Az első csokimikulás még nagyon más volt, mint a mostaniak: 3 érdekesség az ünnepi édesség történetéről

Hosszú történet áll a csokimikulások hátterében, régen másképp néztek ki.

GettyImages-1090947206
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már hétköznapinak számít, hogy december közeledtével a boltok polcain egyre csak gyarapodnak a változatos csokimikulások, amiket bárki megvásárolhat szeretteinek. 

Régebben, miután felfedezték a csokoládé formázásában rejlő potenciált, az édesség gyártása sokkal hosszadalmasabb volt, mint manapság.

Tömör csokival kezdődött

Az 1820-as években alkották meg az első csokimikulásokat, azóta 200 év telt el, és rengeteget változott az elkészítési metodikája. Eleinte még tömör csokiból gyártották a Mikulás formájú édességeket, és csak az 1840-es években váltottak üreges fajtára. Ezáltal a cégek, manufaktúrák spórolni tudtak az anyagköltségen, hiszen kívülről épp olyannak tűnt a jellegzetes figura, mint korábban, pedig valójában legalább feleannyira redukálódott a csokoládémassza-tartalma.

GettyImages-900820132

A modern eszközök előtti időszakban még üreges bádogformákat használtak a megalkotásukra. A folyékony csokit a forma két oldalára öntötték, majd addig forgatták, míg mindegyik részét egyenletesen nem fedte. Ezután összezárták a két felet, és hűvös helyen tárolták, míg meg nem dermedt. A mai napig is egyes helyeken hagyományosan kézzel készülnek a Mikulások.

A csokicsomagolás

Eleinte mintákkal nyomtatott vagy áttetsző fóliákba csomagolták ezeket a csokikat, amiknek a szavatosságuk sokkal korábban lejárt, mint a most kapható alufóliázott változatoknak. Ez utóbbit nagyjából 100 éve alkalmazzák, és hatékonyan megakadályozza a mikroorganizmusok növekedését, miközben a csokoládé állagát nem befolyásolja. Amerikai és európai cégek is a tömeges gyártáskor ilyeneket használnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A modern kor üreges csokija

A csokoládémassza legtöbbször kakaóból, kakaóvajból, cukorból és tejporból áll, az elegyet 10 órán keresztül 55 fokon homogenizálják. Amikor kész a massza, akkor az üresen várakozó Mikulás-formák felébe töltik a pontosan kiszámított adagot, majd a másik felét rápattintják a tetejére. Ezután centrifugálják a csokival töltött formákat, hogy a centrifugális erő egyenletesen eloszlassa a finom csokoládét. 

Amikor kihűltek, akkor mechanikus szívófogókkal kiszedik az üreges csokifigurákat és a futószalagra teszik, itt pedig gépek alufóliába csomagolják őket, majd bedobozolás után már mehetnek is az üzletekbe.

Retró mikuláscsomagok

Hajdanán a mikuláscsomagokban olyan különlegességek lapultak, amiket nem lehetett csak úgy beszerezni akármikor a boltban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük