3 legfinomabb karácsonyi süti

Hagyományos ízek

Itt van újra a karácsony! Nem is lenne ünnep az ünnep a hagyományos és elmaradhatatlan bejgli, zserbó és mézeskalács nélkül.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony nem telhet el édességek és sütemények nélkül. Ha még nem sajátítottad el a bejglisütés vagy a zserbó készítésének minden csínját-bínját, itt az ideje.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Receptjeink segítenek, a családod és a vendégeid pedig garantáltan mind a tíz ujjukat megnyalják majd.

Diós és mákos bejgli

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 2 tojás

A diós töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg mazsola
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

A mákos töltelékhez:

  • 40 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg mazsola
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja

A lisztet szitáld át, az élesztőt kevés, enyhén cukros, langyos tejbe morzsold bele. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel gyúrd sima tésztává. Pihentesd letakarva harminc percig. A tésztát oszd hat egyforma részre, és nyújtsd téglalapokká. Kenj rá dió- vagy máktölteléket, és tekerd össze. A rudakat margarinnal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra helyezd el, és mindegyiket három-három helyen szúrd meg.

Egy egész tojást és egy tojássárgáját verj fel, kend be vele a tésztarudakat, és hagyd meleg helyen megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten süsd meg. Akkor jó, ha szép repedezett. A diótöltelékhez forrald fel a tejet a cukorral, és forrázd le vele a darált diót. Keverd bele a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverés közben forrald át. A máktöltelékhez forrald fel a tejet, és forrázd le vele a darált mákot. Keverd bele a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben forrald fel.

Zserbó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 3 kanál tejföl
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • baracklekvár
  • 1 tábla tortabevonó

A lisztet a vajjal morzsold el, add hozzá a cukrot, a tejföllel eldörzsölt élesztőt, csipet sót és a tojássárgákat. Könnyen gyúrható tésztává dolgozd ki, és fél órán át pihentesd. Formázz négy cipót a tésztából, majd mindegyiket nyújtsd ki kisebb tepsi nagyságúra, és töltsd meg a darált dió, a cukor és a vaníliás cukor összekeverésével készült töltelékkel.

A kikent, lisztezett tepsibe helyezd el az első kinyújtott tésztalapot, kend meg lekvárral, majd hintsd meg a cukros dióval, és fedd be a következő lappal. Így rétegezd, amíg el nem fogy a tészta. Villával szurkáld meg a tetejét, és kis lángon süsd negyven percig. Ha kihűlt, a tetejét vond be a tortabevonóval.

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • szegfűszeg

A hozzávalókat gyúrd könnyű tésztává, majd pihentesd két órán keresztül. Ezután nyújtsd ki egy centi vastagságúra, és különböző formákkal szaggasd ki. Kend meg tojássárgájával, és kivajazott, kilisztezett tepsiben közepes lángon süsd meg.

Ezt is szeretjük