Fel kell vennie a nőnek a férje vezetéknevét? Nagyon különbözik az emberek véleménye erről

Meglepő, mennyire különbözik arról az embereknek a véleménye, hogy a nőnek fel kell-e vennie a férje vezetéknevét.

GettyImages-1397102113
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egykor nem volt kérdés, hogy a nő felveszi férje vezetéknevét, hiszen azzal jelezte, hogy hozzá, ergo a családhoz tartozik. Ám az elmúlt néhány évtizedben ahelyett, hogy beolvadnának a leánykori nevek a férjezett névbe, egyre többen döntenek úgy, hogy megtartják a saját vezetéknevüket.

Különös, de a mai napig kevesekben merül fel a kérdés, hogy vajon egyáltalán miért olyan egyértelmű, hogy a nőnek kell felvennie a férje nevét, és miért nem fordítva? Egy elkeseredett férjjelölt nemrégiben felkavarta az internetes állóvizet azzal az ártalmatlan kérdésével, hogy tényleg ő a telhetetlen-e, amiért leendő feleségétől elvárja, hogy felvegye a nevét. Ő kérdezte.

A vezetéknév megváltoztatása a házasságkötés után

Az anonim kérdező a Reddit oldalán robbantotta a bombát a problémakör felvetésével. A pár akkor három és fél éve volt együtt, boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban éltek, és a férfi kihangsúlyozta, hogy nem tudná elképzelni az életét nélküle.

GettyImages-79572436

Azonban éket vert közéjük az, hogy számára evidens, hogy miután egybekeltek, a nő majd felveszi a vezetéknevét, és nem fordítva. Kifejtette, hogy ez az összetartozást jelképezné, és ezzel mutatnák meg az egész világnak, hogy együtt vannak. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag a családnevet csak ő vihetné tovább, mivel neki két lánytestvére van, akik már házasok, és férjeik nevét viselik. A leendő feleségének pedig van egy bátyja, úgyhogy még csak arról sincs szó, hogy egyedül a nő miatt maradhatna fenn a családnév, ennek ellenére mégis maradna a születési nevénél. Nem kellett sokat várnia a válaszokra.

"Sajnálom haver, de ezennel üdvözöllek a 21. században. Hatalmas, hatalmas fájdalom megváltoztatni a nevet, szavakkal nem is lehet kifejezni. Vagy feleségül akarod venni, vagy nem. Ez a te döntésed. A névváltoztatás abból az időszakból maradt vissza, amikor a férfiak még a saját tulajdonuknak tekintették a nőket, és bár egyesek még mindig tartják ezt a hagyományt, nem ez az általános, és nem mindenki csinálja vagy akarja."

"Imádom, amikor a férfiak ragaszkodnak a családi név továbbviteléhez, mintha valami 15. századi uralkodók lennének, akik dinasztiát alapítanak. Sajnálom, de a saját bizonytalanságod nem elég ok arra, hogy ezzel zaklasd a párodat."

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

"Őszintén szólva, szerintem nem kell megváltoztatnia a nevét. Sok kultúrában ez így van. Jól működik. Több mint 20 éve vagyok házas, és nem változtattam meg a nevem, és ettől nem lett kevésbé valóságos a kapcsolatunk. A diplomám, az összes szakmai bizonyítványom a születési nevemen van. Nevetséges azt várni a nőktől, hogy leválasszák magukról a múltjuk egy nagy részét csak azért, hogy a férjük hiúságát kielégítsék."

"16 éve vagyok házas a férjemmel, és soha nem változtattam meg a vezetéknevemet. Még mindig kapok furcsa pillantásokat vagy megjegyzéseket, de igazából nem érdekel. Meg kellene változtatnom a vezetéknevemet, amit szeretek? Nem elég, ha a gyerekünknek az a vezetékneve?"

"Valójában ez attól függ, hogy milyen életkorban, életszakaszban vagy, hogy ezt valaki fájdalomként éli meg vagy sem. 23 évesen mentem férjhez, és felvettem a nevét, mert egyszerűen ezt akartam, könnyű volt. Már sokkal idősebb vagyok, a férjem azóta elhunyt, és új párkapcsolatba léptem. Ha most vele összeházasodnék, már nem változtatnám meg a nevemet."

"Soha nem változtattam meg a nevem, és nekem ez a fájdalom, függetlenül attól, hogy mások mit mondanak. Az eltérő vezetéknevek miatt gyakran csatolnom kell a házassági papírokat a jogosítványomhoz, hogy bebizonyítsam, hogy házasok vagyunk, mert az ő nevén lévő autó az enyém is. Az, hogy eltér a vezetéknevem a gyerekeimétől, szintén okoz itt-ott apróbb problémákat."

GettyImages-1310789785

Asszonynevek Magyarországon

Összesen öt változata létezik a felvett asszonyneveknek, a legtradicionálisabbak a -né toldalékkal ellátott nevek, mint a Veres Pálné - akinek születési nevét, Beniczky Hermin Karolinát csak nagyon kevesen ismerik -, ezután következik a Veres Pálné Beniczky Hermin Karolina, majd a Veresné Beniczky Hermin Karolina házasságkötés utáni névváltozat.

Ugyan a -né toldalék már egyre kisebb népszerűségnek örvend, maga a vezetéknév átvétele még most is gyakran előfordul, de még többen választják azt, hogy házasságkötés után is megtartják a leánykori nevüket. Ez az előbbi példát továbbvezetve úgy néz ki, hogy Veres Hermin Karolina helyett egyszerűen Beniczky Hermin Karolina maradt volna a magyar nőnevelés méltán híres úttörője. Sőt, 2020 óta Magyarországon már a férj is felveheti a felesége nevét, tehát elméleti síkon akár Beniczky Pálként és Beniczky Hermin Karolinaként is bekerülhettek volna a köztudatba.

A családi neveket még össze lehet kapcsolni kötőjellel is. A születendő gyermeknél sem egyértelmű, hogy csak a férfi családnevét viselheti, az apa vagy az anya vezetéknevét is felveheti, vagy kettejük összekapcsolt nevét. Számos lehetőség áll a friss házasok előtt, a legfontosabb, hogy mindkét fél akarata érvényesüljön, és olyan kompromisszumra jussanak, ami kielégítő számukra.

Esküvői szokások kvíze: tudod például, miért viselnek kéket az esküvőn?

Teszteld kvízünkben, mennyire ismered az esküvői hagyományokat és babonákat, illetve azok jelentését!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük