Félsz segítséget kérni, nem tudsz nemet mondani? 4 szokás, amit felejts el, ha kiegyensúlyozott életre vágysz
A következő szokások sokakra jellemzőek, pedig ellehetetlenítik a boldog, kiegyensúlyozott életet.

no-szomoru
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyos szokásokat bár nem tartanak kifejezetten rossznak, mégis megnehezítik az emberek mindennapjait, vagy akár a karrierbeli fejlődést is. Vannak olyanok, amelyek főleg a maximalista, teljesítményközpontú vagy alacsony önbizalommal rendelkezőkre jellemzőek, és felerősítik a szorongást.

Ha nyugodt, sikeres és kiegyensúlyozott életre vágysz, a következőket mindenképpen felejtsd el: nem csak hátráltatnak a céljaid elérésében, de fokozzák a stresszt és az aggodalmaskodást.

Félelem a segítségkéréstől

A maximalista emberek nagyon nehezen kérnek segítséget, hiszen ehhez egy kicsit át kell adniuk az irányítást, le kell mondaniuk arról, hogy mindent ők oldjanak meg egyedül, és egyébként sem szeretnek szívességért folyamodni másokhoz. Ezzel azonban még nagyobb terhet rónak magukra, ami még erősebb szorongást eredményez, és egy idő után összeroppanhatnak a nyomás alatt.

szomoru no
Fotó: Rawpixel / Getty Images Hungary

A legjobb, ha mindenki tudatosítja magában, hogy nem létezik olyan, akinek soha ne lenne szüksége segítségre, és ez egyáltalán nem a gyengeség jele. Fontos meghúzni az egészséges határokat, felismerni azt, hogy ki mire képes egyedül, és felvállalni azt, hogy néha sokkal jobb, ha többen oldanak meg egy adott feladatot, problémát.

Nem a jelenben élni

A mindfulness manapság egy divatos fogalom, de valóban érdemes vele mélyebben is foglalkozni. Ha az ember nem éli meg igazán az adott pillanatot, hanem mindig a múlton vagy a jövőn rágódik, az eredmény csak még erősebb szorongás lesz. Próbálj tudatosan gátat szabni az aggodalmaknak, és a problémákon agyalást szűkítsd le a nap bizonyos időszakára. Ezenkívül inkább arra figyelj, ami éppen történik veled, és próbálj kihasználni, kiélvezni és megtapasztalni minden percet. Sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel, ha leszámolsz a felesleges aggódással.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor a sikerektől függ az ember értéke

Rengetegen vélik úgy, hogy emberi értékeiket csupán a sikereik és a karrierjük határozza meg. Ez azt eredményezi, hogy folyamatosan szoronganak azon, hogy meg tudják-e valósítani céljaikat, miközben sokszor másoknál alacsonyabb rendűnek tekintik önmagukat. Az önértékelést sikerhez kötik, tehát szintje sosem lesz stabil, hanem a teljesítménytől függően állandóan ingadozik, mindez pedig folytonos elégedetlenséghez, belső küzdelemhez vezet. Mindenkinek tudatosítania kell magában, hogy nem a munkája vagy az anyagi helyzete határozza meg azt, hogy mennyire értékes.

Nem tudni nemet mondani

A megbízható, jól teljesítő embereket sokan keresik meg kérésekkel, hiszen tudják, hogy jó kezekben lesz a rájuk bízott teendő. Sokan közülük még akkor is képtelenek nemet mondani ezekre, amikor úgy érzik, egy csepp energiájuk és szabadidejük sem maradt. Nem akarnak csalódást okozni, megbántani másokat, és saját bűntudatukkal sem tudnak megküzdeni. Így egyre nagyobb és egyre több feladatot, felelősséget vesznek magukra, melyek súlya alatt könnyen kikészülhetnek. Ezért is annyira fontos, hogy mindig csak annyi feladatot vállalj, amennyit valójában bírsz, és légy tekintettel testi-lelki egészségedre, kiegyensúlyozottságodra. Egyáltalán nem baj, ha meghúzod a határokat, és visszautasítod azokat a kéréseket, melyeket már úgy érzed, nem vagy képes teljesíteni. Tudd, hogy mindig van választásod!

A magas érzelmi intelligenciájú párok szokásai

Egy kutatás kimutatta, hogy azok a párok, akiknél a felek magasabb EQ-szinttel rendelkeznek, általában elégedettebbek a viszonyukkal. Az is elmondható a szakértők szerint, hogy akkor működnek a legjobban a hosszú távú kapcsolatok, ha a felek érzelmiintelligencia-szintje között nincsen túl nagy eltérés. De honnan ismerhetőek fel a magas EQ-val rendelkező párok? A következő szokások erről árulkodnak.

Ezt is szeretjük