Mit mondjunk a gyereknek a Mikulásról? Meglepő, amit a kutató mond

Ártunk a gyermeknek azzal, ha nem mondjuk el neki az igazat?

mikulas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nincs olyan kisgyermek, aki ne várná izgatottan a Mikulás érkezését, aki megannyi finomsággal tömi meg a fényesre sikált csizmácskákat. A gyerekek ez idő tájt - talán egy kicsit szülői nyomásra is - igyekeznek jól viselkedni, nehogy a Télapó tudomást szerezzen ez ellenkezőjéről, így a kívánt édességek helyett csupán virgácsot találjanak a cipellőkben.

Emlékszem, gyerekként mi is alig vártuk a bátyámmal, hogy december hatodika hajnalán megérkezzen hozzánk is a nagyszakállú, akiről annyit tudtunk, hogy rénszarvasszánon repüli körbe a világot, hogy a legjobb gyerekeknek finomságokkal teli ajándékcsomagot hozzon. Arra is tisztán emlékszem, ez a varázslat, a Mikulásba vetett hit mikor múlt el.

A csúf igazság, de igazság

Olyan hét-nyolcéves lehettem talán, amikor egyik éven anyukámmal papírból készítettünk egy Mikulás-figurát. Vattapamacsokat ragasztottunk a szakálla helyére, és piros vízfestékkel festettem be ruháját. A figura belsejébe egy kedves szöveget írtam, valami olyasmit, hogy ezt a figurát a Télapónak szánom, neki készítettem, és nagyon örülnék, ha ezt a tőlem kapott ajándékot magával vinné. Másnap reggel eltűnt a figura, és ott ragyogott a hatalmas ajándékcsomag. Nagyon megörültem, hogy a Mikulás magával vitte az ajándékom, mígnem még aznap este meg nem láttam ezt a figurát a konyhaszekrény tetején ücsörögni. Valahogy akkor realizálhattam azt, hogy ennek a csodás lénynek a története csak mese volt, ugyanakkor nem csalódottan, de igazán jóleső érzéssel emlékszem vissza erre az időszakra. Pár éve újra értékes lett számomra a Télapó érkezése, a hároméves kisfiam arcán látom az örömöt, amikor megpillantja, és kibontja a „Mikulás” által kapott csomagot.

GettyImages-505471673

Hazudni vagy nem hazudni?

A Mikulás és a karácsony közeledtével sok szülőben felmerülhet a kérdés, mennyi mindent mondjanak az ajándékokat hozó Jézuskáról, meddig füllentsenek nekik a csodalények létezéséről, mikor és hogyan mondják el a gyerekeknek az igazságot róluk.

Mert a szülőben ellenérzést, bűntudatot válthat ki az, hogy amíg ő őszinteségre törekszik a gyermekkel való kapcsolatában, és a bizalom kiépítésén fáradozik, egy ilyen dologban „kénytelen” hazudni a gyermekének, és ezzel alá is ássa a gyermekek bizalmát.

Annak ellenére, hogy a Mikulással kapcsolatos legenda részben igaz alapokon nyugszik, és több mint ezeréves, egyes kutatók szerint káros hatással lehet a gyermekre nézve. David Kyle Johnson a Pennsylvaniai Egyetem professzora szerint a mítosszal kapcsolatos hazugság gátolja a gyermek kritikus gondolkodásának fejlődését, a hiszékenységet, a naivitást erősíti, és aláássa a szülő megbízhatóságát is - írja a Psichology Today.

Ő a gyermek becsapásának nevezi azt, ha például a Mikulást vagy a manókat úgy tálaljuk a kicsiknek, hogy ezek valós, létező személyek. Ez magában foglalja a színlelést: vagyis úgy kell tenni, mintha léteznének, közben pedig nem is. De akkor mi a megoldás, mi lehet az arany középút ezzel kapcsolatban?

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A filozófiaprofesszor nem ért egyet azzal, hogy a gyerekek feltétel nélkül higgyenek a nagyszakállú létezésében. Amikor a szülők elmondják nekik, hogy nincs Mikulás, aláássák a szülői bizalmat. Szerinte fontos, hogy a gyerekeknek mindig elmondják, hogy ez csak egy mese, egy aranyos történet, illetve hogy őszintén válaszoljanak a gyermek kérdéseire.

- Amikor a gyerekem négyéves volt, azt mondtam neki: elmegyünk, meglátogatjuk a Mikulást, aki egyébként egy piros jelmezbe bújt bácsi hosszú szakállal. Így a látogatás egy kellemes időtöltés, nem pedig átverés lesz - mondja.

GettyImages-936171594

A pszichológusok többsége azonban a mesevilág mellett teszi le a voksát. Állítják, akik mesék nélkül, a képzelet és a fantáziavilág kizárásával nőnek fel, boldogtalanabb felnőttekké válhatnak. Makai Gábor pszichológus szerint a Mikulásban való hit fontos alapköve a gyerekek jóságról való gondolkodásának, és felesleges azért aggódni, ha végül kiderül az igazság.  

- A gyermek mentális fejlődése során maga fogja összerakni a képet arról, hogy a Mikulás vagy a Jézuska nem létezik. Módosul benne mindaz, amit addig hitt, de nem a csalódás fog rögzülni - fejtette ki véleményét a HVG Pszichológia magazinjában.

A Mikulás otthona

Szent Miklós püspök alakja sokféle formában felbukkan a világban, vagy legalábbis egy hozzá hasonló jóságos, idős emberé. Finnországban Joulupukki névre hallgat Karácsonyapó, aki szenteste rénszarvasszánján ajándékot visz a gyerekeknek.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük