Még a pasik is imádják! Minden idők 10 legjobb szerelmes filmje

Ha Valentin-napi mozizást tervezel, válassz olyat, ami a párodnak is tetszik majd.

Él egy olyan igazságtalan közhely, miszerint a férfiak nem szeretik a romantikus filmeket, mert azok elsősorban nőknek készülnek, hiszen az ő szemszögükből mutatja be a film az adott párkapcsolat vagy viszony nehézségeit és problémáit. Természetes, hogy egy férfi nehezebben azonosul ezzel, mint egy nő.

De ettől még a férfiak is vágynak olyan filmekre, melyeken elérzékenyülhetnek, és, amelyek nézése közben úgy érezhetik: végre nem kell a társadalom által rájuk ruházott szerephez idomulniuk, és például meghatódhatnak. Az alábbi alkotások műfaji besorolásukat tekintve nem minden esetben romantikus filmek, viszont mindegyikben meghatározó téma a szerelem.

10.

Tim Burton & Mike Johnson - Halott menyasszony

Victor Van Dort éppen az esküvőjére készül, és a házassági fogadalomtétel gyakorlása közben véletlenül eljegyez egy halott lányt, akit egykor egy zsidó esküvőn mészároltak le - menyasszonyként.

A most már hivatalos - és halott - feleség, Victor teljes jogú hitvesének gondolva magát, zombiként tér vissza a halálból, hogy számon kérje a férfin mindazt, ami a viccnek tartott házassági eskü során elhangzott. Victor menekülni próbál a holtak világából, hogy viszontláthassa élő szerelmét,Victoriát.

9.

Colin Trevorrow - Kockázatos túra

Egy szerkesztőségi ülés alkalmával ismerkedhetsz meg a három - később négy - kiüresedett főszereplővel, akik az uborkaszezon miatt egy apróhirdetés hitelességét vizsgálandó egy kisvárosba utaznak. Nyomozni kezdenek a hirdetés feladója után, aki társat keres időutazáshoz. Eleinte nem adnak hitelt az egyébként is magának való férfi hirdetésének, viszont egyikük, Darius - a név ne tévesszen meg senkit, ő egy nő - inkognitóban közelebb kerül hozzá, és egyre mélyebb érzéseket táplál iránta.

Ezek voltak az elmúlt 10 év legjobb romantikus filmjei

Nézegess képeket!

Elolvasom

8.

Ang Lee - Túl a barátságon

Két fiatal farmer, Ennis - Heath Leadger - és Jack - Jake Gyllenhaal - egy közös munka kapcsán ismerkednek meg, mindentől távol, a hegyekben. Barátságuk ezután megszakad, és ez idő alatt mindketten családot alapítanak. Négy év múltán a Wyomingben élő Ennis képeslapot kap Jacktől, aki éppen átutazóban van, és szeretné őt látni. Mikor újra találkoznak, egy pillanat alatt világossá válik, hogy az eltelt idő csak erősítette a kettejük közötti vonzalmat. A következő években Ennis és Jack igyekeznek fenntartani titkos kapcsolatukat, de, amikor nincsenek együtt, szembekerülnek a hűség, az elkötelezettség és a bizalom örök problémáival.

7.

James Gunn - Super

Frank Darrbo - Rainn Wilson - átlagos férfi, látszólag boldogan él exdrogos feleségével, Sarah-val - Liv Tyler -, aki egyre kevésbé bírja elviselni a csak látszólag idilli életüket. A nő hamarosan elhagyja Franket Jacques - Kevin Bacon -, a drogdíler miatt, aki, úgy tűnik, mindent megad Sarah-nak, amire annak szüksége van. Frank meg akarja menteni a feleségét, aki túl azon, hogy elhagyta, újra a drogokhoz nyúl. Magára ölti Vörös Villám jelmezét, és szuperhősként próbál leszámolni Jacques-kal és bandájával.

Részlet a Super című filmből

6.

