A szarajevói Rómeó és Júlia szívszorító története: menekülés közben lőtték le a szerelmeseket
A fiatalok a gimnázium óta szerették egymást. 25 éves korukban, menekülés közben érte őket a tragédia.

szarajevoi romeo julia cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Shakespeare szerelmes hősének és hősnőjének tragikus történetét mindenki ismeri, azt azonban már kevesebben tudják, hogy egy hasonló szívszorító eset az 1990-es években, Szarajevóban is történt.

Egy fiatal pár elhatározta, hogy közösen menekülnek el Szerbiába, ahol boldogan élhetnek majd tovább együtt. A sors viszont sajnos egy sokkal szomorúbb folytatást tartogatott számukra.

A szarajevói Rómeó és Júlia története

Szarajevó ostroma 1992 és 1996 között tartott. A boszniai szerbek nem akartak elszakadni Jugoszláviától, a boszniai horvátok és a bosnyákok pedig nem szerettek volna a szerb többségű államban maradni. 1992 elején a szerbek kikiáltották a Boszniai Szerb Köztársaságot, február 29. és március 2. között pedig szavazást tartottak Bosznia-Hercegovina függetlenségéről, amit azonban a szerbek bojkottáltak. Március 3-án kikiáltották Bosznia-Hercegovina függetlenségét, a feszültség pedig egyre csak nőtt. Április 5-én a szerb csapatok sortüzet adtak le a béketüntetésre, majd másnap a boszniai szerb hadsereg körülzárta Szarajevót. A harcokban több mint 12 ezer ember veszítette életét, és körülbelül 50 ezren sérültek meg. Az orvlövészek mindenkire válogatás nélkül lőttek, így az ostromnak rengeteg civil áldozata lett. Ezek közül a szörnyű körülmények közül akart menekülni egy fiatal pár a jobb élet reményében.

Admira Ismić és Boško Brkić már a gimnázium óta ismerték és szerették egymást, és egyetemre is együtt jártak. A háború kezdetekor a 25 éves szerb, katolikus fiú apja elhunyt, családja pedig Szerbiában élt. Bár lett volna lehetősége elmenekülni, úgy döntött, inkább Szarajevóban marad párjával, az ugyanennyi idős bosnyák lánnyal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pénzt gyűjtöttek, hogy közösen szökhessenek el, ehhez azonban át kellett kelniük a Miljacka folyón, az ezt átszelő Vrbanja hidat viszont ellenőrzés alatt tartották. A hidat egyébként Suada és Olga hídjaként is emlegetik két háborúellenes tüntető után, akik a harcok első áldozatai voltak.

A fiatalok megegyeztek, hogy 1993. május 19-én hajnali 5-kor találkoznak, és fizettek az őröknek, hogy engedjék át őket. Optimistán, bizakodva, egymás kezét fogva kezdtek átfutni a hídon, és már majdnem átértek, amikor rájuk lőttek. A fiatal férfi azonnal meghalt, szerelmét pedig végzetesen megsebesítették. Utolsó erejéből odamászott párjához, és őt ölelve, a karjai közt hunyt el negyedórával később. Felelősséget senki nem vállalt halálukért, mindkét oldal a másikat okolta. Holttestük napokig a hídon hevert, több megrázó fotó is készült róluk. Végső nyughelyükre a Lions temetőben egy közös sírban leltek. Azóta is a boszniai vagy a szarajevói Rómeó és Júliaként emlegetik őket, családjuk pedig a mai napig jó kapcsolatot ápol egymással.

Az 1400 évvel ezelőtt élt Rómeó és Júlia története

Layla és Majnun szerelmének története a 7. századi arab világból ered. A szájhagyomány útján fennmaradt legenda elsősorban Perzsiában, Törökországban és Indiában terjedt el.

Képek: Twitter, Twitter

Ezt is szeretjük