Rettegnek a gyerekek: szőrös, vérben forgó szemű szörny ólálkodik a környéken
Ausztriában krampusznak öltözött alakok rémisztgetik az embereket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony talán az év legmisztikusabb ünnepe, amelyet a legtöbb kultúrkörben megtartanak, bár mindenhol másképp.

Egyesek távol akarják tartani a szellemeket a házuktól, ezzel szemben mások még meg is terítenek nekik. Íme, a legfurcsább ünnepi szokások!

Disznóállkapocs a kéményben

Egyes görög mondák szerint karácsony idején a föld alatt lakó gonosz szellemek feljönnek az emberek közé, hogy mindent elpusztítsanak. Annak ellenére, hogy még sosem látták őket, a helyiek nem kételkednek abban, hogy ezek a lények valóban léteznek, sőt, a legendáik alapján konkrét elképzelésük van arról, hogyan is néznek ki.

Állítólag testüket sűrű bunda fedi, ráadásul majomkarjaik és vérben forgó szemeik vannak, melyekkel halálra rémisztenek mindenkit.

Karácsony közeledtével a görögök disznóállkapcsot akasztanak a kéménybe, egyfajta védekezésképpen, mert a hiedelem szerint ez megakadályozza a szellemeket, hogy felmásszanak a felszínre, egyenesen az otthonaikba.

A boszorkányok köztünk járnak

Norvégia egyes területein még a mai napig is fejet hajtanak annak a tradíciónak, mely szerint a boszorkányok köztünk élnek. A legenda úgy tartja, hogy ezek a félelmetes lények karácsony estéjén bemásznak a helyiek házaiba, és seprűk után kutatnak, amelyekkel felszállhatnak az égbe.

Ezért a családok férfi tagjai már előző este eldugják a házakban a seprűket, majd az udvarukban tüzet gyújtanak, és puskával lőnek a levegőbe, hogy elkergessék a hívatlan vendégeket.

Ez a szokás azonban nem egyedülálló, Szerbia egyes részein szintén hasonló tradíció él, bár itt a férfiak festett arccal, ijesztő kosztümökben, zajongva űzik el a környékbeli démonokat.

Szauna észt módra

Az észtek legrégebbi és egyben legmegdöbbentőbb hagyományának a karácsonyi szaunázás tekinthető, amelynek a család apraja-nagyja együtt hódol, mindezt meztelenül. A látszat ellenére a közös pucérkodásnak és az izzadásnak magasztos célja van. Állítólag ekkor egy elhunyt hozzátartozó képes leszállni az égből egykori családja körébe, hogy velük ünnepeljen.

Azonban ez csak a kezdet. Később a család összes halottjának megterítenek odabent, és annyi ételt hagynak a padokon a karácsonyi maradékokból, hogy mindegyiküknek bőven jusson.

Ijesztgetés mindenekfelett

Németországban a karácsonyi vásárokon nem árt, ha vigyázol magadra, ugyanis kecskefejű, törpéhez hasonló szörnyek állnak lesben a piacokon, hogy az arra járókat ijesztgessék. Ezek az alakok azonban nem csak a kinézetükkel riogatnak: méretes virgáccsal csapnak meg mindenkit, aki a közelükbe kerül.

A krampuszok ehhez hasonló jelmzekben özönlenek az utcára, hogy ijesztgessék a járókelőket

A hagyomány nem egyedülálló, Ausztriában is tipikus tradíciónak számít a krampuszok felvonulása. Az itt élők úgy tartják, hogy a Mikulásnak van egy gonosz ikertestvére, a Krampus, aki karácsony előtt eljön a rossz gyermekekhez, és megbünteti őket.

Ebből kiindulva a családfők télen gyakran krampuszjelmezt öltenek, és az utcán rémisztgetik, botokkal csapkodják az embereket. Salzburgban például a rettegett és valóban félelmetes krampuszfutás mindig óriási tömegeket vonz. Ha kíváncsi vagy a városra, ahol az emberek egész évben a karácsonyra készülnek, nézd meg cikkünket! »

Ezt is szeretjük