Egy dolog, amit szinte minden pár csinál, pedig nagyon káros a szerelemre

A kutatásból megtudhatod

Tudunk változtatni rajta, ha akarunk!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember azt gondolná, hogy minél többet üzenget a partnerének a nap folyamán, annál közelebb kerül hozzá, és hogy ez a kapcsolatra is jó hatással van. Érezted már furcsán magad attól, hogy eltelik pár óra, és abbamarad a kommunikáció? Volt már rossz érzésed azért, mert a párod aznap nem küldött elég üzenetet?

Egy kutatás szerint minden nemnél és korosztálynál máshogyan kezelik az sms-eket. A férfiak és a nők más időközönként várják az üzenetet partnerüktől, és más az a mennyiség is, amitől boldognak érzik magukat. A nők ugyanis az üzenetekkel a kapcsolat stabilitását is összekötik.

A kutatásról

A kutatást a Journal of Couple and Relationship Therapyban publikálták. Az üzenetküldési szokásokat és a kapcsolati elégedettséget vizsgálták 276 fiatal - 18-25 év - felnőtt között. A kommunikációs szokásaikról kérdezték őket, és hogy mennyire boldogok a kapcsolataikban. Minden alanyt megkérdeztek arról is, milyen gyakran küldenek a partnerüknek sms-t. A megkérdezettek fele házas, vagy jegyességben volt már partnerével. Egy-két olyan kérdést is feltettek nekik, mint például hányszor gondoltak már arra, mennyire érzik, hogy partnerük elég figyelmet fordít rájuk.

Az eredmények

A férfiak és a nők teljesen máshogy használják az üzeneteket a kommunikációra. Mindkét nemnél láthatóvá vált, hogy sokkal jobban ki tudják fejezni az érzelmeiket, ha összekötve érzik magukat a partnerrel. De a többi dologgal kapcsolatban erősen elválik a két nem. A nők kapcsán egyértelműen kimutatható az összefüggés, hogy annyi üzenetet küldtek a nap folyamán, ahány százalékban bíznak a kapcsolatuk stabilitásában.

A férfiak viszont kevésbé küldözgetnek üzeneteket, ha stabilnak érzik kapcsolatukat. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nők sokkal inkább vágynak arra, hogy meg tudják osztani ilyen formában is érzelmeiket, vagy hogy komolyabb beszélgetéseket folytassanak napközben. Viszont azok az alanyok, akik ezt a konfliktuskezelést választják, kimutatottan sokkal kevésbé boldogok partnerükkel.

Ez a fickó kell a nőknek a Tinderen: te ráböknél, hogy tetszik?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mi a megoldás?

Természetesen azt senki nem mondhatja a férfiaknak, hogy küldjenek több üzenetet a nap folyamán, mert a nők ebben mérik a kapcsolatuk erősségét. Az is érdekes kérdéseket vet fel, miért azok a férfiak küldözgetnek egész nap üzeneteket a partnernek, akik kevésbé elégedettek.

Természetesen nem az a megoldás, hogy egyáltalán ne üzengessenek a párok egymásnak, inkább csak szemtől szemben kellene minden fontos témát megbeszélni. A nőknek pedig figyelniük kell arra, hogy ne az üzenetekből vonjanak le messzemenő következtetéseket, hiszen a kutatásból is látható, hogy a férfiaknak nem ez jelenti a biztonságot a kapcsolatban, ha egész nap üzengetnek. És amennyiben mindkét fél közeledik egy kicsit a másikhoz, biztosan lesz egy olyan pont, ami egyformán kielégítő.

Ezt is szeretjük