4 szokás, ami a szerencsés emberekre jellemző - Egy 10 évig tartó kutatás eredménye

Egy pszichológus tíz éven át vizsgálta a szerencsésnek és szerencsétlennek mondott embereket. Megállapította, mik azok a szokások, amik jellemzőek rájuk.

szerencses no 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerencse definíciója szerint az akaratunktól független, véletlen vagy véletlennek látszó körülmények, események sora, amely valamilyen hatással van sorsunk alakulására. Sokszor úgy érezhetjük, hogy valakinek állandóan szerencséje van, tetteitől függetlenül mindig csakis jó dolgok történnek vele. Egy kutatás szerint azonban mindez nem feltétlenül csak az élet vagy a véletlen műve.

Richard Wiseman pszichológiaprofesszor szerint az ember tettei és gondolkodásmódja is befolyásolhatja mindezt, és növelheti a szerencse esélyeit. Tíz éven át tartó kutatása során négyszáz emberrel beszélt, a megkérdezettek egy része szerencsésnek, másik részük szerencsétlennek tartotta magát.

Végül megállapította, hogy azok, akiknek szakmailag és a magánéletben is folyamatosan szerencséjük volt, hasonló módon reagáltak az adott helyzetekre. Ez alapján pedig sikerült megállapítania azt a négy szokást, illetve tulajdonságot, ami a szerencsés személyekre jellemző.

A szerencsés emberek szokásai

Megragadják a lehetőségeket

A szerencsés emberek nemcsak egyféle módon akarják elérni a céljaikat, nem egyféleképp vannak „behuzalozva”. A rugalmasságuk pedig Wiseman kutatása szerint sokszor olyan helyzetekbe hozza őket, ahol nagyobb eséllyel találkoznak új emberekkel, és jobban építhetik a kapcsolataikat.

A szakértő szerint könnyű kimeríteni a lehetőségeket az életben. Sokan mindig ugyanúgy beszélgetnek ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazon az útvonalon mennek munkába, és jönnek haza, és ugyanazokra a helyekre mennek nyaralni. Ez viszont nem mindig jó dolog. Az új vagy akár véletlenszerű tapasztalatok, élmények ugyanis gyakran új lehetőségeket rejtenek magukban. 

Hallgatnak a megérzéseikre

A személyiségtesztek rámutattak, hogy a szerencsétlen emberek általában feszültebbek és szorongóbbak, ez a szorongás pedig határozatlansághoz vezethet. A szerencsések viszont gyakran gyorsan döntenek, méghozzá úgy, hogy hallgatnak intuíciójukra. Ha megbíznak a zsigeri képességeikben, nagyobb valószínűséggel cselekednek, ezáltal pedig új lehetőségeket görgetnek az útjukba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Optimisták

Wiseman kutatásából kiderült, hogy a szerencsés emberek gyakran még a szerencsétlen helyzetekben is láttak valami pozitívat. Egy kísérletben arra kérte az alanyokat, hogy képzeljenek el egy olyan forgatókönyvet, hogy egy bankban várakoznak, amikor egy fegyveres rabló belép az ajtón, lőni kezd, és a golyó eltalálja őket a karjukon. Vajon ez szerencsés vagy szerencsétlen történés?

A szerencsétlenebb személyek azt mondták, hogy ez óriási balszerencse, és csak ők ilyen szerencsétlenek, hogy eltalálja őket a golyó. A szerencsések viszont teljesen máshogy közelítették meg a történetet, és megjegyezték, hogy sokkal rosszabbul is alakulhatott volna. Az egyikük megjegyezte: szerencse, mert akár fejbe is lőhették volna. Majd pedig hozzátette, hogy akár el is adhatja a történetét az újságoknak, és pénzt is kereshet vele.

Rugalmasak

A szerencsés emberek akkor is visszarázódnak, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy akarták, vagy ahogy a legjobb lett volna. Hajlamosak spontán elképzelni, hogy minden rosszabb is lehetett volna, és ezáltal sokkal jobban érzik magukat, jobbnak látják az életüket. Mindez pedig segít fenntartani a jövővel kapcsolatos elvárásaikat, és növeli annak valószínűségét, hogy továbbra is szerencsés életet éljenek.

Szokások, amik csak a legsikeresebb emberekre jellemzőek

Szinte mindenki vágyik a sikerre, de nem mindenkinek adatik meg. Van, akinek hirtelen, bármilyen komolyabb erőfeszítés nélkül érkezik, ám a legtöbben bizony keményen megdolgoznak érte. A kitartás, a tehetség, a talpraesettség és a fejlődni, valamint tanulni akarás mellett más, néha már-már apróságnak tűnő szokások is hozzájárulnak ahhoz, hogy elérik céljaikat. A Medium oldala most azt a tíz dolgot gyűjtötte össze, ami csak a legsikeresebbekre, tehát nagyjából az emberek 1%-ára jellemző.

Ezt is szeretjük