Ki lesz a férjed? Így tudhatod meg karácsonyig

Advent a várakozás időszaka, mely a szívügyekre is hatással lehet. Hívd segítségül az ősi rituálékat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mióta világ a világ, az emberek szeretnek tanácsot kérni a titkos erőktől a képességeiket meghaladó kérdésekben - így a szerelemben is.

Szerelmi jóslás tekintetében számtalan babona és módszer él, most te is megtudhatod, milyen titkos varázslással vonzhatod be kiszemeltedet.

Adventtel indul a szerelmi varázslás

Az adventkezdő névnapokhoz, a november 25-i Katalin- és november 30-i András-naphoz szinte az egész katolikus Európában férjjósló módszerek tucatja fűződik. Szent András tiszteletének nálunk is különösen nagy hagyománya volt, így aztán nem véletlen, hogy még szerelmi bajokkal is megtalálták a bölcs vértanút.

Jellegzetes rítus volt például, hogy András-napkor a lányok kender- vagy más apró magot szórtak az ablakpárkányukra a szenthez fohászkodva valami égi jelért. Szalmaszálból vagy kalászból is sokszor jósoltak, de a leggyakoribb a böjttel egybekötött álomjóslás volt. Ilyenkor a lány egész nap csak három csepp vizet és három búzaszemet evett, majd este egy férfi-ruhadarabbal a párnája alatt tért nyugovóra, hogy megálmodja a jövendőbelijét.

Az álomjóslás egy másik verzióban is élt, amit akár te is kipróbálhatsz. Egynapos böjt után este edd meg egy kenyérszelet felét, a másik felét pedig dugd a párnád alá, hogy megálmodd, kit küldenek neked az égiek.

Luca is segíti a szerelmeseket

Köztudott, hogy Luca napján az emberek a boszorkányokat lesik a kisszékről, de ez nem jelenti azt, hogy a mágikus nap ne lenne alkalmas a szerelmi jóslásokra is. 

Sőt, a téli szerelmi varázslások épp a Luca-nap és a karácsony közötti időszakban a leghatásosabbak, mivel a szirakuzai fiatal leányzó, Szent Lucia ideális személy arra, hogy a pár nélküliek hozzá forduljanak szívfájdalmukkal. Neve napján szokás például meggyfaágat vágni és vízbe tenni.

Ha szentestéig kizöldül, készülhetsz az esküvődre. A két ünnep határolta 12 nap egyébként a rituális tevékenységek tárháza, melyeket te is bátran kipróbálhatsz, hátha bevonzzák a szerelmet a jövő évre. Írj fel december 13-án 12 férfinevet egy-egy cédulára, tedd őket a párnád alá, és mindennap sorra húzz ki egyet. Az lesz a kedvesed, aki szentestére marad - tartja a néphit.

Ugyanez pogácsajóslás vagy gombócjóslás formájában is létezik, ilyenkor pogácsasütésnél egy gyűrűt, gombócnál pedig cetliket kell a tésztába rejtened. Ha szingli vagy, és kikapod a gyűrűs pogácsát, férjhez mész a következő évben, amelyik gombóc pedig először jön a víz felszínére, az rejti szerelmed nevét.

Tudtad?
Luca napjának sorsfordító estéje olaj-, viasz-, tojásfehérje- vagy ólomöntésre is kiváló alkalom volt, ekkor a kiöntött és megszilárdult folyadék formájából próbáltak következtetni a leendő férj foglalkozására.

Karácsonykor tetőzik a szerelmi mágia

A szerelmi varázslásokat természetesen karácsony napján is bevetették a lányok. Szokás volt például szenteste dombra állni, majd a távoli kutyaugatásra fülelni. Ahányat csaholt a kis kedvenc, annyi évet kellett várniuk a hajadonoknak esküvőjükig.

Férjjövendölés volt a célja annak is, amikor a lányt kiküldtél tüzelőért, ha ugyanis páros számú hasábot nyalábolt fel, esküvőre számíthatott a következő évben. Trükkösebbek elcsenték a kiszemelt fiú egy-egy ruhadarabját, melyet aztán a párnájuk alá tettek, hogy megálmodják, övék lesz-e a kiválasztott, vagy sem.

Mivel a karácsony a fény ünnepe is, a gyertya házasságvarázsló eszközzé vált. Egy régi szokás szerint a lányoknak olyan gyertya fényében kellett felöltözködniük az éjféli misére, mely már égett valaki esküvőjén. Ha ezt nem is, a magszórás szerelemhívó babonáját kipróbálhatod: szórj el pár kölest, tökmagot vagy hajdinát, és jövőre nem lesz hiányod udvarlókban! Ha pedig a karácsonyi misére menet cukrot vagy mézet szopogatsz, a néphit szerint jövőre biztos magadhoz édesgeted a kiszemelt férfit.

Te hiszel a babonákban?

Ezt is szeretjük