5 hipergyors, varázslatos karácsonyi dekortipp
Ha csak kevés időd lesz a karácsonyi hangulat megteremtéséhez, akkor se mondj le róla. Tippjeinkkel varázslatos lesz a lakás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén minden másképp lesz, mint tavaly – hallani oly sokszor novemberben a karácsony kapcsán. Aztán valahogy mégis minden az utolsó pillanatokra marad: a nagymama ajándékának beszerzése, a karácsonyi menü összeállítása és a lakás feldíszítése.

Ha általában neked sem sikerül időben felkészülni a karácsonyra, akkor legalább tedd zsebre tippjeinket, és rántsd elő az utolsó pillanatban. Segítségükkel egy óra alatt karácsonyi díszbe öntöztetheted az otthonod.

1. Karácsonyfaizzók – másképp

A fény a legjobb hangulatvarázsló eszközök egyike, így, ha jól bánsz a karácsonyfa-izzókkal, gyorsabban öltöztetheted ünnepi díszbe a lakásodat, mint gondolnád.

Csupán egy kicsit kreatívabban kell nyúlnod az égősorokhoz: ne csak a karácsonyfára tegyél belőlük, hanem használd őket asztaldíszként. Szerezz be egy nagyobb, öblös, teljesen átlátszó üvegtálat, és összetekerve tedd bele az égősort.

A tálnak olyan helyet keress a lakásban, hogy az égőket csatlakoztatni tudd a konnektorba, de ügyelj arra, hogy a zsinór ne legyen szem előtt. Ezután már csak be kell kapcsolnod az izzósort, és máris gyönyörködhetsz!

2. Ne feledkezz meg a gyertyákról!

A meghitt hangulat elengedhetetlen részei a gyertyák. Ez esetben azonban teamécsesek helyett szerezz be három-négy nagyobb, vastag gyertyát, némi szalagot, valamint egy üveg- vagy kerámiatálcát.

A harmonikus összhatás érdekében ügyelj a színekre: a karácsony alapszínei a zöld, a fehér, az ezüst, az arany és a piros, amelyeket a fekete egészíthet ki, mint olyan, amihez minden passzol. Ha sok a fehér az otthonodban, akkor inkább a piros gyertyákat részesítsd előnyben fekete tálcával, ha azonban a lakás egyébként is színes, fehér gyertyák mellett dönts.

A szalagok tekintetében is ügyelj a színekre. Ez utóbbiakból a gyertyákra azok alsó harmadánál köss egyszerű kis masnit – szélesebb szalag esetén ne kösd meg a masnit, inkább vékony drótszál segítségével formázd -, majd állítsd őket a tálba, egymástól egyenlő távolságban. Egyszerű kis díszt kapsz így, amely azonban annál dekoratívabb.

3. Hamis adventi koszorú elfoglalt embereknek

Az adventi koszorú kötelező eleme a karácsonynak. Ha viszont unod a hagyományos koszorúformát, vagy egyáltalán nincs időd se beszerezni, se elkészíteni, akkor készíthetsz egy hamisat is néhány perc alatt.

Ehhez egy egyszerű fehér, ezüst, arany vagy fekete - üveg vagy kerámia - tálcára lesz szükséged, négy gyertyára, valamint egy csomag pot pourrira. Ez utóbbi esetében kifejezetten karácsonyi stílusút válassz, amely illatában is a karácsonyt idézi. Öntsd a tálcába, majd állítsd bele a gyertyákat, egymástól egyenlő távolságra. Egyszerű, de nagyszerű adventi díszed lesz!

Tipp: ha nem kedveled a pot pourrit, használhatsz sok kis apró fenyőágacskát, és néhány kisebb tobozt is – ez utóbbiakat arany vagy ezüst festékspray-vel is lefújhatod, hogy jobban mutassanak.

4. Illatos, titkos csomagok

A lakás karácsonyi hangulatba öntöztetésének az egyik legjobb módja, ha kedves kis csomagokat helyezel el az egyes helyiségek különböző pontjain. Ehhez néhány kisebb arany vagy ezüst textilzacskóra lesz szükséged – ezeket bármelyik dekorboltban beszerezheted -, és ízlés szerint pot pourria vagy olyan bélésanyagra, amelyekkel a díszpárnákat szokás megtölteni.

Töltsd meg velük a zacskókat, kösd be a szájukat, és helyezd el őket a lakásban: akassz egyet az állólámpa nyakára, egyik-másik kilincsre, a kabátakasztóra, tegyél egyet a dohányzóasztalra és a könyvespolcra is. A pot pourri önmagában is illatos, a bélésanyaggal megtöltött zacskókra azonban cseppenthetsz egy kevés illóolajat – lehetőleg narancsot, fahéjat, vagy kifejezetten karácsonyi illatkeveréket -, így nemcsak szépségükkel, de illatukkal is hozzájárulnak majd az ünnepi hangulathoz.

5. Látványosan, textilekkel

A lakástextilek alapjaiban határozzák meg a lakás stílusát. Ahhoz azonban, hogy karácsonyi díszbe öltöztesd az otthonod, nem kell vagyonokat költened ünnepi függöny vagy asztalterítő vásárlásával.

Az asztal esetében elég egy egyszínű, minta nélküli terítő, valamint egy, az asztal lapjánál – körülbelül feleannyira – keskenyebb textilcsík. Az előbbit terítsd az asztalra, utóbbit pedig a terítő közepére, az asztal hosszabbik oldalával párhuzamosan. Lehetőleg piros, ezüst, fehér, arany és zöld textilek közül válogass, úgy, hogy a párosítás végül illeszkedjen a lakásod – és nem utolsósorban a karácsonyfa, valamint a karácsonyi díszítés – hangulatához.

A függönyöket keskeny textilcsíkokkal teheted dekoratívabbá. Világosabb árnyalatú függönyökhöz fényes piros, sötétebbekhez ezüst vagy arany, 2-3 centiméter széles, a függöny hosszával megegyező méretű csíkokat válassz. Ezeket csíptesd be egyenként az egyes függönycsipeszekbe, egymástól egyenlő távolságra. A végeredmény magáért beszél majd!

Ezt is szeretjük