A legkedvesebb karácsonyi mesefilmek
A gyerekek kedvencei
Amíg a karácsonyi vacsorát készíted, ültesd a lurkót a televízió elé egy jó kis ünnepi mesével.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a felnőttek, de a rosszcsont kisemberek is szeretnek leheveredni a televízió elé a hideg téli napokon. Habár karácsony környékén számtalan mesefilm közül választhatsz a különböző csatornákon, jobb, ha alaposan átgondolod, melyik az, ami nemcsak a korának megfelelő, de tényleg van mondanivalója, és persze szórakoztató is. Íme, három, ami garantáltan tetszeni fog a kicsinek, és még tanulsággal is szolgál.

Polar Expressz

A gyerekek előbb-utóbb elérnek abba az életkorba, amikor a szent meggyőződésük, miszerint a Mikulás igenis létezik, már elkezd meginogni. Óvatoskodó-tapogatózó kérdésekkel igyekeznek kideríteni a valóságot, és előbb-utóbb persze kiderül, hogy mi is a helyzet.

A 2004-es Polar Expressz című rajzfilm alkotói is ezt a témát közelítették meg. Valószínű, hogy az Oscar-díjas Tom Hanksben - aki a főszereplőt alakítja -, illetve a szintén díjazott Robert Zemeckisben még mindig ott él a valamikori kisgyerek, ugyanis a történetből nem hiányzik a happy end - gyerkőc módra.

A mesefilm főhőse még éppen csak betöltötte a tizedik életévét, ám már majdnem teljesen biztosra veszi, hogy a Télapó és a karácsony egy nagy átverés. Amikor azonban az éjszaka közepén egy nagy, fekete vonat áll meg a háza előtt, és a kalauz a jármű fedélzetére invitálja hősünket, egy csapásra minden megváltozik. A Polar Expressz ugyanis egyenesen az Északi-sarkra tart utasaival, ahol a Mikulás az általa választott kisgyereknek átadja az első karácsonyi ajándékot.

A Grincs

A karácsonyi meséknek többnyire akad valamilyen tanulságuk, ami a kis lurkókat mások megértésére, elfogadására készteti - végső soron arra, hogy jobbá váljanak. A Grincs, aki ellopta a karácsonyt ez utóbbi kategóriába tartozik - egy olyan zöld, szőrös lényről szól, akit kinézete miatt kiközösítettek. Emiatt bosszút forral méghozzá nem is akármilyet: el akarja rontani mindenki karácsonyát.

Az eredetileg képeskönyvnek íródott történetet a MGM stúdió filmesítette meg 2000-ben, Jim Carrey főszereplésével. A cselekmény szerint Cindy Lou Ki, Kifalva egyik lakója nem hisz abban, hogy a Grincs rossz lenne. Amikor meghirdetik a karácsonyi mókamajszter versenyt a kifalviak között, a kis Cindy elhatározza, hogy felkeresi a Kobak-hegyen lakó zöld lényt, és benevezi. Ezzel pedig megindul a lavina...

Diótörő

Csajkovszkij híres balettdarabját már több műfajban feldolgozták, többek között a mozivásznon is életre kelt a karácsonyi történet. A sok jobb és kevésbé minőségi alkotás között az egyik legkiemelkedőbb az 1990-ben forgatott mesefilm, melyben olyan hírességek kölcsönözték hangjukat a szereplőknek, mint Kiefer Sutherland vagy éppen az Anne című sorozat vörös főszereplője, Megan Follows.

A történet a megszokott mederben zajlik. A karácsonyfa alatt a kis Clara egy ember formájú fa diótörőt talál, melynek kapcsán bácsikája elmeséli, hogy a tárgy egykor egy fiatal fiú, bizonyos Hans volt. Ám Hans összetűzésbe keveredett az egerekkel, mire a gonosz egérkirálynő elátkozta, és csak akkor változhat vissza, ha rabul ejti egy fiatal lány szívét. Amikor éjszaka Clara arra ébred, hogy a fiú és az egerek éppen harcolnak egymással, rögvest elhiszi bácsikája meséjét.

A te gyerkőcödnek melyik a kedvenc meséje?

Ezt is szeretjük