7 illatos karácsonyi keksz receptje, ha sok vendéget vársz
Ha nagy a vendégjárás karácsony környékén, érdemes kekszreceptekből betárazni.
- Debreceni Andi
- 2014.12.08.
Dia
Vidám tetejű csokis keksz
3 csésze lisztet keverj össze 1/2 csésze holland kakaóporral és csipetnyi sóval. 15 dkg vajhoz adj hozzá 1 csésze cukrot, és keverd habosra a kettőt. 2 tojást és 2 teáskanál vaníliakivonatot is keverj bele, végül adagold hozzá a lisztet is. A kezeddel formázz kisebb golyókat, és sütőpapírra fektesd rá őket. Szórd meg alaposan színes cukorral, majd tepsivel együtt tedd hűtőbe fél órára. Ezután 180 fokos sütőbe betéve körülbelül 15 perc alatt süsd készre.
Dia
Aszalt gyümölcsös keksz
2 csésze zabpelyhet 1 csésze vajjal, 1 banánnal, 4 evőkanál mézzel, 1/2 csésze aszalt áfonyával, 1/2 csésze tökmaggal és 1/2 csésze mazsolával keverj össze. Adj hozzá csipetnyi sót és 1 teáskanál fahéjat, és kézi mixerrel keverd össze az egészet. Amikor a tészta már nem túl folyós, akkor egy kanál segítségével adagold a tepsibe, majd 180 fokon 15-18 perc alatt süsd készre. Az alaptészta három hónapig lefagyasztva is eláll.
Dia
Kókuszos keksz
1/2 csésze olvasztott vajhoz adj hozzá 4 evőkanál mézet és 1 csésze barna cukrot. Keverj hozzá 1 csésze lisztet, 1 csésze zabpelyhet, 1 csésze kókuszreszeléket és csipetnyi sót. Végül 1 teáskanál szódabikarbónával gazdagítsd. Tedd a tésztát 1 órára hűtőbe, majd ha letelt, formázz belőle golyókat, és sütőpapírra helyezd őket rá. Érdemes a tetejüket kicsit lenyomkodni. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsülnek, attól függően, mennyire keményre szeretnéd őket.
Dia
Csoki chips
17 dkg vajat 20 dkg barna cukorral keverj össze, és adj hozzá 1 tojást, valamint 2 teáskanál vaníliaaromát is. 25 dkg lisztet keverj össze 2 teáskanál kukoricakeményítővel, csipetnyi sóval és 1 teáskanál szódabikarbónával. A nedves és száraz hozzávalókat öntsd össze, és gépi habverővel keverd össze. Szórj bele tetszés szerint csokipasztillát vagy kisebbre vágott csokidarabokat, és tedd egy órára hűtőbe. Az idő leteltével egy kanál segítségével adagold a tésztát sütőpapírra. Nyolc-tíz perc alatt megsülnek a sütik 180 fokra melegített sütőben.
Dia
Nutellás édesség
1 csésze nutellát 1 csésze vajjal és 2 tojással keverj össze. 2/3 csésze barnacukrot és 1 evőkanál vaníliakivonatot adj hozzá, és addig keverd kézi habverővel, míg krémes állagú nem lesz. Szórj bele 1 csésze lisztet, 1 csésze zabpelyhet és 2 teáskanál szódabikarbónát. Tetszés szerint dobd fel egy kis csokipasztillával. Adagold ki gombócokba a sütit, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig süsd őket. Végül érdemes egy percre a serpenyőbe is bedobni pirulni - olaj nélkül -, így roppanósabb lesz a végeredmény.
Dia
Vaníliás keksz
3 csésze lisztet keverj össze 1 teáskanál szódabikarbónával és 1/2 teáskanál sütőporral, és tedd félre. Egy másik tálban 1 csésze vajat keverj habosra 1,5 csésze cukorral. Adj hozzá 1 tojást és 1 teáskanál vaníliakivonatot. Adagold hozzá a lisztes keveréket, és keverd össze a tésztát. Gyúrj belőle golyókat, amit aztán 180 fokra előmelegített sütőben nyolc perc alatt süss aranybarnára.
Dia
Csokis kekszrudak
1/2 csésze vajat kezdj el egy serpenyőben megmelegíteni. Amikor már folyós, keverj bele 1/3 csésze barna cukrot. Melegítsd össze, és vedd le a tűzről, ha már buborékos. Ha egy picit kihűlt, 1 teáskanál vaníliakivonatot adj hozzá. 22 dkg krémsajtot 1/2 csésze porcukorral vegyíts össze, majd lassan adagold hozzá a vajas masszát. Keverj bele tetszés szerint apró csokidarabkákat, majd tedd a masszát kicsit a hűtőbe. Ha megszilárdult, formázz rudacskákat, és 180 fokra hevített sütőben süsd aranybarnára őket.