6 szokás, ami jelentősen növeli a válás esélyét a szakértők szerint - Nem szabad mindig a rossz emlékekre fókuszálni

A párkapcsolati terapeuta szerint a következő szokások hamar váláshoz vezetnek. Érdemes őket kerülni.

par problema cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy egy házasság hosszú távon is igazán jól működjön, mindkét fél részéről odafigyelésre, energiabefektetésre van szükség. Néhány dologra tudatosan ügyelni kell a pár tagjainak, hogy elkerüljék az eltávolodást, a konfliktusok elmélyülését és a válást.

Vannak szokások, melyek hajlamosak alattomosan tönkretenni a kapcsolatokat, és megnövelik a szakítás esélyét: ezeket gyűjtötte össze Elizabeth Earnshaw párkapcsolati terapeuta John Gottmann pszichológus kutatásai alapján, aki hat éven belül elvált párokat vizsgált.

Szokások, amik növelik a válás esélyét

Rossz emlékekre fókuszálás

A boldog szerelmesek a jó élményekről nosztalgiáznak, megosztják egymással kedvenc emlékeiket a nyaralásokról, a megismerkedésükről, és elmondják, mit hiányolnak éppen a viszonyukból. A boldogtalan párok azonban sokkal több időt töltenek azzal, hogy a rossz emlékekre fókuszálnak, és ezeket emlegetik fel. Gondolataikban és beszélgetéseikben egyaránt a negativitásra koncentrálnak, mindez viszont igen káros a kapcsolatra. Akármilyen rossz dolgok is történnek, igyekezni kell a múlt és a jelen pozitív részeit is kiemelni.

Durva beszélgetésindítások

A szakértő szerint a beszélgetések első három perce előre jelzi, hogyan is fognak végződni. Ha finom, kedves az indítás, akkor valószínűleg pozitív lesz a kimenetel, de ha durván, keményen kezdődik, a lezárás is jó eséllyel negatív marad. Ha a felekre jellemző az utóbbi, az komoly károkat tehet a viszonyban hosszú távon. Jellemző ilyenkor, hogy a „mi” helyett „te” szerepel a mondatokban, és a „mindig”, valamint a „soha” általánosítások is gyakoriak a vádaskodás, hibáztatás mellett. A rossz indítások esetében az is sokszor előfordul, hogy az illető múltbéli hibákat emleget fel, vagy fenyegető hangnemet alkalmaz.

A vitákat nem lehet, és nem is kell kerülni, a fenti, negatív beszélgetésindításokat azonban érdemes. Azoknál ugyanis sokkal többször fordul elő, akiknek válással végződik a házasságuk. Fontos odafigyelni az egészséges kommunikációra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az „apokalipszis négy lovasának” alkalmazása

John Gottman kutatásai során meghatározott négy dolgot, szokást, amelyeket az „apokalipszis négy lovasának” nevezett el a kapcsolatokban. Ezek közé tartozik a kritizálás, a védekezés, amikor az ember minden problémát hárít és tagad, a megvetés, amely a lekicsinylő, lenéző viselkedést foglalja leginkább magában, valamint az elzárkózás, amely során az egyik fél visszahúzódik, kihúzza magát a beszélgetésekből, és láthatatlan falat húz kettejük közé. Amennyiben ezek jelen vannak egy viszonyban, jócskán megnövekszik a szakítás esélye.

Testbeszédproblémák

A testbeszéd a szakértő szerint rendkívül sokat számít egy kapcsolatban, a partner ugyanis állandóan figyeli a másik mozdulatait, hogy megtudja, biztonságban van-e mellette, szereti-e a társa. A zárkózott, fenyegető testbeszédet alkalmazó párok viszonya konfliktusokra épül, ez pedig borzasztóan káros.

A problémák, viták megoldásának hiánya

Teljesen természetes, hogy a párok időnként összevesznek, egy egészséges, boldog kapcsolatban azonban a felek képesek is helyrehozni a problémákat, valamint elfogadják egymás kezdeményezéseit a békülés iránt. A válás felé tartó párok viszont sokkal kevesebbszer kísérlik meg megoldani a gondokat, kibékíteni társukat, ha pedig mégis megteszik, partnerük gyakran nem fogadja el, elutasítja azt. Például, ha az egyikük megkérdezi, kezdhetnék-e elölről a beszélgetést, mert úgy érzi, rossz irányba halad, és nem akar veszekedni, akkor a másik jó esetben helyesel, és nyit felé, rossz esetben viszont elutasítással reagál.

Engedik elhatalmasodni a konfliktusokat

Amikor egy pár életében egyre több a probléma, a konfliktusok átveszik az uralmat. Az állandó veszekedések, nézeteltérések és feszültség miatt testük egyre több stresszhormont termel, ami nemcsak szervezetüket, hanem kapcsolatukat is „elárasztja”. Ilyenkor megváltozik a kommunikációjuk és a viselkedésük, általában támadnak, menekülnek vagy épp teljesen lefagynak beszélgetéseik során. Ha azonban szünetekkel, önmaguk megnyugtatásával tudatosan igyekeznek a jelenséget semlegesíteni, feloldani, akkor kevesebb rá az esély, hogy elhatalmasodnak felettük a konfliktusok, és tönkreteszik a szerelmüket.

A boldog párok szokásai

A szakértők régóta keresik, mi lehet az örökké tartó, boldog kapcsolat kulcsa. Számos olyan felmérés született a témában, amelyek segítséget nyújthatnak a pároknak abban, hogy mire érdemes odafigyelniük. Az Exeteri Egyetem egy évtizeden át tartó vizsgálata arra világított rá, hogy vannak olyan szokások, amik hozzájárulnak a hosszan tartó szerelemhez.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük