Az első csokimikulás még nagyon más volt, mint a mostaniak: 3 érdekesség az ünnepi édesség történetéről
Hosszú történet áll a csokimikulások hátterében, régen másképp néztek ki.

- Halványítja a mimikai ráncokat, feszesebbé teszi a bőrt: kíméletes lézeres bőrmegújító kezelés, ami nyáron is elvégezhető »
- Folyton ingadozik a testsúlya, és észbontóan nőies: a modell stílusát és őszinte fotóit imádják az Instán »
- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
- Deutsch Anita párducmintás bikiniben: 48 évesen tökéletes az alakja a kommentelők szerint
Ma már hétköznapinak számít, hogy december közeledtével a boltok polcain egyre csak gyarapodnak a változatos csokimikulások, amiket bárki megvásárolhat szeretteinek.
Régebben, miután felfedezték a csokoládé formázásában rejlő potenciált, az édesség gyártása sokkal hosszadalmasabb volt, mint manapság.
Tömör csokival kezdődött
Az 1820-as években alkották meg az első csokimikulásokat, azóta 200 év telt el, és rengeteget változott az elkészítési metodikája. Eleinte még tömör csokiból gyártották a Mikulás formájú édességeket, és csak az 1840-es években váltottak üreges fajtára. Ezáltal a cégek, manufaktúrák spórolni tudtak az anyagköltségen, hiszen kívülről épp olyannak tűnt a jellegzetes figura, mint korábban, pedig valójában legalább feleannyira redukálódott a csokoládémassza-tartalma.

A modern eszközök előtti időszakban még üreges bádogformákat használtak a megalkotásukra. A folyékony csokit a forma két oldalára öntötték, majd addig forgatták, míg mindegyik részét egyenletesen nem fedte. Ezután összezárták a két felet, és hűvös helyen tárolták, míg meg nem dermedt. A mai napig is egyes helyeken hagyományosan kézzel készülnek a Mikulások.
A csokicsomagolás
Eleinte mintákkal nyomtatott vagy áttetsző fóliákba csomagolták ezeket a csokikat, amiknek a szavatosságuk sokkal korábban lejárt, mint a most kapható alufóliázott változatoknak. Ez utóbbit nagyjából 100 éve alkalmazzák, és hatékonyan megakadályozza a mikroorganizmusok növekedését, miközben a csokoládé állagát nem befolyásolja. Amerikai és európai cégek is a tömeges gyártáskor ilyeneket használnak.
A modern kor üreges csokija
A csokoládémassza legtöbbször kakaóból, kakaóvajból, cukorból és tejporból áll, az elegyet 10 órán keresztül 55 fokon homogenizálják. Amikor kész a massza, akkor az üresen várakozó Mikulás-formák felébe töltik a pontosan kiszámított adagot, majd a másik felét rápattintják a tetejére. Ezután centrifugálják a csokival töltött formákat, hogy a centrifugális erő egyenletesen eloszlassa a finom csokoládét.
Amikor kihűltek, akkor mechanikus szívófogókkal kiszedik az üreges csokifigurákat és a futószalagra teszik, itt pedig gépek alufóliába csomagolják őket, majd bedobozolás után már mehetnek is az üzletekbe.
Retró mikuláscsomagok
Hajdanán a mikuláscsomagokban olyan különlegességek lapultak, amiket nem lehetett csak úgy beszerezni akármikor a boltban.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- finnország
- karácsony