Háromból egy nő így érez szex után - Mi az oka a szomorúságnak?

A szex utáni szomorúság sokak számára nem ismeretlen jelenség. Vajon mi áll mögötte?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a szex a fizikai örömforrások között előkelő helyet foglal el, nem mindenkinek hab a tortán a szeretkezés. A kutatások szerint háromból egy nő szomorúságot érez szex után. De vajon mi lehet ennek az oka?

Egy kisebb, kétszáz fiatal nő részvételével zajló ausztráliai felmérésben a megkérdezettek egyharmada számolt be arról, hogy érzett már szomorúságot szex után, 10%-kal pedig rendszeresen, illetve majdnem minden alkalommal megtörténik ez. Az eredmények még pontosításra szorulnak a korosztályok és más földrajzi helyek tekintetében.

Szex és melankólia

Általában a szex utáni relaxált állapot jó érzéssel tölti el az embereket - mondja Robert Schweitzer, a Queensland Institute of Technology professzora -, de előfordul, hogy valaki a kellemes érzések helyett melankóliát tapasztal, sírni támad kedve, szorongás, ingerlékenység vagy épp nyughatatlanság lesz úrrá rajta.

A fentieknek semmi közük ahhoz, mit érez valaki a párja iránt, ugyanis a megkérdezett arról számoltak be, hogy szeretik a párjukat, tehát a szomorúság nem azt jelzi, hogy nem a megfelelő emberrel vannak együtt. Viszont a háttérben álló okok még nem egészen tisztázottak. 

A kutatók arra gyanakodtak, hogy korábbi szexuális zaklatások állhatnak a háttérben, de az összefüggés nem jelentős a két esemény között. Valószínűleg a megkérdezett nők érzelmi jellemzői és énképe adhat felvilágosítást a jelenség okáról.

Természetes jelenség?

Ugyanakkor nem új keletű jelenségről van szó, hiszen ahogy a latin mondás szól, omne animal post coitum triste, vagyis minden állat szomorú szex után. A témát több filozófus próbálta körüljárni Pszeudo-Arisztotelésztől Spinozáig. Nézeteik szerint azonban elsősorban a férfiakat érinti a kellemesnek nem mondható állapot. Egyes kutatók úgy vélik, ez a test kimerültségével, illetve a hormonháztartással van összefüggésben.

Kérdések a szexről

Olyan kérdés foglalkoztat, amit még nem mertél senkinek feltenni? Lehet, hogy videónkból választ kapsz.

A hormonok játéka

A leginkább elterjedt magyarázatok szerint a hormonháztartás egyensúlya, nevezetesen a prolaktin nevű hormon a ludas a dologban. Ez a hormon elsősorban a kismamák tejtermeléséért felel, de szex után is megjelenik a nők és férfiak szervezetében egyaránt, és részt vesz a kedélyek lecsillapításában, vagyis csökkenti az izgalmi állapotért is felelős dopamin szintjét, így állítva helyre a szervezetben a hormonális egyensúlyt. 

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Azonban, amikor hirtelen túl sok prolaktin jelenik meg, az depresszióhoz hasonló tüneteket produkálhat. A tartósan magas prolaktinszint pedig gyakran a libidó elvesztéséért is felel, mivel csökkenti a nemi hormonok mennyiségét.

Ezt is szeretjük