Ez a különbség az intim és a személyes zóna között: egy kapcsolat szorosságáról is árulkodik a testbeszéd
A személyes zóna távolságát fontos tiszteletben tartani.

GettyImages-1301448265 (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A testbeszéd valójában többet árulhat el az emberről, mint szavai. Érdemes tisztában lenni néhány általános igazsággal, így könnyebben megfejtheted embertársaidat. Felismerhető, ha valaki őszinte, vagy ha át akar verni, hátsó szándékai vannak.

Érdekes módon vannak univerzális jelek, és olyanok, amelyek eltérőek különböző országokban, így az utazás szerelmeseinek érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az adott nemzetnek mi a testbeszédkultúrája.

Intim és személyes zónák

Minden embernek megvan a maga zónája, és ezek közt is többfélét különböztetünk meg. Az egyén személyes zónája attól is függ, mi a népsűrűsége annak a helynek, ahol felnőtt. Ily módon például, aki falun vagy kisvárosban nőtt fel, általánosságban távolabb vannak személyes zónájának határai, mint a fővárosban felnőttek. Kulturális különbségek is meghatározóak ebben, például a zsúfolt Japánban sokkal kisebbek a zónatávolságok.  

GettyImages-1225816925
Fotó: Boy_Anupong / Getty Images Hungary

A zónák távolságai

Az intim zóna az a testtől számított legkisebb távolság, ami a legérzékenyebben érinthet, és amibe szívesen csak a hozzá közel állókat engedi be az ember. Ezen belül 15 centiméterig terjed a szoros intim zóna.

A személyes zóna körülbelül 45-120 centiméter között található az emberi testtől számítva. Nagyjából ez az a távolság, amely elválasztja az embert másoktól a mindennapi tevékenységek során, a munkahelyen vagy akár egy baráti összejövetelen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A következő a társadalmi zóna, ami 120-360 centiméter között található. Tehát például, mikor elmegy két ember egymás mellett az utcán, vagy távolabb ül valaki a villamoson, esetleg egy hivatalban ügyet intézel, ez a távolság van közted és mások között.

A nyilvános zóna 360 centiméter fölött van: ez az a távolság, amely a legmegfelelőbb, ha egy embercsoporthoz beszélsz, például egy tárgyaláson lehet ilyen a távolság egyes szereplők között.

A kapcsolat szorosságáról, az interakció személyességéről is árulkodhatnak tehát ezek a távolságok: az intim zóna átlépése közeli ismeretség esetén például természetes lehet, míg idegenekből inkább negatív érzést vált ki, nem csoda, hogy a testbeszéd-szakértők megismerkedésnél pár lépés távolságot javasolnak. A megtartott távolságok ezért sokat mesélhetnek a két ember közt fennálló viszony minőségéről is.

Kvíz a testbeszédről

Kvízünkben letesztelheted, hogy jól értelmezed-e mások testbeszédét. Vajon tudod, melyik mozdulat mit jelent?

(Képek forrása: Getty Images.)
Ezt is szeretjük