Marhasült, zöldséges torták és más finomságok

Ünnepekkor fontos, hogy finom és mutatós legyen az étel. Ezek a fogások szemnek és szájnak egyaránt gyönyört szereznek.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Marhasült ratatouille-körettel

 Hozzávalók 8 személyre:

  • 700-900 g bélszín - fehérpecsenye
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml kocsonyazselé - kövesd a csomagolás utasításait

A páchoz:

  • 2 evőkanál sherry
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 teáskanál őrölt friss gyömbérgyökér vagy 1 teáskanál gyömbérpor
  • 2 fej fokhagyma összezúzva

A ratatouille-hoz:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, felszeletelve
  • 2-3 fokhagyma, összezúzva
  • 1 nagy padlizsán, kockákra vágva
  • 1 kisebb pirospaprika kimagozva és felszeletelve
  • 225 g cukkini felszeletelve
  • 450 g paradicsom meghámozva, felkockázva
  • 1 evőkanál szárított fűszernövény-keverék

  • 2 evőkanál salátaöntet
  • só, frissen őrölt feketebors

A pác összetevőit keverd össze egy lapos edényben, tedd bele a marhahúst, és forgasd meg. Tiszta celofánnal fedd le, és fél órára hagyd pácolódni, hogy az ízek összeérjenek. A sütőt melegítsd elő 220 fokra - gázsütőben 7-es fokozat. Egy nagy merőkanállal szedd ki a húst a pácból, és papírtörülközővel törülgesd meg. Az olajat hevítsd meg egy serpenyőben - füstölögnie kell -, tedd bele a húst, és süsd barnára. Tedd át egy tepsibe, és 10-15 percig süsd, néha locsolgasd meg a levével.

Tedd egy nagy tálra, és hagyd kihűlni. Eközben a ratatouille-hoz melegítsd meg az olajat egy nagy tűzálló tálban, és kis lángon süsd meg a hagymát és a fokhagymát üvegesre. Tedd bele a padlizsánt, párold puhára - öt perc. A szeletelt paprikákat és a cukkinit is add hozzá, és további két percig főzd. Ezután tedd bele a paprikát és a fűszernövényeket, és alaposan sózd, borsozd. Még néhány percig forrald együtt. Tedd a ratatouille-t egy tányérra, és hagyd kihűlni. Salátaöntettel öntsd le, szeleteld fel a marhahúst, és tedd egymásra a szeleteket egy tálon. Hideg, éppen dermedő kocsonyazselével kenegesd meg őket. A zselét hagyd megdermedni, aztán még egyszer kend át. A ratatouille-t merd a hús köré, és azonnal tálald.

Vadgombás torta

Hozzávalók 6 személyre:

A tésztához:

  • 225 g liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 50 g fehér növényi zsír
  • 2 teáskanál citromlé
  • 150 ml jéghideg víz
  • 115 g vaj behűtve, kockákra vágva
  • 1 felvert tojás

A töltelékhez:

  • 150 g vaj
  • 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fofhagyma, összezúzva
  • 450 g vadgomba-keverék (felszeletelt)
  • 3 evőkanál friss, aprított petrezselyem
  • 2 evőkanál sűrűbb tejszín
  • só, frissen őrölt feketebors

A tésztához szitáld át a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, add hozzá a zsírt, és morzsold össze. A citromlét és elegendő hideg vizet tegyél bele, hogy lágy, de ne túl ragadós tésztát kapj. Fedd le, és hűtsd be húsz percig. Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra egy belisztezett gyúródeszkán. Három csíkkal tagold szét, és a vajkockák felét rendezd el a tészta kétharmadán.

A kétharmad részt tekerd fel, és az üres harmadik részt borítsd rá. Hústűvel rögzítsd a széleit. Negyvenöt fokban fordítsd el, nyújtsd ki, harmadold el, és ugyanígy dolgozd bele a vajat. Húsz percre hűtsd be a tésztát. Háromszor ismételd meg a fent leírt műveletet, az egyes nyújtások között húsz percekre hagyd hűlni. A töltelékhez olvassz fel 50 g vajat, süsd benne puhára a fokhagymát és a mogyoróhagymát, add hozzá a maradék vajat és a gombákat, s párold 35-40 percig. Ha szükséges, szűrd le, a többi hozzávalót is keverd bele, majd hagyd kihűlni.

A sütőt melegítsd elő 220 fokra - gázsütőben 7-es fokozat. A tésztát oszd két részre, az egyiket nyújtsd kör alakúra, a közepére tedd a tölteléket, a tészta másik felét is nyújtsd ki, és fedd le vele. Vízzel kenegesd meg a szélét, és nyomkodd össze, a tetejét kend meg felvert tojással. 45 percig süsd, a tésztának meg kell emelkednie, és ropogósan aranybarnára sülnie.

Paradicsomos-bazsalikomos torta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g mozzarella, felszeletelve
  • 4 nagy paradicsom, vastag szeletekre vágva
  • 10 bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, vékonyra vágva
  • só, frissen őrölt fekete bors

A tésztához:

  • 115 g finomliszt
  • egy csipet só
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 1 tojássárgája

A tésztához keverd össze a lisztet a sóval, és morzsold bele a vajat és
a tojássárgáját. Elegendő hideg vízzel dolgozd sima tésztává, lisztezett felületen gyúrd át. Tedd egy műanyag zacskóba, és hűtsd be egy órára. A sütőt melegítsd elő 190 fokra - 5-ös fokozat a gázsütőben. A tésztát vedd elő, tíz percig hagyd felmelegedni szobahőmérsékleten, majd nyújtsd ki a sütőforma méretére. Nyomkodd a formába, villával szurkáld meg, és süsd tíz percig. Legyen kemény, de ne barna. Hagyd kihűlni, a sütőt vedd lejjebb, 180 fokra - 4-es fokozat.

A mozzarellát rakd a tésztára, rá a paradicsomszeleteket, kicsit egymásra csúsztatva. A bazsalikomleveleket áztasd olívaolajba, és tedd a tetejére. Szórd meg fokhagymával, locsold meg a maradék olívaolajjal, kicsit sózd és borsozd. 40-45 percig süsd, a paradicsomoknak meg kell puhulniuk. Forrón vagy melegen tálald.

A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes recept jól követhető utasításokkal mutatja be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük