Karácsonyi kaktusz: így neveld, hogy időben virágozzon
Ha szeretnéd, hogy a karácsonyi kaktusz pont az ünnepre nyíljon ki, akkor így neveld!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi kaktusz akkor a legszebb, ha valóban karácsonykor virágzik.

Ennek érdekében a növény különleges ápolást igényel, amit már novemberben el kell kezdeni. Tedd meg a szükséges lépéseket, hogy legszebb formáját hozza az ünnepre!

A trópusokról jött

A karácsonyi kaktusz - Schlumbergera truncata - a brazíliai őserdők mélyéről származik. A Schlumbergera nemzetségbe tartozó növény a faágak szögleteiben és a kéreg repedéseiben él, de számodra inkább a háziasított, cserepes formája lehet ismerős.

Az általában rózsaszín és piros - időnként lilás - szirmú bimbók többnyire október és február között nyílnak ki, de gyakorta előfordul, hogy a növény fejlődési ciklusa felborul, ilyenkor év közben is hoz virágokat. A kaktusz nagyon érzékeny mindennemű változásra, könnyen el is pusztulhat.

Így neveld!

A karácsonyi kaktusz gondozása egész embert kíván, ugyanis a többi kaktuszfélével ellentétben rosszul viseli a szélsőségeket. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjon, és a földje mindig nedves legyen, de ügyelni kell arra is, hogy ne álljon a víz a tartójában, mert könnyen elrothadnak a gyökerei. Érdemes olyan földben és cserépben tartani, aminek jó a vízelvezetése, nehogy megrekedjen a nedvesség a tároló alján.

Trópusi származása ellenére a kaktusz a hűvös klímát kedveli, a 15-18 fokos hőmérséklet ideális számára. A legjobb, ha beállítod az ablakba, itt ugyanis nincs kitéve a hőmérséklet-ingadozásnak, ráadásul a megfelelő mennyiségű fényt is megkapja. Fontos viszont, hogy ne közvetlenül a fűtőtest mellett helyezd el, mert a száraz levegő szintén megviseli.

Ezt tedd, hogy virágozzon!

A karácsonyi kaktusz virágzása - ahogyan a neve is mutatja - az év vége felé esedékes, ám ha biztosra akarsz menni, akkor a következőket kell tenned. Hetente háromszor öntözd meg 2,5 dl vízzel, hogy a földje ne száradhasson ki. A locsolást mindig ugyanarra a napra időzítsd, hogy a növény megszokja a rendszert.

Ezen kívül már novemberben kezdd el a tápoldatozását heti egy alkalommal, hogy megkapja a megfelelő tápanyagokat, amelyek a virágzáshoz szükségesek. Időnként érdemes a körülötte lévő levegőt is párásítani, mégiscsak egy pozsgás növényről van szó.

Ebben az időszakban semmiképpen ne változtasd a helyét, még csak a cserepet se mozdítsd meg! Ha a növény csak egy kicsit is más szögben kapja a fényt, mint korábban, a még ki nem nyílt virágait is könnyen ledobhatja. Ha mégis muszáj levenned a párkányról, akkor ceruzával jelöld be, hogyan állt eredetileg, hogy ugyanúgy vissza tudd helyezni. Amikor pedig elvirágzott, akkor a hajtásait vágd vissza, így bokrosabbá válik, és jövőre még több új virágot hoz majd.

Ezt is szeretjük