3 legfinomabb karácsonyi süti
Itt van újra a karácsony! Nem is lenne ünnep az ünnep a hagyományos és elmaradhatatlan bejgli, zserbó és mézeskalács nélkül.
A karácsony nem telhet el édességek és sütemények nélkül. Ha még nem sajátítottad el a bejglisütés vagy a zserbó készítésének minden csínját-bínját, itt az ideje.
Receptjeink segítenek, a családod és a vendégeid pedig garantáltan mind a tíz ujjukat megnyalják majd.
Diós és mákos bejgli
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 6 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 2 tojás
- só
A diós töltelékhez:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 8 dkg mazsola
- 2 dl tej
- 1 evőkanál méz
- 1 kávéskanál fahéj
-
1 citrom reszelt héja
A mákos töltelékhez:
- 40 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 8 dkg mazsola
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
A lisztet szitáld át, az élesztőt kevés, enyhén cukros, langyos tejbe morzsold bele. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel gyúrd sima tésztává. Pihentesd letakarva harminc percig. A tésztát oszd hat egyforma részre, és nyújtsd téglalapokká. Kenj rá dió- vagy máktölteléket, és tekerd össze. A rudakat margarinnal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra helyezd el, és mindegyiket három-három helyen szúrd meg.
Egy egész tojást és egy tojássárgáját verj fel, kend be vele a tésztarudakat, és hagyd meleg helyen megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten süsd meg. Akkor jó, ha szép repedezett. A diótöltelékhez forrald fel a tejet a cukorral, és forrázd le vele a darált diót. Keverd bele a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverés közben forrald át. A máktöltelékhez forrald fel a tejet, és forrázd le vele a darált mákot. Keverd bele a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben forrald fel.
Zserbó
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
25 dkg vaj
-
6 dkg cukor
-
1,5 dkg élesztő
-
3 kanál tejföl
-
2 tojássárgája
-
só
A töltelékhez:
-
25 dkg darált dió
-
15 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
baracklekvár
-
1 tábla tortabevonó
A lisztet a vajjal morzsold el, add hozzá a cukrot, a tejföllel eldörzsölt élesztőt, csipet sót és a tojássárgákat. Könnyen gyúrható tésztává dolgozd ki, és fél órán át pihentesd. Formázz négy cipót a tésztából, majd mindegyiket nyújtsd ki kisebb tepsi nagyságúra, és töltsd meg a darált dió, a cukor és a vaníliás cukor összekeverésével készült töltelékkel.
A kikent, lisztezett tepsibe helyezd el az első kinyújtott tésztalapot, kend meg lekvárral, majd hintsd meg a cukros dióval, és fedd be a következő lappal. Így rétegezd, amíg el nem fogy a tészta. Villával szurkáld meg a tetejét, és kis lángon süsd negyven percig. Ha kihűlt, a tetejét vond be a tortabevonóval.
Mézeskalács
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál méz
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 tojás
- szegfűszeg
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Rózsaszín cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc szögletes cirkónia díszítéssel14 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy szett cseppre fűzve27 390 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
A hozzávalókat gyúrd könnyű tésztává, majd pihentesd két órán keresztül. Ezután nyújtsd ki egy centi vastagságúra, és különböző formákkal szaggasd ki. Kend meg tojássárgájával, és kivajazott, kilisztezett tepsiben közepes lángon süsd meg.
OLVASD EL EZT IS!
- csokoládé
- cukor
Az 5 legfinomabb szaloncukor
- alma
- sütemény
6 hipergyors karácsonyi desszert
- fűszer
- advent