarúd
  • egy maréknyi friss mentalevél
  • 3 dl tej
  • 3 dl víz
  • 45 dkg cukor

Öntsd egy befőttes üvegbe a csokiport, és add hozzá az összezúzott mentaleveleket. Önts hozzá fél liter vodkát, majd hagyd egy hétig érlelődni, végül szűrd le. Ezután főzz a vízből és a 30 dkg cukorból szirupot, azt hűtsd le, végül add hozzá a tejet. Ezután másfél-két hétig érdemes érlelni, időnként felrázva a keveréket, végül leszűrni. Ismét egy hét érlelés, majd a szűrés következik, de ezután már a végleges, díszes üvegbe töltheted a különleges ajándékot.

Karoling bor

Hozzávalók:

  • 2 bögre vörösbor
  • fél bögre víz
  • fél bögre barnacukor
  • 1 bögre ananászlé
  • fél bögre narancslé
  • 3 szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • csipet só
  • 1 narancs
  • gyömbér
  • szerecsendió

Egy lábosban öntsd össze a vizet, a cukrot, a narancs- és ananászlevet. Dobd hozzá az egész szegfűszegeket és a fahéjakat, fűszerezd gyömbérrel, szerecsendióval. A narancs héjából próbálj kis szerpentineket vájni, és azokat is dobd hozzá. Forrald fel, majd vedd le kis lángra, és hagyd főni körülbelül 10 percig. Utána add hozzá a bort, és megint forrald fel. Vedd le a tűzről, szűrd le, és azonnal fel is szolgálhatod. Ebből a mennyiségből négy adag lesz.

Karácsonyi mimóza

Hozzávalók:

  • 4 cl Grand Marnier
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dl narancslé
  • 7,5 dl pezsgő

A poharak szélét mártsd a narancslikőrbe, majd cukorba. A narancslikőrt és a narancslevet oszd szét a poharakba, majd öntsd fel a pezsgővel. Körülbelül négy adag lesz belőle.

Tom és Jerry

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 bögre tej
  • körülbelül 1 dl brandy
  • szerecsendió

Válaszd szét a tojásokat, és a fehérjékből verj kemény habot a cukor háromnegyedének hozzáadásával. A maradék cukrot verd habosra a sárgákkal és öt evőkanál brandy-vel. Forgasd bele a habot, majd fagyaszd le a mélyhűtőben - ezzel el is készültél a tojásos fagylalttal. Mielőtt felszolgálnád az italt, melegítsd fel a tejet, de ne hagyd forrni.

Minden pohárba tegyél két-két evőkanál brandy-t, majd egy nagy evőkanál tojásos fagyit. Utána öntsd fel a forró tejjel, és a tetejére is szedj egy-egy evőkanállal a fagyiból. Reszelj a tetejére szerecsendiót. Körülbelül négy pohárra elegendő.

Ezt is szeretjük