Így cserélheted vissza a karácsonyi ajándékot
A fogyasztóvédelem most elmondja
Ha problémás a termék, így járj el az ünnep után.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos megesik, hogy a karácsonyi ajándék kibontása után nem felhőtlen az öröm. A ruha túl kicsi lett, az elektromos eszköz nem működik, sőt, az is megeshet, hogy az szerinted megfelelő meglepetés nem nyerte el az ajándékozott tetszését.

A fogyasztóvédelem munkatársát, dr. Fülöp Zsuzsannát kérdeztük, hogy ilyen esetben milyen lehetőségek állnak a vásárló rendelkezésére, illetve annak is utánajártunk, hogy a vásárlás során milyen jogok illetnek meg téged mint vásárlót.

Szavatosság

A szavatosság azt jelenti, hogy a kereskedő felelősséget vállal a portékájára, azaz biztosítja, hogy az a termék eladásakor hibátlan volt. A szavatosságnak nincs összeghatára, alapesetben két évig, egyes fogyasztási cikkeknél három évig érvényes. Ha a termék a vásárlástól számított hat hónapon belül meghibásodik, akkor a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a vásárláskor az árucikk hibátlan minőségű volt, ha viszont hat hónapot meghaladó időszak után történik baj, akkor már a vásárlónak, azaz neked kell bizonyítanod, hogy nem a te hibádból történt a meghibásodás.

Jótállás vagy garancia

A jótállás, más néven garancia nem azonos a szavatossággal, de szorosan összefüggnek: a jótállást csak a szavatossággal együtt lehet érvényesíteni. A jogszabály által előírt garancia hossza minimum egy év, amit a vásárlás napjától, vagy az adott eszköz üzembe helyezésétől - amennyiben ezt a kereskedő vagy annak képviselője végzi el - kell számítani, viszont a garancia nem minden termékre érvényesíthető.

Sok vásárló sajnos nincs tisztában azzal, hogy jótállás csak és kizárólag a 10 ezer forint feletti termékek után jár, a jogszabály szerint a nagy akcióban leárazott 9990 forintos holmikra nem lehet érvényesíteni. Tehát mielőtt vásárolsz, érdemes meggondolni, hogy az az pár száz forint tényleg megéri-e.

Ezeknek az információknak a birtokában a következőket teheted, ha a karácsonyi ajándékkal kapcsolatban valamilyen probléma merült fel.

Ha nem jó méretű a ruha

Fülöp Zsuzsanna azt emelte ki, hogy a rossz méret nem számít hibának, vagyis ilyen esetben egyetlen üzlet sem köteles a ruhát kicserélni. Persze egyre több helyen - pláne karácsonykor - lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak az ilyen jellegű termékeke cseréjére, de az idevágó jogszabály nem ír elő semmit a helyzet kezelésére. Természetes érdeklődni lehet, sőt, kell is, ugyanis blokk ellenében a karácsonyt követő napokban a legtöbb üzlet készségesen áll a vevők szolgálatára.

Ha meghibásodott az eszköz

A fogyasztóvédelem szakembere kérdésünkre elmondta, hogy a meghibásodott elektromos eszközök esetén első körben a javítás opciója merül fel. A legtöbb kereskedő számára ez az olcsóbb megoldás, és a jogszabály szerint élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ha ez nem lehetséges, akkor következik az árucsere lehetősége, de erre természetesen csak akkor van mód, ha a készletben még található ugyanolyan típusú termék, mint ami meghibásodott.

Abban az esetben, ha nem lehetséges sem a csere, sem a javítás, akkor lehetőség van a termék árának levásárlására. Fülöp Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy a Ptk. nem ismeri a levásárlás fogalmát, tehát erre kötelezni a vásárlót nem lehet. Az üzlet felajánlhatja ugyan ezt a lehetőséget, de erre fogyasztóként nyugodtan mondhatsz nemet, és visszakérheted a pénzedet.

Ha nem tetszik az ajándék

Tipikus példa, hogy a megvásárolt ajándék nem nyeri el az ajándékozott tetszését, aki erre hivatkozva próbál megszabadulni az árutól. A fogyasztóvédelemtől azt a választ kaptuk, hogy ez ugyanúgy, ahogyan a méretbeli problémák, nem számít hibának, ezért a kereskedő nem köteles semmit tenni az ügyben. Ha blokk ellenében mégis felajánl bármilyen lehetőséget, akár cserét, akár levásárlást, akár pénzvisszafizetést, akkor szerencséd van, de azt tudnod kell, hogy ilyen esetben őt semmilyen jogszabály nem kötelezi a felsoroltakra.

Ezt is szeretjük