Furcsa lett a Time magazin címlapja: csak a karját merte megmutatni a nő
Az Év emberét bemutató címlap idén rendhagyó lett a magazinnál: egy olyan fontos részletet rejtettek el rajta, amit először kevesen vettek csak észre.

time cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Time magazin 1927 óta minden évben megválasztja az Év emberét. A megtisztelő titulus elnyerője olyan személyek közül kerül ki, akik a legtöbbet szerepeltek a hírekben, a leginkább befolyásolták az emberek életét, tehát, akik megtestesítik azt az ügyet, ami fontos volt az adott év során. Rengeteg ismert ember került már a címlapra, tavaly például Amerika elnöke, Donald Trump szerepelt a magazin borítóján. Idén viszont egy egészen különleges címoldallal álltak elő: nem egy embert, hanem egy egész mozgalmat szerepeltettek rajta, méghozzá egy rejtett utalással.

Az elmúlt időszakban kirobbant szexuális zaklatási botrányok után Alyssa Milano színésznő szólította fel a hírességek közül először az embereket arra, hogy a #metoo hashtag segítségével osszák meg saját történetüket az interneten. Magát a mozgalmat egyébként egy évtizede Tarana Burke aktivista alapította, de a színésznő hívta rá fel az egész világ figyelmét. Azóta több millióan jelezték ezzel, hogy ők is az áldozatok közé tartoznak, a hashtag pedig a zaklatás ellen fellépő társadalmi mozgalom felszámolásának jelképévé vált. A Time magazin ezért nem mást, mint ezt a mozgalmat választotta az „Év emberének”, és a címlapon „Silence Breakers” néven olyan nőket jelentettek meg, akik megtörték a csendet, a hallgatást, és a kampány meghatározó személyiségei voltak.

Kinek a karja szerepel a Time címlapján?

A borítón azonban sokan azonnal kiszúrták, hogy van valaki, aki nem szerepel teljes egészében, hanem csak a karja látszik a képen. Rögtön elindultak a viccelődések, hogy kínos bakit vétett a magazin, de ez a feltételezés a közelében sem jár az igazságnak.

A Time főszerkesztője, Edward Felsenthal elmondta egy nyilatkozatában, hogy a fotó jobb oldalán ülő nőnek azért csak a keze látszik a borítón, mert azokat az áldozatokat szimbolizálja, akik nem mernek előállni a saját történetükkel, és nem merik felvállalni az arcukat mások előtt, mert félnek a következményektől.

- A csendet megtörő emberek elindították a visszautasítás forradalmát, kollektív haragjuk pedig azonnali, sokkoló hatásokat és eredményeket váltott ki: majdnem mindennap újabb és újabb vezetőket rúgnak ki. Sok esetben még büntetőjogi perek is indultak - nyilatkozta Felsenthal. A címlap rendkívül erős pozitív visszhangot kapott, az internetezők dicsérő kommentjei elárasztották a közösségi oldalakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A legtöbben sajnos az a kar vagyunk. Nagyon szimbolikus, és igen fontos a jelenléte a képen. Köszönöm ezeknek a nőknek, hogy hallatták a hangjukat, mert a legtöbben nem merik - írta egy hozzászóló a Twitterre, és rengetegen osztották a véleményét. Sokan lenyűgözőnek, inspirálónak nevezték a borítót, és megköszönték a magazinnak, hogy kiáll az áldozatok mellett. A rengeteg visszajelzés után egyébként Edward Felsenthal azt is elárulta, pontosan kinek a karja is van a képen.

- A képen csak részben látszó nő egy közép-amerikai kórházi dolgozó, akivel beszélgettünk, de úgy érezte, nem állhat elő a történetével, mert ezzel kockáztatta volna a megélhetését - nyilatkozta a főszerkesztő.

- Nehéz 147 nőt hazugnak hívni. Nem lehetünk mind őrültek. Nem lehetünk mind könnyűvérűek - mondta Adama Iwu.

Ők szerepelnek még a címlapon

És, hogy a nevét nem vállaló nő mellett pontosan kik is azok, akik láthatók még a magazin borítóján? Ashley Judd, amerikai színésznő, aki 29 évesen lett Harvey Weinstein áldozata, Taylor Swift énekesnő, akit az ismert DJ, David Mueller zaklatott, Susan Fowler szoftvermérnök és író, aki az Uber szexizmusáról tálalt ki, valamint Adama Iwu, a We Said Enough nevű csoport alapítója. Van azonban még egy nő, aki Isabel Pascual álnéven szerepel a címlapon, és a mezőgazdaságban dolgozó munkatársai hangját szerette volna képviselni.

Radio DJ David Mueller groped Taylor Swift during a photo op in 2013. She reported him to his radio station, KYGO, and he was terminated. He said her accusations were false and sued Swift. She countersued for $1 and won. "When I testified, I had already had to watch this man’s attorney bully, badger and harass my team, including my mother … I was angry. In that moment, I decided to forgo any courtroom formalities and just answer the questions the way it happened. This man hadn’t considered any formalities when he assaulted me … Why should I be polite? I’m told it was the most amount of times the word ass has ever been said in Colorado federal court." (Mueller’s lawyer did not respond to multiple requests for comment.) @taylorswift is among the Silence Breakers, TIME's Person of the Year. Read the full story on TIME.com. Photograph by Billy & Hells for TIME. #TIMEPOY

TIME (@time) által megosztott bejegyzés,

- Senkinek nem szabadna azért hibáztatnia, mert 15 percet, 15 napot vagy 15 évet vártál azzal, hogy bevalld a szexuális erőszakot vagy zaklatást - nyilatkozta Taylor Swift. A magazin pedig azt reméli, hogy a formabontó és rendhagyó címlappal még inkább felhívhatják a figyelmet a szexuális zaklatásokra, és segíthetik ezek visszaszorítását, erőt adhatnak az áldozatoknak a fellépéshez, és biztosíthatják őket arról, hogy rengetegen az ő oldalukon állnak.

Ezt is szeretjük