6 dolog, amit tilos csinálni ma a hagyományok szerint: a Borbála-napon varrni és kölcsönadni sem szerencsés
Szent Borbála napja, december 4. dologtiltó alkalom volt régen, amikor házimunkákat sem volt ajánlott végezni.

GettyImages-1421038443
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az adventi időszak alatt a néphagyományok is több fontos ünnepnapot tartanak számon. Bár az András- és a Luca-nap számít a legismertebbnek, Szent Borbála napjához is számos hiedelem és szokás kötődik.

Szent Borbála egy keresztény vértanú volt a 3-4. században, akit később a bányászok, a kohászok, a tüzérek, az építészek, a tűzszerészek, az ágyú- és harangöntők védőszentjeként tiszteltek. A tizennégy segítőszent egyike, pártfogó az utolsó szentségek felvételében, csodái közé tartozott több olyan eset, amikor a hozzá imádkozók nem haltak meg, mielőtt gyóntak és felvették volna a betegek kenetét.

Borbála-napi tilalmak

Szent Borbála emléknapja december 4-e, melyhez dologtiltó népszokások is kapcsolódnak. A lányoknak és az asszonyoknak ezen a napon tilos volt varrniuk, mondván, ezzel könnyen bevarrhatják a tyúkok fenekét is, ami miatt azok nem tojnak elegendő tojást.

A varráshoz hasonlóan a fonás sem volt ajánlott házimunka, amelynek indoka az volt, hogy a fonal kóccá változhat, sőt, a marhák is megbetegedhetnek annál, aki ilyet végez. Tiltólistás volt ilyenkor a seprés, mivel a tevékenység a néphit szerint a szerencsét is eltávolítja a házból. Tilos volt továbbá ezen a napon ruhát kinn hagyni, ez rontást vonhatott maga után.

Kölcsönadni és ajándékozni sem volt szerencsés ezen a napon, a babona szerint ezzel a szerencse is távozik a házból. Borbála napján a tűzrakás sem lehetett a nők feladata, csak a férfiak tehették meg, hogy begyújtanak, máskülönben szerencsétlenség történhetett a házban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahogy a többi emléknap, úgy Borbála napja sem csak a tilalmakról szólt, több javasolt tevékenységet és jósló babonát is felsorol a néphagyomány. A természettel a mainál szorosabb kapcsolatot ápoló ember hiedelmekkel igyekezett magyarázatot adni egyes történésekre, vagy megjósolni az adott események kimenetelét, esetleg harcolni a rossz erők, szerencsétlenségek ellen.

Egyes területeken ilyenkor tollat fosztottak, máshol bort fejtettek, netán búzát csíráztattak, ahogy Luca-napon, így próbálták megjósolni a jövő évi termést: ha a búza kizöldült karácsonyra, gazdagság volt várható a földeken. Egyes térségekben elterjedt a gyümölcság hajtatása is. Ha a borbálaág karácsonyra életre kapott, a háznál élő lány hamarosan kérőre számíthatott.

Gyönyörű ünnepi hagyományok régen

Az ünnepeket régen betlehemesek köszöntötték, de a regölésnek is hagyományai voltak.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary, Szent Borbála szobra a horvátországi Brdovec Szent Vid templomában. Képek: Fortepan/Karabélyos Péter, Máté Zsuzsanna.)

Ezt is szeretjük