Szaloncukor saját kezűleg - A nagyi régi kedvenc receptje
Imádod a zselés szaloncukrot? Készítsd el otthon, remek ünnepváró elfoglaltság.
Nagyanyáink korában a szaloncukor főzése a karácsonyi készülődés fontos része volt. A ma már legkülönlegesebb ízekben kapható édesség igazi hungarikum. A klasszikus zselés cukorkát te is könnyen elkészítheted, csak kövesd a receptet! A citrom helyett naranccsal is kipróbálhatod.
Házi szaloncukor
Hozzávalók 20 darabhoz
- 8 citrom
- 4 teáskanál cukor
- 1 kis tasakos gyümölcsös zselatinpor
- 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés:
A citromokat facsard ki, és a levet édesítsd a cukorral. Ezután melegítsd meg, add hozzá a zselatinport, majd főzd addig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor öntsd egy téglalap alakú formába, műanyag edény, tepsi, de jégkockatartó is megteszi, és pihentesd körülbelül egy órán át. Ha megdermed, szeleteld fel tetszés szerint.
Gőz felett olvaszd meg a csokit, majd egy kicsit hűtsd vissza. Vigyázz, mert ha túl meleg a bevonó, a zselé meg fog olvadni! Egy villa segítségével egyesével mártsd bele a szaloncukrokat, és tedd vissza őket a zsírpapírra, amíg a csoki meg nem szilárdul. Végül csomagold be szép papírba.