3 gyönyörű karácsonyi dekortipp

A legegyszerűbb tárgyakkal is karácsonyi hangulatot teremthetsz: díszek helyett teremts hangulatot színekkel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony nemcsak az édes süteményillatot és a rengeteg ajándékot jelenti, de ilyenkor arra is jó ürügyet találhatsz, hogy egy kicsit a lakásodat is kicsinosítsd. Ha igazán előrelátó vagy, úgy tervezed meg otthonod karácsonyi öltözetét, hogy annak egyes részleteit később is felhasználhasd, az összhatás azonban mégis egyszeri és megismételhetetlen csillogást hozzon környezetedbe.

A megfelelő színkombinációkkal egyszerű és stílusos hangulatot varázsolhatsz pillanatok alatt, mindenféle túlburjánzó díszáradat nélkül!

Ünnepelj zöldben!

A piros és a zöld a leghagyományosabb karácsonyi színkombináció. Ha tehát úgy döntesz, hogy idén piros üveggömbökkel aggatod tele a fádat, borítsd asztalaidat zöldbe!

A legkönnyebben egyszerű, egyszínű abroszokkal öltöztetheted fel a lakást: felejtsd el a mintás, karácsonyfás és télapós terítőket, és díszítsd otthonod minél egyszerűbb kiegészítőkkel! Ha tehát a nagy ebédlőasztalra egy szép, sötétzöld terítőt raksz, helyezz a közepére egy mélyvörös gyertyát, és étkezésnél piros szalvétákat.

Egy kis játék a fényekkel teljessé teheti az ünnepi hangulatot: tedd hangulatosabbá polcaidat néhány színes üvegmécsessel! Kombináld a zöldet a pirossal, vagy a mécseseket a színes gyertyákkal.

A zöldet pedig a természettel is otthonodba lophatod: csüngő angyalkák helyett ezúttal próbáld ki a natúr díszítést, és készíts az ajtók fölé fenyőágakkal kevert fagyöngyfüzért. A hagyományok szerint pedig, ha eddig nem talált rád a szerelem, a fagyöngy ezt is megoldhatja: fagyöngy alatt szabad a csók!

Ne feledkezz meg a tálalásról sem!
A karácsony mindenekelőtt a kulináris élmények ünnepe is. Ha tehát órákat bíbelődtél a különféle süticsodák gyártásával, mindezt használd díszként is, szép színkompozíciókba rendezve a különböző árnyalatú süteményeket. Az illatos édességeket pedig tálald egy szép, piros üvegtálban, vagy helyezz alájuk piros szalvétát.

A kristály csillogása

Ha nem szereted a harsány színeket, idézd meg a legnépszerűbb karácsonyi balett, a Diótörő pókhálófinom kristályhangulatát. Bár sokak számára a fehér karácsony csak a hóval borított tájra korlátozódik, miért ne lehetne otthonod is szikrázó, akár a friss hókristályok az éjjeli lámpafényben?

Arany, piros és zöld: a gyönyörű karácsonyi színek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A világos díszítés azonban akkor mutat igazán jól, ha alapvetően halványabb színű bútorokkal van berendezve lakásod, egy hatalmas antik otthonba tehát a hagyományosabb színek közül válogass.

A fehér karácsony alapja legyen minél több üveg. Szedd elő a szekrényed mélyéről legszebb kristályedényeidet, és tálalj bennük különféle karácsonyi finomságokat, asztalaidra pedig teríts fehér abroszt. Ezúttal azonban válassz különlegesebb anyagú textíliát, és borítsd selyemfényű szaténba a lakást. A gyertyák számára vásárolj olcsó üvegvázákat, és töltsd fel őket pontszerűen világító füzérekkel: mintás vázával egészen olyan hatást kelthetsz, mint a jégvirágos ablakon megcsillanó fény. Ha merész vagy, a semleges fehér textíliákat hideg ezüst kiegészítőkkel kombinálod, de, ha melegebb összhatásra vágysz, egy kis aranyat is lophatsz díszeid közé.

+Tipp: fess be szórófejes festékkel egy csokornyi száraz virágot ezüstre vagy aranyra, figyelj azonban arra, hogy a hideg színkombináció esetében az ezüstöt semmiképpen ne vidd túlzásba! A hűvös árnyalatok hatása minimalista stílusban érvényesül a leginkább, míg a meleg, aranyos díszítés karácsonykor bátran túlcsordulhat!

Kék-ezüst színpompa

Az ezüst a fehér mellett remekül kombinálható kékkel is. A csillogó színekre nem érvényes a minta tilalma sem: ha egyszínű kék tárgyaidat, textiljeid egyszerű ezüst minta borítja, máris sokkal ünnepiesebbek lesznek. Ha elég ügyes vagy, akár saját kezűleg is festhetsz mintákat kék üvegvázára, vagy egy egyszerű mécsestartóra. Tarka díszeid közül válogasd ki a kék és az ezüst gömböket, és csak ezeket aggasd fel a fára, színes égősor helyett pedig lehetőleg csak fehér lámpafüzérrel világítsd meg fenyődet.

A kék és az ezüst mellett a karácsonyi apróságok is elférnek: míg a zöld-piros párosítás a természetes díszekkel, a fehér pedig a minimalizmussal lehet igazán tökéletes, ez utóbbi színkombináció néhány ezüst füzérrel, angyalkával tehető még hangsúlyosabbá. Használd bátran az ezüst festéket, és, ha találsz valami olyan natúr díszt, ami tetszik, egy pillanat alatt megfelelő színűvé varázsolhatod!

Ne feledkezz meg az áttetsző, organza anyagokról sem, és fantáziádat szabadjára engedve készíts sejtelmesen csillogó díszmasnikat a székek háttámlájára!

+Tipp: ha a lakás már tökéletes színharmóniában pompázik, már csak a megfelelő csomagolásról kell gondoskodnod. Használd ugyanezeket a színeket ünnepi csomagoláshoz is, a hideg színekhez ezüst masnival, a melegebb árnyalatokhoz arany szalagokkal díszítve a meglepetéseket rejtő dobozokat.
Ezt is szeretjük