Óriás jégtáblák a Balatonon: káprázatos szépségű a magyar tó téli ruhában
Bebizonyítjuk, hogy nemcsak nyáron érdemes odamenni.

inda-cannonarti-torlodo-jeg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyarok nagy százaléka veszi az irányt nyáron a Balaton felé. Ezt nem is lehet felróni, hiszen sok jót tartogat a turistáknak a magyar tenger vidéke. Nem érdemes azonban télen sem elfeledkezni róla, mert bár a tóban fürödni nem lehet, ilyenkor is álomszép. 

Érdemes akkor menni, amikor befagy a Balaton, mert a téli naplemente és az óriás jégtáblák fenséges látványt nyújtanak. Persze a tavalyi jégcunamit nem kívánjuk újra, de mi tagadás, az is izgalmas látvány volt. 

Időtöltés a téli Balatonon

Nem titok, hogy bár kevesebben utaznak télen hazánk tengeréhez, a vidék ilyenkor is nyújthat igen kellemes élményeket. Nappal a jégtáblák hatalmas teret adnak a korcsolyázásnak - persze csak a kijelölt területeken, ahol megfelelő vastagságú a jég. Síelni és várost nézni is érdemes télen a Balatonnál. Tihany például egészen más látványt nyújt ebben az időszakban, mint az év melegebb hónapjaiban. Gyógyfürdőzni pedig talán még kellemesebb a meleg vízben pihenve ilyenkor, mint nyáron. 

Aki pedig egy téli éjjelen lesétál a csendes, befagyott tóhoz, fültanúja lehet a jégtakaró csendes durrogásának. A jelenség nappal is észlelhető, főleg napos időben. Jókai így írt róla: 

"Mikor a beállott Balaton jegére legelőször rásüt a nap, először valami csodálatos zengés támad a jégben: mintha ezer meg ezernyi érchúrok pattognának le egy tündéri hárfáról... A titkos zing-zöngés egyre hangosabb lesz, a tündérek ott a víz alatt már tele marokkal ragadnak hárfáik húrjaiba, éles pattanások kezdenek hangzani, mik folyvást emelkedő erővel a lövések hangjáig fokozódnak..."

Reccsenő, de álomszép jégtáblák

Nézd meg ezeket az álomszép jégtáblákat, ki tudja, talán téged is elcsábít a téli Balaton.

Ezt is szeretjük