A legtöbben rosszul választanak ajándékot a pszichológusok szerint - Elárulták, hogy találd meg a tökéleteset
A szakértők elárultak néhány hasznos tippet, amivel megtalálhatod a legjobb ajándékokat. Egyszerű dolgokra kell csak figyelned hozzá.

ajandekozas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindjárt itt a december, sőt, vészesen közeleg a karácsony is, így, ha nem akarod az utolsó pillanatra hagyni a vásárlókörutat, lassan ideje nekiállni beszerezni az ajándékokat.

Mindig nagy feladat kiválasztani a legjobbakat, és sajnos a szakértők szerint a legtöbben nem is olyan jók ebben. Sőt, úgy gondolják, az emberek nagy része rosszul csinálja, ezért adtak néhány tippet ahhoz, hogyan találd meg a tökéletes meglepetéseket.

Ne a saját véleményedre hallgass!

Elizabeth Dunn pszichológus szerint az ajándékozás nagyjából egyenlő a gondolatolvasással, ez pedig, valljuk be, nem sokaknak megy igazán. A legtöbben úgy kezdenek gondolkodni, hogy ők minek örülnének, ők mit gondolnak a kiválasztott ajándékról, ez pedig szinte mindig tévútra vezet. Dan Ariely viselkedéskutató is egyetért ezzel: úgy véli, meg kell tanulni más szemszögéből nézni a helyzetet, új perspektívákat felfedezni, más helyett gondolkodni, ez ugyanis a kulcs hozzá. Véleményét pedig számos kutatás alátámasztja. Mielőtt megvennéd, végig kell gondolnod, mit szeret a másik, mit szólna a kiszemelt meglepihez, és azt is, hogy valóban örülne-e neki, hasznos-e számára.

Járd körbe a témát!

Bár egyszerűbb berohanni egy vásárlási utalványért, sokkal hatásosabb, ha személyesebb dolgot adsz karácsonyra. Kérdezősködj körbe az illető családtagjainál, barátainál, hogy mit szeret, mi érdekli, vagy találj egy hozzá hasonló személyt az ismeretségi körödben, és kérdezd meg, ő minek örülne. Így kapsz majd néhány kezdő ötletet, melyeket később alaposabban kidolgozhatsz, továbbgondolhatsz.

Ha pedig gyermeknek vásárolsz, mindenképpen tudd meg, a szülei mit vesznek neki, és mit javasolnak számodra, nehogy ugyanazt kapja az apróság, vagy csalódást okozzon számára a kibontott csomag.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erre emlékezz vissza!

Honey Langcaster-James pszichológus azt tanácsolja mindenkinek, akinek nincs jó ötlete, hogy idézzen vissza néhány szép emléket akkor, ha közeli családtagnak keres ajándékot. Mit csináltatok, amikor a legboldogabb perceiteket töltöttétek együtt? Mikor, hol találkoztatok először? Partner esetén hol volt az első randevútok? Milyen volt a legintimebb pillanat, amit együtt töltöttetek?

Ha ezekre a kérdésekre megtalálod a választ, akkor a szakértő szerint az ajándék alapja is megvan. Keress valami olyat, ami visszaidézi ezeket a perceket, ami hasonlóan örömteli érzéssel tölti el, és ami emlékezteti a közös pillanataitokra.

Ami mindig beválik

A szakértők szerint még a legelfoglaltabb embereknek is jó, ha időt és élményt adsz. Az elfoglalt anyukának fizess ki egy bébiszittert egy egész napra, és vegyél neki kényeztető spa-napot. Ez szintén beválik a mindig dolgozó nőknél és férfiaknál, hiszen, ha már megvan az a bizonyos utalvány, úgyis fel fogják használni, tehát rákényszerülnek egy kis pihenésre, amiért nagyon hálásak lesznek.

Szintén telitalálat lehet egy közös program, mivel erőteljesen javítja az emberi kapcsolatokat, erősíti a barátságokat és a felek közötti kötődést. Ezt pedig a Torontói Egyetem kutatása is alátámasztotta. Ezek ugyanis nagyobb örömet, erőteljesebb érzelmi reakciót váltanak ki az emberekből, mint a tárgyi meglepetések.

A legrosszabb ajándékok

A következő ajándékok elrettentő példaként szolgálnak, hiszen nélkülöznek mindennemű kreativitást, és a személyesség szikrája is hiányzik belőlük. Ezeket sose válaszd.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük