Tudtad? Ebben az országban nem ünneplik a karácsonyt
Szokások a nagyvilágban
Spanyolországban nem létezik olyan, hogy karácsony.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Annyira természetesnek vesszük a hazai karácsonyi szokásokat és tradíciókat, hogy bele sem gondolunk, esetleg lehetne másképp is.

Olyan külföldi hagyományokat gyűjtöttünk össze, amelyek cseppet sem hasonlítanak a magyarok által ismert karácsonyra. Ismerkedj meg velük!

Akiknél nem jár külön a Mikulás

Bár nekünk még felnőttként is természetes, hogy a Mikulás érkezését várjuk december 6-án, a tengerentúlon, egészen pontosan az Egyesült Államokban ez az ünnep egyáltalán nem létezik. December 6. számukra ugyanolyan nap, mint a többi, nem jár ilyenkor sem ajándék, sem virgács.

A piros ruhás, nagy pocakos Télapó érkezését az USA-ban a december 25-re virradó reggel jelenti. A jó Szent Miklós éjszaka járja végig a családokat, és a kéményen át mászik be, hogy az úgynevezett Christmas Stockingsba, azaz a karácsonyi zokniba beletegye az ajándékokat. Kvázi olyan ő az amerikai gyerekeknek, mint nekünk a Jézuska, annyi különbséggel, hogy nálunk a kis Jézus vagy az angyalkák szenteste csempészik a fa alá a csomagokat.

Spanyol karnevál

Spanyolországban nem a Télapó, nem a Jézuska, de még csak nem is az angyalok hozzák az ajándékot, hanem az általunk is jól ismert három királyok, azaz a Reyes Magos tagjai. Tulajdonképpen nem is létezik náluk a szó szoros érelmében vett karácsony, ugyanis a Gáspár, Menyhért és Boldizsár ünnepét január 5-én tartják meg.

Ilyenkor az ország minden egyes pontján óriási felvonulást rendeznek, ahol a zsibongó gyerektömeget a hintón, tevén vagy éppen hajón érkező három királyok mérhetetlen mennyiségű édességgel ajándékozzák meg. Sevilla városában például közel 90 millió tonna cukorka kerül ilyenkor szétosztásra.

A karneváli hangulatot december 6-án, vízkereszt napján váltja fel a családi ünneplés, ilyenkor a jó gyerekek ajándékot, a rosszak viszont carbónt, azaz szén kinézetű édességet kapnak.

Angol hagyomány

Karácsony másnapja, azaz december 26. Nagy-Britanniában az úgynevezett Boxing Day ünnepét jelenti, ami régen a munkaadók és dolgozóik ünnepe volt. Ilyenkor a munkáltatók pénzt, élelmiszert, ruhát vagy más értékes árut osztottak az alkalmazottaknak, manapság azonban sokkal inkább a fontos sportesemények kezdetét jelöli ez a nap, amikor a család apraja-nagyja együtt nézheti a focit a tévében.

Ezen a napon a királynő hagyományos karácsonyi beszédet mond, amelyet a köztévé közvetít. Az angolok szerint ez egy rettentő unalmas műsor, ennek ellenére sokan megnézik, ahogyan nálunk újévkor a köztársasági elnök beköszönését.

Egyes források szerint a Boxing Day eredete arra a fadobozra utal, amit a jobbágyok a földesúrnak vittek karácsony alkalmából, de más elképzelések szerint a templomi persely dobozát jelenti, melynek tartalmát karácsony másnapján szétosztották a szegények között.

Ezt is szeretjük