François Truffaut - Jules és Jim

Az előkelő származású, titokzatos francia asszony, Catherine két férfit, két jó barátot szeret egyszerre, és nem tud, de nem is akar választani közülük. Végül egyikük mégis feleségül veszi a nőt, és gyermekük is születik, ami a két barát kapcsolatát háborúvá alakítja. Amikor hosszú idő után újra találkoznak, különös, be nem teljesülő szerelmi sokszög alakul ki Jules, Jim és Catherine között.

5.

Sofia Coppola - Elveszett jelentés

Charlotte - Scarlett Johansson -, a fiatal, de fotós férje mellett máris unatkozó feleség és Bob - Bill Murray -, az egykor ünnepelt filmsztár, aki öregkorára már csak olcsó whiskey-k reklámjaiban játszik, egy tokiói luxusszálló bárjában futnak össze. A véletlen találkozásból hamarosan titokzatos barátság szövődik - annak ellenére, hogy mindketten házasok. Charlotte és Bob együtt fedezik fel Tokió titokzatos világát, ahol számukra csak a másik ismerős.

Billa Murray és Scarlett Johansson az Elveszett jelentésben

4.

Jean-Pierre Jeunet - Amélie csodálatos élete

Amélie mindennapjai békésen, ám egyhangúan telnek: a környékbeli bisztróban felszolgálóként dolgozik, szomszédaival jó kapcsolatot ápol - igazi kisvárosi idill. Egy nap azonban otthona egyik titkos rejtekében kis dobozra lel, mely az előző lakó emléktárgyait tartalmazza. Elhatározza, hogy visszajuttatja a dobozkát jogos tulajdonosának - és gyökeresen megváltozik az élete. A lány időnként nem kis bonyodalmat okoz segítőkészségével, ám mindeközben megismer egy különös fiatalembert is.

3.

Wes Anderson - Holdfény királyság

A Holdfény királyság 1965-ben egy New England partjainál fekvő szigeten játszódik. Sam, az ott táborozó cserkészcsapat különc tagja úgy határoz, hogy hosszú levelezés után végre elszökteti szerelmét, Suzyt, aki a sziget másik végén él, két öccsével és búskomor szüleivel. Mikor a táborvezető - Edward Norton - és a szülők - Bill Murray, Frances McDormand - észlelik a gyerekek eltűnését, a hatóságok - Bruce Willis, Tilda Swinton - bevonásával egyből a gyerekek nyomába erednek. Utóbbiak bebizonyítják, hogy még a felnőttek sem választhatják el egymástól az igazi szerelmeseket.

Jelenet a Holdfény királyságból

2.

Kevin Smith - Képtelen képregény

Két hivatásos képregényrajzoló nyugodt mindennapjaiba alapos felfordulást hoz Alyssa - Joey Lauren Adams -, a lehengerlő személyiségű, leszbikus punkzenész. Holden - Ben Affleck - tudja, hogy semmi esélye a lánynál, ám akarata ellenére mégis beleszeret. Banky - Jason Lee - nem nézi jó szemmel az alakuló viszonyt, ráadásul Alyssa megjelenésével párhuzamosan Holden egyre motiválatlanabbá válik a munkájában, és ezért lányt okolja. Egyiküket sem hagyja hát hidegen Alyssa, a kérdés pedig a következő: min változtat az, amikor fény derül a lány sötét múltjára?

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1.

Woody Allen - Annie Hall

A főszereplő, Alvy Singer - Woody Allen - a film elején elmondja, hogy sohasem lenne a tagja egy olyan klubnak, ahová felvennék őt. Valahogy így van a szerelemmel is. Alvy és Annie - Dianne Keaton - története a szakításukkal kezdődik, és innentől csapong az idősíkok között. A jelenetek nem feltétlenül következnek egymásból, a sztoriban az egyetlen összetartó szál Alvy és Annie viszonya. A film az utánozhatatlan Woody Allen-i humorral mutatja be egy párkapcsolat minden nyűgét és szépségét: az első együttléttől a közös kiránduláson át az első családlátogatásig, körüljárva a hűség, az elvárás és a házasság témákat.

Ezt is szeretjük