Nagyban csökkenti a depresszió és a szorongás kockázatát, pedig sokan nem is gondolják: neked így telik a szabadidőd?
A kikapcsolódás nem időpocsékolás.

GettyImages-1304488986
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kikapcsolódásnak számtalan előnye van, amit a pszichológusok szerint is rendkívül fontos értékelni és megélni. Szükségünk van rá a lelki egészséghez, a stressz-szint csökkentéséhez. A munkában is hatékonyabban és könnyebben lehet teljesíteni később, ha az ember hagyja magát kipihenni és szórakozni.

Ezt az igazságot mindenki tapasztalhatta már a saját bőrén, de az egyéni empirikus tapasztalatokat tudományos kutatások is alátámasztják. Így, ha azon gondolkodnál, megengedheted-e magadnak, hogy kicsit hátradőlj, akkor ezzel a cikkel igyekszünk eloszlatni minden kétséget. 

Neked hogy telik a szabadidőd?

Négy kutatás eredményeiből is levonhatók fontos konklúziók. Több mint 1300 résztvevő vett részt négy különböző országból a tanulmányban. Azoknál, akik úgy érezték, hogy a szabadidős tevékenység és kikapcsolódás időpocsékolás, magasabb szinten volt jelen a depresszió, a szorongás és a stressz szintje, mint azoknál, akik értékelték a szabadidő eltöltését.

GettyImages-1327370381 (1)
Fotó: Anastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Még azok az emberek is, akik úgy gondolták, hogy a szabadidő pazarlás, hagytak maguknak egy kis szünetet, de kevésbé tudták jól érezni magukat - és így kevésbé tudták megtapasztalni ennek előnyeit.

Az a meggyőződés, hogy a szabadidő nem produktív, elszabotálta az általuk folytatott szabadidős tevékenység élvezetét, különösen akkor, ha az elfoglaltságot öncélúan végezték, mindenféle hasznos cél nélkül.

A szabadidő előnyei

A szabadidős és rekreációs tevékenységekben való részvétel korántsem időpocsékolás, hanem jelentős előnyökkel jár. Ha időt szánunk az öngondoskodásra, legyen szó egy gyertyafényes fürdőzésről, egy tempós sétáról a parkban vagy egy szeretett tévéműsor megtekintéséről, az segíthet a stressz kezelésében, az egyensúly megteremtésében és az önbecsülés erősítésében.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szabadidőnek fizikai és pszichológiai előnyei is vannak. Csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót, javítja a hangulatot, és magasabb szintű pozitív érzelmeket teremt. A kikapcsolást jelentő tevékenységek csökkenthetik a kortizolszintet, a vérnyomást és a pulzusszámot is.

A pszichológusok régóta felismerték a szabadidő szerepét a lelki egészség javításában. Bandura úgy érezte, hogy a szabadidős élmények elengedhetetlenek az egészséges fejlődéshez, és Maslow szükségleti hierarchiájában a szabadidő az önmegvalósítás egyik összetevője volt. Ha olyan tevékenységet folytat az ember, amelyet nem hagyományosan produktívnak, hanem „csak neki valónak” tartanak, az olyan kontroll és választás érzését adhatja, amit sokan nem éreznek a mindennapi életükben.

GettyImages-457207785
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

A világjárvány átélése még jobban csökkentette a kontroll érzését, ami a tehetetlenség és a depresszió fokozódásához vezet. Ha az ember szabadidős tevékenységet végez, pusztán annak örömére, erős ellenszerként hat erre a problémára. A kikapcsolódást jelentő elfoglaltságok azt eredményezik - még olyankor is, amikor nincs nagy baj a külvilágban - , hogy az ember elégedettebb a saját életével.

A világjárvány jelentősen átalakította a munkaerőpiacot, és sokan a mai napig otthonról dolgoznak. Ez és az online jelenlét azt eredményezheti, hogy nyomást érezhetnek a munkavállalók arra, hogy folyamatosan dolgozzanak. A szünet nélküli munka azonban csökkentheti a termelékenységet - a szünet és az abban való kikapcsolódás az energiakészletek feltöltését, kognitív hatékonyságot és pozitívabb hangulatot eredményez, ami miatt a munkát is könnyebb folytatni.

Bármilyen szabadidős tevékenység pozitív hatással lehet az életminőségre. Ha rajongsz valamiért, a dolgos napodban adj helyet egy kis szabadidőnek, hogy élvezni tudd, amit szeretsz. Nézz meg egy jó filmet vagy a kedvenc sorozatod egy epizódját. Olvass néhány izgalmas regényt. Ha lehetőséged van rá, vegyél részt szabadtéri programokon vagy számodra érdekes rendezvényeken.

A szabadidőben eltöltött önfeledt pillanatok korántsem jelentenek időpocsékolást, ellenkezőleg: csökkenthetik a stresszt, amikor erre van szükséged.

A mérgező szülők jellemzői

A mérgező szülők nagyon káros hatással vannak gyermekeik életére. Ezek a legjellemzőbb szokásaik.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük