4 mondat, amit soha ne mondj egy állásinterjún: nagyon rossz benyomást keltenek

Rossz fényben tünteted fel magad az állásinterjún, ha ezek a mondatok csúsznak ki a szádon. Lenullázod velük az esélyeidet.

allasinterju 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állásinterjúkon mindenki igyekszik meggyőzni az őt meghallgatókat és mély benyomást tenni rájuk. Egyes pozitívnak vélt mondatok, kifejezések azonban pont az ellenkező hatást érik el. 

Érdemes mindig átgondoltan fogalmazni mind a készségeidet és a személyiségedet, mind az előző munkahelyeidet illetően, mert gyakran olyan információkat szűrnek le a szavaidból a HR-esek, amik eszedbe sem jutnának. A következőket jobb kerülni a saját érdekedben, mert nem feltétlenül jó dolgokat üzensz velük.

„Minden munkát én végeztem.”

Jocelyn S. Lai, a Duolingo egyik globális, tehetségszerzési vezetője szerint mindenki számára az a legfontosabb, hogy megpróbálja eladni magát az interjú során, azonban fontos, hogy ezt alázatosan, tisztességesen és hitelesen tegyék a jelentkezők. Ha az illető megpróbálja a sajátjának beállítani az összes sikert és elismerést, akkor könnyen antipatikussá válhat, ráadásul az önéletrajz és néhány további kérdés segítségével le is buktathatják az interjúztatók. Faggathatják arról például, hogy mi volt a konkrét szerepe egy projektben, és itt máris fény derülhet a túlzásra.

A cégek hiteles embereket akarnak, akik képesek együttműködni, hajlandóak a csapatmunkára. Ezért is fontos, hogy ne ess túlzásba, ne állíts be mindent a saját érdemednek, de ne is becsüld alá magad, és hangsúlyozd ki azt, amiben jó vagy.

„Szükségem van az állásra.”

Sokan keresnek állást csupán anyagi okokból, de ha valaki ezt közvetlenül elárulja a HR-esnek, akkor valószínűleg végleg elvágja magát előtte. Ezzel ugyanis tulajdonképpen beismeri, hogy nem az adott cég vagy a meghirdetett pozíció érdekli, hanem csupán a fizetés. Ez pedig az interjúztató számára azt jelenti, hogy nem fogja kihozni magából a maximumot, nem konkrétan azt a munkát szeretné, csupán bármilyen fizető állást. Ebben az esetben pedig egyértelmű, hogy vissza fogják utasítani a jelöltet, és egy olyannak adnak lehetőséget, akit tényleg az adott munka érdekel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

„Utáltam az előző főnökömet.”

Az állásinterjú során a toborzók és a jelöltek között kialakul egy kapcsolat, de akármilyen kedvesek, közvetlenek is, fontos továbbra is úgy tekintened rájuk, mint akik értékelnek, gyakorlatilag vizsgáztatnak téged. Ha megkérdezik, miért akarsz váltani, semmiképpen ne mondd, hogy utáltad a főnöködet, vagy rossz viszonyban voltál vele, még akkor se, ha ez tényleg így volt. Ez alapján ugyanis azt feltételezhetik, hogy problémás a személyiséged, vagy hogy később az adott cégről vagy annak vezetőiről is hasonlóan nyilatkoznál majd mások előtt. Maradj professzionális, tárgyilagos, és kerüld a személyes érzelmeket, sérelmeket.

„Mit is csinál pontosan ez a cég?”

Szinte mindenki több vasat tart a tűzben, ha álláskeresésről van szó, de rendkívül fontos, hogy ne keverd össze a cégeket, és mindegyiknek nézz alaposan utána. Ha ugyanis olyan alapvető kérdéseket teszel fel a vállalat működésével, céljával kapcsolatban, amikre könnyedén választ kaphattál volna a kutakodás során, amiket könnyű megtalálni a neten, akkor felkészületlennek, hanyagnak tűnsz majd. Ilyen munkaerőre pedig egy vállalat sem vágyik.

Mozdulatok, melyek azonnal szimpatikussá tesznek

Az állásinterjún nemcsak a jó önéletrajz, de a testbeszéd is nagy segítségedre lehet. Vannak olyan mozdulatok, testtartások és gesztusok, melyekkel már az első percekben elérheted, hogy megkedveljenek mások. Mutatjuk a leghatásosabbakat.

Ezt is szeretjük