18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mitől válik szexmentessé egy kapcsolat? Ez a 6 leggyakoribb oka a pszichológusok szerint

A szakértők elmondták, milyen tényezők teszik tönkre a legtöbbször a szexuális életet, és azt is, hogy mit lehet tenni ellenük.

par problema cover

A házasságok, hosszú távú kapcsolatok során gyakoriak a hullámvölgyek. Minden pár átesik jobb és rosszabb időszakokon, veszekedéseken, és az is előfordul, hogy néha-néha kicsit eltávolodnak egymástól. És természetesen a szex terén is előfordulhatnak hasonló változások.

Az teljesen normálisnak számít, ha a kezdetekhez képest idővel csökken az együttlétek száma, azonban, ha drasztikusan kevesebb lesz a szeretkezés, vagy teljesen eltűnik, akkor azt nem szabad annyiban hagyni. Komoly problémákat jelezhet, és általában meggátolja azt, hogy a felek boldogok, elégedettek legyenek, illetve eltávolodást, intimitási gondokat is okoz. Később pedig szakításhoz, váláshoz vezethet. De milyen okok állhatnak a szexmentes kapcsolatok kialakulása mögött, mit érdemes átgondolni ilyenkor, és min érdemes változtatni? A szakértők szerint a következők eredményezik a leggyakrabban a problémát.

Az állandó kritizálás káros hatásai

John Gottman párkapcsolati szakértő kutatásai szerint a túl sok és helytelenül megfogalmazott kritika nemcsak a válások, de a szexuális élet megromlásának egyik legfőbb oka is. A felek ugyanis ezzel megsértik, bántják egymást, és olyan áttörhetetlen falat vonnak fel maguk közé, ami tönkreteszi az intimitást, és állandó haragot generál. Egy kapcsolatnak az elfogadáson és a kedvességen, törődésen kellene alapulnia, mert a szex egy olyan kényes dolog, amin a legapróbb problémák is nyomot hagynak.

A kéréseket, gondokat ezért óvatosan, empátiával és higgadtan kell elmondani, úgy, hogy a pár tagjai ne bántsák meg egymást. Ha pedig már túl sokszor történt ilyen a múltban, át kell beszélni, mi okozott fájdalmat, bocsánatot kérni, és megbocsátani egymásnak, mert ez feloldhatja a dühöt és a neheztelést.

A beszélgetés hiánya

Shannon Chavez szexterapeuta szerint sok pár képtelen beszélni az intim témákról, nem merik elmondani a másiknak, hogy mire vágynak, mi okozza nekik a legerősebb gyönyört, vagy mit szeretnének másképp csinálni. Ennek hiányában viszont könnyen unalmassá, egyhangúvá válik a szex, sőt, sokszor a felek csalódnak is, mivel nem teljesülnek a vágyaik. Később így ritkulhatnak, vagy teljesen megszűnhetnek az együttlétek. Ezért is fontos megvitatni minden kívánságot, problémát nyíltan és őszintén: így megelőzhető, hogy szexmentessé váljon a viszony.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sok stressz tönkreteszi a szexet

Az emberek nagy részének életét nehezíti a stressz, mely azonban, ha nem tudják megfelelően kezelni, a szexuális élet rovására mehet. Ha ugyanis valaki állandóan idegeskedik, vagy a problémákon agyal, a szeretkezés az, ami a legutoljára eszébe jut. Jesse Khan szexterapeuta szerint ez a vágyat is erősen károsítja, és az egyik legfőbb oka az együttlétek számának csökkenésének. Egyrészt ilyenkor meg kell találni a módját a stressz levezetésének, legyen szó sportról, jógáról, bármilyen hobbiról vagy a napirend megváltoztatásáról, másrészt pedig a szakértő szerint nem a spontán szeretkezésekre kell várni, hanem meg kell tervezni a feleknek azt, hogy mikor bújnak össze. Ez, bár furcsának tűnhet, nagyon is hatékony módszer: visszahozza a vágyat és a kötődést, később pedig már nem kell majd előre megbeszélni az együttlétet, mert jönni fog magától.

Irreális elvárások

A filmek és a pornó rengetegszer irreális képet mutat a szexről, ráadásul az ingerküszöböt is egyre magasabbra viszi, így sokan csalódásnak érezhetik, ha a valóságban nem úgy zajlanak a dolgok, ahogyan ott látták. Ez pedig Shannon Chavez szerint hosszútávon ahhoz vezethet, hogy az embereknek nem lesz kedvük a szeretkezéshez. Azonban ahhoz, hogy működjön a kapcsolat, tudatosítani kell, hogy a való életben nem minden olyan, mint a képernyőkön, és nem szabad elvárni azt, hogy minden úgy történjen. Ha azonban az egyik fél nem elégedett, és tényleg megvalósítható változásokat szeretne, arról beszélnie kell a partnerével.

Amikor elhatalmasodik az unalom

Az unalom szintén a leggyakoribb problémák közé tartozik. A szerelmek elején minden új és izgalmas, később viszont ez a varázs alábbhagy, a vágy sokszor csökken, és a pár bent ragad egy megszokott rutinban, ami egy idő után megmérgezi a szexuális együttléteket. Jesse Khan szerint ilyenkor át kell gondolni, és meg kell beszélni, mitől jönnek tűzbe újra a felek, mit tartanak izgatónak, mi az, amin változtatni szeretnének, vagy mi az, amit szívesen kipróbálnának. Játékosságot, változatosságot kell vinni a szeretkezésekbe, hogy újra izgatóvá, gyönyörtelivé váljanak.

Félelem az újdonságoktól

Gracie Landes szexterapeuta úgy véli, az is sokakat taszít szexmentes kapcsolatba, hogy félnek változtatni, félnek új dolgokat kipróbálni, pedig a hosszú távú szerelmek esetén ezekre általában szükség van, hogy ne uralkodjon el az unalom. Előfordul, hogy tartanak a partner reakciójától, attól, hogy kineveti őket, vagy egyszerűen az ismeretlentől, ezért szóba sem hozzák a vágyaikat. Pedig ahhoz, hogy jól működjön a szex az évek múltán is, nélkülözhetetlen felpezsdíteni néha kicsit az együttléteket.

A fentebb említett problémák mind a leggyakoribb szexromboló tényezők közé tartoznak, és érdemes ismerni őket, hiszen így segítenek megoldani a felmerülő problémákat, vagy megelőzni a bajt, a szakítást.

Milyenek valójában az aszexuálisok?

Vannak olyan emberek, akik nem éreznek szexuális vonzalmat a másik iránt, vagy csak nagyon ritkán, a szerelmet, kötődést viszont megélhetik. Laia Abril legújabb projektje keretein belül az aszexuálisokról készített felvételeket, és szexualitásukról, életükről, érzéseikről is megszólaltatta őket. Azt mutatta meg, hogyan is néznek ki valójában, ugyanis rengetegen feltették neki ezt a furcsa kérdést.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük