Honnan tudod biztosan, hogy szerelmes vagy? A szakértő elárulja

A szerelem más módon jelenik meg a kultúrákban és társadalmakban. Így tudhatod meg, mit érzel.

A hivatalos definíció szerint a szerelem olyan mély és erős érzés, amely által szorosabban kötődünk a másik félhez, mint ha csak csupán szeretetet éreznénk iránta. A fogalmat a különböző kultúrákban és társadalmi közegekben eltérő módokon határozták meg, arról nem beszélve, hogy minden ember más, így mindannyian kicsit másképp éljük meg ezt az állapotot.

Ennek fényében nem csoda, ha adott esetben bizonytalan vagy abban, valójában mit is érzel. Az alábbiakban a szerelem több megközelítését mutatjuk be, ám még mielőtt végképp összezavarodnál, a szakértő segít abban, hogy tisztába jöhess önmagaddal.

Az ego meghaladása vagy a partnerek váltogatása?

A szerelem, mint a fentiekből is kitűnik, nehezen megfogható dolog, ennek ellenére gondolkodók, vallási vezetők és tudósok egyaránt megpróbálkoztak a definiálásával.

Nincs vágy a birtoklásra

Eckhart Tolle, az ismert spirituális tanító szerint a szerelem valójában az ego meghaladását jelenti. Mint írja, az ego számára a szeretet és az akarás egy és ugyanaz. Az ego kiszemel valakit, és különlegessé teszi - ám tulajdonképpen csak használja őt, hogy elfedje a saját elégedetlenség, haragját és gyűlöletét. A valódi szeretetben - és így a szerelemben - nincs akarás, nincsen vágy a birtoklásra vagy a másik megváltoztatására.

Tárgya állandóan változhat

Osho olyasféle érzésként írta le a szerelmet, ami nem kapcsolatban, hanem kapcsolódásban tart, mindenféle kötelezettség nélkül - azaz korlátlanul áramolhat, ám tárgya mindig más és más személy lehet. A meglehetősen vegyes megítélésű indiai misztikus a kapcsolatot egyfajta berögzült és lehúzó állapotnak, tulajdonképpen a rabszolgaság szofisztikáltabb válfajának tartotta. "Tegnap szerelmes voltam beléd. De az tegnap volt!" - hangoztatta állítólag.

A tudományos álláspont

A jóval realistább tudományos magyarázat szerint a szerelem csupán kémiai és biológiai folyamatok összessége, amely a fajfenntartást szolgálja. Három szakaszra osztható az alapján, hogy éppen milyen vegyi anyagok fejtik ki hatásukat.

Az első szakaszban jelentkező vágyat a szervezet fokozott ösztrogén- és tesztoszterontermelése generálja. A második szakaszban kialakuló vonzalom a dopaminnak és a noradrenalinnak vagy adrenalinnak köszönhető - nem mellékesen ezek felelősek a szerelem jellegzetes tüneteként számon tartott izzadó tenyérért, az emelkedő vérnyomásért és a magasabb pulzusszámért. Meghatározó szerepet játszik továbbá a boldogsághormonként is emlegetett szerotonin, amely ténylegesen a szerelem érzését kelti. A harmadik szakaszban a fentieket - legalábbis részben - a ragaszkodás váltja fel, ami a vazopresszin érdeme - ez biztosítja ugyanis a hosszú távú kötődést.

A költők is mind másképp látják

A szerelem természetesen a költészetnek is állandó témája volt, az ókortól napjainkig. A görögök egyenesen az istenektől eredeztették ezt a semmihez sem fogható állapotot, ám nem jutalomnak, hanem valamilyen korábbi vétkükért rájuk szabott büntetésnek tekintették.

"Kalapácsával Erós tüzesre vert gorombán, s belemártotta szivem a jéghideg patakba" - írta Anakreón. Az ókori Rómában az előre elrendezett házasság volt elterjedt, így a szerelmes versek nem túl meglepő módon általában nem a legális társhoz, hanem a balkézről való szeretőhöz szóltak.

A középkor költészete éppúgy felöleli az elérhetetlen - már-már éteri magaslatba emelt - hölgyekhez írt, ám a szerelmet és a házasságot ellentétbe állító és esetenként némi vaskosságot sem nélkülöző trubadúrdalokat, mint Petrarca vagy Shakespeare örökérvényű szonettjeit.

Az időben előrehaladva a bőség mind inkább zavarba ejtő: Shelley, Goethe, Elizabeth Barrett-Browning, Jeszenyin és még sokan, akiket helyszűke miatt nem tudunk felsorolni, a mai napig beszélnek helyettünk, ide kattintva pedig magyar költőktől találsz csodálatos verseket, amelyeket el is küldhetsz a kedvesnek, vagy posztolhatod a falára.

A hazai kortársak közül ugyancsak szubjektív szempontok alapján megemlítenénk Simon Mártont, a mind inkább elterjedő slam poetry egyik meghatározó alakját, tőle is a Hajnalirész című alkotást. A technika pedig a klasszikus szerelemgyilkosok mellé mára kitermelte a számítógépet, és az attól függő férfiakat - jobb sorsa érdemes társaikat Kiss Judit Ágnes és Szabó T. Anna is megszólaltatta egy-egy versben.

Honnan tudod, hogy szerelmes vagy?

"Már megint csak őrája gondolok, már megint csak akarok egy jó nagyot" - hangzott egykor az A. E. Bizottság Már megint itt van a szerelem című, ma már szinte klasszikusnak számító dala. Természetesen ez a fajta késztetés is velejárója a szerelemnek, de ha tisztába szeretnél jönni azzal, hogy valójában mi is zajlik benned, támpontot jelentenek az alábbi jegyek, melyeket Helen Fischer, a Rutgers Egyetem antropológusa és számos más szakember is meghatározónak tekint.

Személyiségének egésze érdekel

Az intenzív testi vágy mellett érdekel az is, hogy a másik miként gondolkodik és érez? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel eltalált Ámor nyila, hiszen a szerelemnek nem csupán a fizikai vetülete van - bár természetesen az sem elhanyagolható.

A hibáit is szereted

Kiszemelted egy-egy külső vagy belső jellemzője, vagy tulajdonságainak összessége ragadott meg - köztük esetleg olyanok is, amelyekkel alapértelmezésben nem vagy kibékülve, ám az ő esetében még ezek is vonzóak? Akkor bizony megintcsak szerelemről, nem pedig pillanatnyi fellángolásról lehet szó.

Fantáziálás - nem csak arról

Érdemes megfigyelned az is, hogy mennyit fantáziálsz az illetőről. Kutatások szerint ugyanis akkor tekinthető komolynak a helyzet, ha az ember összes gondolatainak legalább 40%-a irányul szerelme tárgyára - feltéve, hogy ezen gondolatok nem kizárólag szexuális töltetűek, hanem a másik ember különféle személyiségvonásai, megnyilvánulásai, általában az élete körül forognak.

Nemesedik a lélek

Gondold végig továbbá, hogy változtál, illetve változol-e, és ha igen, milyen irányba. Az igaz szerelem ugyanis a legtöbbet hozza ki az emberből, hiszen az minden tekintetben méltóvá akar válni szerelme tárgyához - mindeközben pedig akarva-akaratlanul nemesedik a lélek. Ha valóban szerelmes vagy, te magad válsz a jósággá, a szépséggé, végső soron a szeretetté és a szerelemmé.

Ezt is szeretjük