Bonbon, habcsók, trüffel

Karácsonyi finomságok

Színes bonbonjaink nem csak finomak, de rendkívül dekoratívak is. Éppen ezért kiváló ajándékok, ha valami egyedit akarsz adni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tejszínes bonbon

Hozzávalók 1 kg bonbonhoz:

  • 50 g vagy 4 evőkanál sótlan vaj, és még egy kevés a tepsi kivajazásához
  • 450 g kristálycukor
  • 300 ml sűrű tejszín
  • 150 ml tej
  • 3 evőkanál víz (vagy narancs-, baracklikőr, cherry brandy, kávé)

Ízesítések:

  • 225 g ét- vagy tejcsokoládé-darabka
  • 115 g aprított mandula, mogyoró, dió vagy brazil dió
  • 115 g kandírozott cseresznye, datolya vagy barack, apróra vágva

Elkészítése:

Vajazz ki egy 20 cm-es alacsony szélű, négyszögletű tepsit. Tedd a vajat, a cukrot, a tejszínt, a tejet és a vizet - vagy alkoholt - egy nagy, vastag talpú lábasba. Óvatosan melegítsd, amíg az összes cukor fel nem oldódik. Forrald a keveréket nagy lángon, amíg a krém körülbelül 120 °C-os lesz. Ha csokoládés karamellát készítesz, most add hozzá a csokidarabokat. Vedd le a lábast a tűzről, és keverd, amíg a keverék besűrűsödik és opálossá válik. Épp mielőtt ezt az állapotot elérnéd, tedd bele az aprított diót, így diós karamellát kapsz; vagy a szárított gyümölcsöket, és gyümölcskaramellát nyersz.

Egyenletesen keverd el. Öntsd a karamellát az előkészített tepsibe óvatosan. Vigyázz, mert a keverék még forró. Hagyd hűlni, amíg majdnem megszilárdul. Egy éles késsel vágd a karamellát kis kockákra, és hagyd a tepsiben, amíg teljesen megszilárdul. Borítsd ki a karamellát egy deszkára, majd fordítsd meg. Egy hosszú pengéjű késsel vágd formás kockákra. Beszórhatod porcukorral, vagy csurgass rá olvasztott csokoládét.

Narancsos-mentás-kávés habcsók

Hozzávalók 90 darabhoz:

  • 25 g vagy 8 db mentás csokoládérúd
  • 25 g vagy 8 db narancsos csokoládérúd
  • 25 g vagy 8 db kávés csokoládérúd
  • 1/2 teáskanál mentakrém
  • 1/2 teáskanál narancslikőr vagy Cointreau
  • 1/2 teáskanál Tia Maria
  • 3 tojásfehérje
  • 175g kristálycukor
  • 1 teáskanál kakaópor

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 110 °C-ra, ami gázsütőnél 1/4-es fokozat. Tegyél sütőpapírt 2-3 sütőlapra. Vágd apróra a különböző ízű csokirudakat, és tedd külön tálkákba, egy keveset félretéve mindegyikből. Keverd hozzá az íznek megfelelő krémet, illetve likőrt.

A tojásfehérjéket egy tiszta edényben verd kemény habbá. Apránként add hozzá a cukrot, minden egyes adag után egyenletesre és sűrűre keverve a habot. Óvatosan add a hab egy-egy harmadát a likőrös csokoládékhoz, és jól keverd össze. Tegyél mindegyik keverékből 30 teáskanálnyi adagot a sütőlapokra, elegendő helyet hagyva a habcsókok között. Szórd meg a tetejüket a félretett csokidarabokkal. Süsd egy órán keresztül, illetve amíg ropogósak lesznek. Hagyd kihűlni, majd hintsd meg kakaóporral.

Csokoládétrüffel

Hozzávalók 20-30 darabhoz:

  • 175 ml tejszín
  • 275 g étcsokoládé, apróra vágva
  • 2 evőkanál sótlan vaj, darabokra vágva
  • 2-3 evőkanál brandy

A külső réteghez:

  • kakaópor
  • finomra darált pisztácia vagy mogyoró
  • 400 g ét-, tej- vagy fehér csokoládé

Elkészítése:

Forrald fel a tejszínt. Vedd le a tűzről, és add hozzá a csokoládét, addig kevergetve, amíg felolvad. Keverd hozzá a vajat és a brandyt tetszés szerint, majd öntsd egy tálba, és hagyd kihűlni. Hűtsd egy éjszakán keresztül. Tegyél zsírpapírt egy nagy sütőlapra. Két teáskanál segítségével formázz 20-30 golyócskát a csokoládés keverékből, és tedd a papírra. Hűtsd le, ha megpuhul. A kakaós borításhoz szitáld a kakaót egy edénybe, egyenként dobd bele a trüffeleket, és jól forgasd meg, vigyázva a formájukra. A mogyorós borításhoz ugyanezt tedd, csak darált mogyoróba forgasd. Becsomagolva hűtsd, akár 10 napig.

A csokoládés borításhoz fagyaszd le a trüffeleket legalább egy órára. Egy kis edényben, lassú tűzön forró víz felett, olvaszd fel az ét-, tej- vagy fehér csokoládét, addig kevergetve, amíg teljesen lágy és folyékony lesz, majd hagyd egy kicsit kihűlni. Villára szúrva egyenként mártsd a fagyasztott trüffeleket a csokoládéba, majd ütögesd a villát az edény széléhez,- hogy lecsepegjen a felesleges csoki. Tedd sütőpapírral borított sütőlapra, és azonnal hűtsd le. Ha az olvasztott csokoládé sűrűsödni kezd, melegítsd fel újra. Csomagold a trüffeleket tiszta papírba, és tartsd hűvös helyen.

A receptet megtalálod Martha Day: Nagy karácsonyi szakácsköny című könyvében.

Kétszáznál is több válogatott, pompás recept az ünnepi étkezéshez: hagyományos, díszes pulykasülttel, konyakos karácsonyi tortával és ínycsiklandozó húspástétomokkal. A kímélőbb reformkonyha receptjei éppúgy megtalálhatóak a könyvben, mint a vegetáriánus ételek nagy választéka.

Remek ötletek tárháza e könyv, mely otthon elkészíthető, fogyasztható ajándékokhoz, vendégváró falatkákhoz és rágcsálnivalókhoz, valamint koktélokhoz és meleg téli italokhoz ad részletes leírásokat, csodálatos képekkel illusztrálva.
Minden egyes receptet jól követhető utasítások mutat be lépésről lépésre, részletezve az elkészítés összes fázisát, és illusztrálva több mint 800 színes, étvágygerjesztő fotóval.

Ár: 5999,- Ft
Kiadó: Alexandra Kiadó »
A könyvet itt rendelheted meg »

Ezt is szeretjük