Minden idők leghíresebb fotója 1968 karácsonyán készült: űrhajósok készítették a Földkeltét
Az Apollo-8 küldetés sok szempontból úttörő jelentőségű, többek között ezen készült a híres fotográfia, a Földkelte is.

GettyImages-181828026
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak fotók, amelyek gyökeresen megváltoztatják a világról kialakult képünket, rádöbbentenek valamire, ami a felvétel elkészülte előtt még nem volt nyilvánvaló a számunkra, esetleg más megvilágításba helyeznek bizonyos dolgokat. Az egyik ilyen, óriási hatással bíró fotográfia 1968. december 24-én készült, nem is akárhonnan: a világűrből. 

A felvételt a Hold körül keringő Apollo-8 űrhajó legénysége készítette valamivel több mint 75 órával az elindulásukat követően. 

A világ egyik legfontosabb fotográfiája

A William Anders űrhajós által egy Hasselbald kamerával készített, az egész világot elvarázsoló fotónak a NASA az Earthrise – Földkelte nevet adta. Az eredeti felvételen a Hold felszíne a jobb oldalon, függőlegesen helyezkedik el, a Föld pedig baloldalt látható, de a feldolgozás során 90 fokkal elforgatták a képet, így az még inkább egy napkeltéhez lett hasonló. A legénység a Hold körüli pályán haladva, az űrhajó ablakából pillantotta meg az űr sötétjéből felbukkanó bolygót. Az égitest nappali és éjszakai, azaz világos és sötét részét elválasztó vonal, a terminátor az afrikai kontinensen halad keresztül. 

Földkelte.
Földkelte.
Fotó: Stocktrek Images / Getty Images Hungary

A kép nem volt előre eltervezve, a háromfős legénység, Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders a Hold felszínének sajátosságait örökítették meg, amikor figyelmesek lettek a „felkelő” Földre. Hogy pontosan ki vette észre először, az nem tisztázott, mint ahogyan abban sincs teljes egyetértés, hogy kinek tulajdonítható az első fotó. Rövid időn belül több felvétel is készült, a parancsnok, Frank Borman egy fekete-fehér képet rögzített. 

Az Apollo-8 legénysége: Lovell, Anders és Borman.
Az Apollo-8 legénysége: Lovell, Anders és Borman.
Fotó: Wikipédia/NASA

A Földkelte sokak számára azt mutatta meg, hogy milyen törékenynek, magányosnak és aprónak tűnik a távolból a bolygó. Az űrhajósok a Hold kopár felszínéhez viszonyítva valóságos oázisként gondoltak a Földre. William Anders később arról számolt be, hogy amint a messzeségből szemlélte a planétát, eszébe jutott, hogy milyen szörnyű, hogy az emberek odalent egymással hadakoznak, és hogy jobban kéne vigyázni a bolygóra. 

Karácsonyi műsor felolvasással

Az Apollo-8 legénysége több tévéközvetítést is adott az út során. Megmutatták az űrhajó belsejét, az egyre távolodó Földet, valamint a holdfelszínről készült képeket is sugároztak. Szenteste amellett, hogy képekkel örvendeztették meg a nézőket, illetve a látvánnyal kapcsolatos benyomásaikat, információikat is megosztották, a Bibliából, méghozzá a Teremtés könyvéből is felolvastak a Hold körül keringve. Az adást átvették a különböző tévétársaságok, így a világ több pontján fogható volt, és minden idők egyik legnézettebb műsora lett. A végén az űrhajósok jó éjszakát, jó szerencsét és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánva köszöntek el a Földön lévőktől.

A cikk az ajánló után folytatódik

1969-ben az Egyesült Államok postája kiadott egy bélyeget a történelmi repülés emlékére, rajta színesben a Földkelte motívuma, valamint egy sor, amivel a Teremtés könyvét és a karácsony esti felolvasást idézték fel: „Kezdetben Isten…” A vallásos tartalom egyébként kivívta az amerikai ateisták nemtetszését. A később Emmy-díjat nyert adást követően a legénység tagjait meglepetések várták az űrhajóban: apró ajándékok a feleségeiktől, valamint pulyka és brandy.

GettyImages-106403634
Fotó: RFStock / Getty Images Hungary

Az 1968. december 21-én a Kennedy Űrközpontból induló űrhajóhoz sok mérföldkő tartozik: ez volt az első küldetés, amelyben az űrhajósok pályára álltak egy másik égitest körül, a saját szemükkel láthatták a Hold túlsó oldalát, és az űrhajó elérte a második kozmikus sebességet. December 27-én a hajnali órákban szálltak le a Csendes-óceánon. A Földkeltét a Life magazin minden idők száz legnagyobb hatású fotográfiája közé választotta. 2018-ban, a küldetés 50. évfordulóján egy holdkrátert is elneveztek Anders fotójáról. 

Elképesztő fotókat készítettek a műholdak

A Google Earth és a NASA jóvoltából már könnyen és egyszerűen meg tudjuk nézni akár a saját házunkat is a műholdak képén keresztül, de ennél sokkal érdekesebb képeket is lehet találni: a környezetszennyezés, az emberi megalománia vagy éppen a természet csodái is fellelhetők az űrből készített képeken.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia/NASA.)

Ezt is szeretjük