5 trükkös karácsonyi fejtörő, amit nem mindenki tud megoldani: nehezebbek, mint elsőre látszanak
A karácsonyi fejtörőket kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató megfejteni, ráadásul nem is olyan egyszerűek, mint elsőre tűnnek.

GettyImages-1277190759
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsony közeledtével az izgatott készülődések mellett néha nem árt időt szorítani egy kis kikapcsolódásra. A fejtörők megfejtése nemcsak szórakoztató időtöltés, hanem a szürkeállományt is alaposan megdolgoztatja.

Akár gyerekekkel együtt is vállalkozhattok a játékos feladatok megfejtésére, hogy közös legyen a sikerélmény. A megoldásokat mindig az ábrák alatt találjátok - játékra fel!

Találd meg a 10 különbséget a képeken!

Az alább látható rajzokon összesen tíz különbséget rejtettek el az alkotók. Mielőtt tovább görgetnél, alaposan vizsgáld meg a két ábrát, mert nem könnyű felfedezni az eltéréseket!

Biztos, hogy tüzetesen megnézted a vidám mézeskalácsról készült képet? Ha igen, picit lejjebb görgetve leellenőrizheted a megoldásodat. A piros karikák mutatják, hol változtattak a rajzolók.

Karácsonyi matematika

Az interneten számos matematikai fejtörő kering, amik karácsonyi változatban is megtalálhatóak. Kezdjük egy egyszerű feladattal, aminek megoldását a kép alatt találod.

Megoldás: mivel a karácsonyfa az 5-ös számot rejti, segítségével kideríthető, mit takar a Mikulás. A szemfülesek biztos észrevették, hogy a második sorban két Mikulás bújik meg egymás mögött. Először a fa értékét ki kell vonni, tehát 17 - 5 = 2X, azaz 12 = 2X. Ebből már egyszerűen kiszámítható, hogy a Télapó a 6-os számot szimbolizálja. Így az utolsó képlet számokban kifejezve: 6 + 5 x 2 = 6 + 10 = 16.

Hogyha úgy gondolod, ez a fejtörő túl egyszerű volt, igazi keménydióval találkozhatsz egy kicsivel lejjebb, ami garantáltan el fog gondolkoztatni - vigyázz, könnyen becsaphat!

Megoldás: legelőször a Mikulások értékét lehet kiszámolni, ami 42 / 3, tehát 14. Utána a hópihék mögött rejlő szám következik. 14 + 14 + 3X = 34, azaz 28 + 3X = 34, tehát 3X = 6, és 6 osztva 3-mal az 2. Így egy darab hópihe kettőt ér. A hóembereket hasonlóképpen számolhatod ki, mint a Mikulásokat, 87 / 3 = 29, így egy hóember a 29-es számot takarja. A legutolsó képlet trükkös, mert a hóember arcán rejlő hópihe négyzetre emel, tehát 29² + 2 x 2 x 14 = 841 + 56 = 897. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Aki keres, talál

A következő játékban nagyon kell koncentrálni, támaszkodj a vizuális memóriádra és a monitorozási képességeidre. Találd meg, hogy az 1-es számú kép alatt látható minták közül melyek azok, amik NEM szerepelnek az ábrán!

melyik nem illik cikkbe

Megoldás: alaposan átnézted a képet? Nem könnyű kibogarászni, mely motívumok nem illenek az 1-es ábrába, de a helyes válasz a 3, 4, 7 és a 8-as kivágás.

Melyik út vezet a kismadárhoz?

Szegény kismadár nagyon fázik a téli hidegben, és minél előbb el kellene hozzá vezetni a korcsolyázó kislányt, aki meleg otthonába tudná fogadni. Sajnos egy útelágazáshoz ért a gyerek, neked kell segítened megtalálni, merre induljon tovább!

A megoldást egy kicsit lejjebb görgetve találod, piros pötty jelzi, a jéglabirintus melyik tekervényes ösvénye vezeti el a kislányt a piros sálas madárkához.

Reméljük, jót szórakoztatok a karácsonyi fejtörőkön való gondolkodás közben. 

10 cuki letölthető karácsonyi színező

A karácsonyi színezőkkel alkossatok együtt az ünnepek idején is!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük