A 10 legszebb karácsonyi dal

A hangulat garantált!

Az ínycsiklandozó ételek és a díszbe öltöztetett karácsonyfa mellé már csak egyetlen dolog hiányzik: a tökéletes karácsonyi dal!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos kutatás bizonyította már, hogy a zene milyen nagyszerű dolgokra képes. Felvidít, megnyugtat, kikapcsol, oldja a stresszt, sőt, még az immunrendszert is erősítheti közvetett módon.

A zene jelen van, amikor szomorú vagy, amikor egyedül akarsz lenni, amikor szórakozni vágysz, és jelen van minden egyes alkalommal, amikor ünnepelsz.Így elmaradhatatlan része a karácsonynak is, épp úgy, ahogy a diós bejgli, a finoman pislákoló gyertya és a díszes karácsonyfa.

Mindezzel egyetértesz, mégsem tudod, mi szóljon a karácsonyi asztal mellett? Segítünk. Összegyűjtöttük ugyanis számodra a legkedvesebb karácsonyi dalokat!

A karácsonyfa alá: White Christmas Bing Crosby előadásában

Harry Lillis Crosby 1903-ban született, 23 éves korára pedig meghódította a film- és a zeneipart. Az 1940-es, 1950-es években élte fénykorát, de karrierjének csillaga egészen haláláig nem áldozott le.

A leghíresebb musical-színészek között tartják számon a mai napig, emellett olyan énekesek előtt taposta ki az utat, mint Frank Sinatra, Dean Martin vagy Perry Como. Lemezek tucatjai fűződnek a nevéhez, és számtalan filmszerep, köztük a Holiday Inn, amelyben Irving Berlin White Christmas című dala is elhangzott.

Ez volt Bing Crosby legnagyobb slágere: a dalt 1942. október 3-án vették fel, a hónap végén pedig már a listák első helyén csücsült, és ott is maradt 11 hétig. 1947-ig számtalan alkalommal vezette a slágerlistákat, a felvétel pedig több mint 100 millió példányban kelt el világszerte.
Azóta is a legkedveltebb karácsonyi dal.

Az ajándékok mellé: The Christmas song Nat King Cole előadásában

Nathaniel Adams Coles, az 1950-es, 1960-as évek egyik legnépszerűbb, és vitathatatlanul kitűnő jazzénekese és -zongoristája 1919-ben született az egyesült államokbeli Montgomery-ben. Már tizenévesen összebarátkozott a klasszikus zenével, családjával Chicagóba költözve pedig megtanulta a jazz nyelvét. Énekesként és zongoristaként először a Los Angeles-i klubéletet színesítette, majd 23 évesen triót alakított Oscar Moore gitárossal és Wesley Prince bőgőssel.

Bár egy-két filmszerepben is láthatta őt a nagyérdemű, Nat King Cole a jazz berkeiben érezte igazán jól magát, még annak ellenére is, hogy alkalmanként kitekintett az akkori popvilágba. Karrierje az 1940-es, 1950-es években élte fénykorát, de későbbi lemezeinek is nagy sikere volt, így volt ez az 1961-ben kiadott The Christmas song című albummal is. A lemez tökéletes választás az ünnepekre, a címadó dal pedig az ajándékok mellé.

Az ünnepi asztalhoz: Let it snow! Frank Sinatra előadásában

Frank Sinatrát talán be sem kellene mutatni, hiszen aki egy kicsit is szereti a zenét, az tudja, kiről van szó. Azt azonban talán kevesen tudják róla, hogy Francis Albert Sinatra néven, 1915-ben látta meg a napvilágot olasz bevándorló szülők gyermekeként. Már kamaszként eldöntötte, hogy a zenének áldozza az életét. Tanulmányait abbahagyva először egy tehetségkutatón tűnt fel, majd szólókarrierbe csapva egy kis étteremben énekelt.

Valódi karrierje azonban csak az 1930-as évek végén indult el, és a siker egészen az 1960-as évekig váratott magára. Onnantól kezdve azonban Sinatra meg sem állt: 1954-ben, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díj elnyerése után megalapította saját kiadóját, televíziós show-kban szerepelt, világ körüli turnékon vett részt, majd két lemezével összesen hat Grammy-díjat söpört be. Ekkor születtek legnagyobb slágerei, és a korábbiak is ekkor tettek szert igazán nagy népszerűségre, köztük az 1948-ban megjelent Christmas songs by Sinatra a Let it snow, let it snow, let it snow! című dallal.

Ezt is szeretjük