Így készíts isteni, puha kandírozott gyümölcsöt - Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan csináld
A házilag készített kandírozott gyümölcsök nemcsak a karácsonyi süteménybe jók, hanem ajándéknak is tökéletesek.

GettyImages-534270023
Ez is érdekelhet

„A természetben értjük meg, kik vagyunk” – Grecsó Krisztián író az Erdei Vándortáborokról (x)

A 14 éves Endike beszélni kezdett (x)

Szorongás, elégedetlenség, magány – hogyan jutottunk el ide és hogyan léphetünk ki belőle?

Sári bíró - az idők változnak, de az emberek valójában nem (x)

Trendi új illat a világhírű Acqua Coloniától - Íme az egzotikus 4711 kölni (x)

beauty and style

A leggyönyörűbb esküvői torták tavaszra: jól mutatnak majd a képeken »

Pusztítja a szabad gyököket és megszünteti a gyulladást: a lapacho tea igazi szuperital »

Lisa Kudrow nem próbálja eltüntetni a ráncait: az 56 éves színésznő így is nagyon jól fest »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A legkülönfélébb gyümölcsöket, sőt egyes zöldségféléket is lehet cukoroldattal telíteni, azaz kandírozni. Az így készült isteni finomságokat nem csak a karácsonyi süteményekben használhatod fel, de ajándéknak is tökéletes egy szalaggal díszített, átlátszó üvegbe zárva.

A házilag kandírozott gyümölcsöket a bolti ár töredékéért elkészítheted otthon, nem mellesleg pedig sokkal ízletesebbek, mint bezacskózott társaik. A kandírozáshoz, azaz a cukorban tartósításhoz azok az érett, de még kemény gyümölcsök, esetleg zöldségek használhatók, amelyeknek erős aromájuk van. Ilyen például az alma, ananász, banán, citrusfélék, körte, barack, szilva, szőlő, cseresznye, meggy, cékla, sárgarépa vagy a sütőtök, de ehető virágokat, citrusfélék héját is tartósíthatod ezzel az eljárással. A túlérett vagy ütődött gyümölcs kandírozásra nem alkalmas.

Kandírozott gyümölcs házilag

A kandírozásnak a lényege, hogy a gyümölcsökben lévő nedvességet cukorral helyettesítsd: a cukros oldat befelé fog szivárogni a kandírozott alapanyagokba.

szoveg-kandirozas

Kétféle technológia van a kandírozásra. Az egyik időigényesebb, több hétig tart, viszont cserébe akár hónapokig eláll a gyümölcs a polcon. Ennek lényege, hogy újra és újra felfőzik a szirupot, amelyet a gyümölcsökre öntenek, egy-egy felfőzés között a termést pedig 24 óráig száradni hagyják. A másik megoldás ennél egyszerűbb, itt a felszeletelt gyümölcsöket a sziruppal együtt kell felforralni, sütőpapírra tenni, cukorban megforgatni, majd egy napig állni hagyni. Ez azonban csak akkor jó megoldás, ha gyorsan fel akarod őket használni.

Kandírozás lépésről lépésre

Hozzávalók:

  • 1 kg friss vagy fagyasztott gyümölcs ízlés szerint
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 0,5 l víz
  • szűrő vagy fémrács
  • edény

Elkészítés

1. nap

A gyümölcsök mosását és szárítását követően a nagyobb terméseket pucold meg, és vágd kisebb darabokra. A felszeletelt darabokat tedd pár percre forrásban levő vízbe, majd szűrd le. Figyelj arra, ha többféle gyümölcsöt kandírozol, ne egyszerre forrad fel őket. Mindegyiket külön edénybe tedd, nehogy az ízek összekeveredjenek. Miután kiszedted őket a szűrőre vagy a fémrácsra, állítsd őket egy nagyobb edénybe, hogy a szűrőről lefolyó szirup bele tudjon csepegni a tálba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Közben készítsd el a szirupot: a megtisztított gyümölcs (például alma) mennyiségéhez egyenlő arányban főzd a szirupot: 1 kiló gyümölcshöz 1 kiló kristálycukor és fél kiló víz kell. A vízhez add hozzá a cukrot, majd 105 fokon addig főzd, amíg szálat nem húz. Amikor a szirup kész, öntsd rá a gyümölcsre úgy, hogy azt teljesen befedje, majd takard le, és hagyd 24 órát állni.

2. nap

Másnap a szirupot szűrd le, majd pótold vissza a vizet úgy, hogy ismét félliternyi folyadék legyen a tálban. Ehhez pár kanál kristálycukrot adhatsz. Ismételten forrald fel a szirupot, öntsd le a gyümölcsöket, majd újra hagyd egy napig állni. Ismételd meg ezt mindennap: öntsd le a szirupot, olvassz fel benne négy evőkanál cukrot, forrald fel, öntsd a gyümölcsökre. Hagyd 5-6 éjszakán át pihenni.

8. nap

A nyolcadik napon ismételten öntsd le a szirupot, olvassz fel benne pár kanálnyi cukrot, és forrald fel. Tedd bele a gyümölcsöket, és lassú tűzön főzd három percig. Tedd vissza a fémrácsra, és hagyd állni három-négy napot.

12. nap

Végül csepegtesd le a gyümölcsöket, terítsd őket egy tálcára, és meleg helyen vagy sütőben maximum 60 fokon szárítsd meg. Száradás közben gyakran mozgasd meg a tálcát, hogy a gyümölcsdarabok ne ragadjanak össze. Akkor vannak készen, ha már egyik oldaluk sem ragad, és szépen csillognak.

GettyImages-527374453

Kandírozott citrom- és narancshéj

Alapos mosás után vágj egycentis csíkokat a citrom vagy narancs héjából. Mindig kezeletlen, vegyszermentes citrusféléket használj. A megtisztított, feldarabolt héjat három napig áztasd hideg vízben. A negyedik napon egy kisebb edénybe tegyél 1 dl vizet, 15 dkg cukrot, valamint a héjakat, majd forrald egy órán keresztül - erre azért van szükség, hogy elveszítsék keserű ízüket. Szűrd le, majd szárítsd meg papírtörlőn a narancs- és citromhéjakat, és hempergesd meg őket a kristálycukorban. Édességhez, gyümölcskenyérhez, de akár csokiba mártva is fogyaszthatod.

A legfinomabb karácsonyi édességek

Ezek az ínycsiklandó receptek hamar elkészülnek, nagyon finomak, és neked sem kell kimerülten kivánszorogni a konyhából.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük