Összevesztél a pároddal? 4 stratégia, amely békét teremthet

Veszekedés minden kapcsolatban előfordul, és ha jól végződik, még jót is tesz a szerelemnek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden pár életében eljön az időszak, amikor felszáll a lila köd, és hirtelen láthatóvá válnak a másik hibái. Ilyenkor dől el, hogy mennyire képes a két fél összecsiszolódni és alkalmazkodni.

Az összehangolódás egyik nagyon fontos eleme a vitázás. Egy jó veszekedés során lehet igazán megismerni egymás határait és elvárásait. Ugyanakkor, ha nem vigyázol, a konfliktus mély sebeket okozhat, és akár szakításhoz is vezethet. Most itt van négy stratégia, melynek segítségével normális mederben tarthatod és az előnyötökre fordíthatod a vitát.

A füledet is használd, ne csak a szád!

Egy-egy veszekedés során biztosan veled is megesett már, hogy idegességedben beakadt a lemez, nem hallottad, hogy mit mond a másik, csak a saját véleményed érdekelt, és azt ismételgetted. Ez a legrosszabb, amit tehetsz.

Ha csak a saját szemszögedből nézed a dolgokat, és nem veszed figyelembe a másik álláspontját, az két dologhoz vezethet.

Az egyik, hogy a párod látszólag neked ad igazat, csak hogy szabaduljon a fullasztó helyzettől. A másik, hogy ő is a saját igazát hajtogatja, és csak elbeszéltek egymás mellett, ahelyett, hogy megbeszélnétek a problémát. Légy mindig nyitott, és próbáld megérteni az ő nézőpontját, így könnyebb lesz kompromisszumra jutni.

Ne vádaskodj!

A vita hevében könnyedén kicsúszhatnak olyan bántó szavak, amelyeket te magad sem gondolsz komolyan, és később megbánod őket. Inkább próbálj meg arra koncentrálni, hogy téged mi bánt, és miként éreznéd jobban magad. Így nem támadsz, csupán tájékoztatsz, tehát ő sem védekezni, csupán beszélgetni fog. Ez jó út a békéhez, ráadásul nem kell utána elszámolnod a lelkiismereteddel.

Nem a győzelem legyen a fontos!

Ne a pillanatot akard megnyerni, a célod egy olyan kompromisszum legyen, amivel helyreáll a béke, és kihúzhatod a probléma méregfogát. Nagyon rossz módszer, ha a veszekedés közepén az érvekből kifogyva a menekülést választod, és sértődve továbbállsz. Ezzel csak elmérgesíted a helyzeted, hiszen nem folytatod le, csupán elnapolod a vitát. Lehet, hogy te leszel a pillanat győztese, de ennek több a negatív, mint a pozitív vonzata. Attól, hogy szőnyeg alá söpröd a problémát, az még ott lesz és nem oldja meg helyetted senki.

Emlékezz, hogy szeretitek egymást!

Biztosan érezted már, hogy amikor egy veszekedés során tetőfokára hág a feszültség, szinte szétrobbansz az idegességtől, és tehetetlennek érzed magad a benned dúló indulatokkal szemben.

Ilyenkor jól jöhet egy pozitív gondolat, csupán emlékezz arra, hogy akivel most küzdesz, az nem más, mint a szerelmed. Előfordulhat, hogy ennek hatására hirtelen kívülről látod magad, és a harc értelmetlenné válik, a szituáció pedig röhejessé. Ha pedig nevetned kell, nyugodtan nevess, hiszen a humor a legjobb feszültségoldó. Eszetekbe juttatja, hogy mennyivel jobb együtt nevetni, mint küzdeni egymással. Rávilágíthat, hogy a probléma jelentéktelen, és lehet, hogy nem megoldani, csupán elengedni kell.

Ha pedig elcsitultak a kedélyek, egy légyott végleg elűzheti a viharfelhőket és kisimíthatja a ráncokat. Meglátod, utólag úgy fogod érezni, hogy még jól is esett ez a kis veszekedés.

Ezt is szeretjük